27 Ιουλίου, 2024

Πανελλαδική απεργία των οικοδόμων με συλλαλητήρια στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα (pics,vid)

Στους δρόμους σήμερα οι οικοδόμοι διεκδικώντας μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς τους με αφορμή τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα-δυστυχήματα που έχουν γίνει, την επαναλειτουργία σε σταθερή βάση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου, την κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για καλύτερο μεροκάματο και  5νθήμερη 7ωρη εργασία.

Οικοδόμοι από κάθε γωνιά της Κρήτης στο πλαίσιο Πανελλαδικής απεργίας και των συγκεντρώσεων που έλαβαν χώρα σήμερα Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023 σε όλη την χώρα για το ένσημο, για τη ΣΣΕ, για μέτρα προστασίας, συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου που στέκεται στο πλευρό τους, όπου με πανό και συνθήματα, πραγματοποίησαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Στην μάχη της σημερινή 24ωρης απεργίας από νωρίς το πρωί οι οικοδόμοι σε όλη την χώρα, με περιφρουρήσεις και εξορμήσεις σε μεγάλα εργοτάξια, γιαπιά και χώρους δουλειάς διαδήλωσαν στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στην πολιτεία.

Ύστερα από ένα μεγάλο άνοιγμα που έκαναν τα συνδικάτα σε χώρους δουλειάς απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, οι παρεμβάσεις και οι κινητοποιήσεις για το μεροκάματο, την Ασφάλιση, για μέτρα υγείας και ασφάλειας, κορυφώνονται σήμερα με απεργιακές συγκεντρώσεις.

Δείτε το βίντεο:
youtu.be/UkzkjLzoVHU

Τα αιτήματα του κλάδου

Βασικά αιτήματα της απεργίας είναι η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο έχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη αλλά τους λείπουν ένσημα. Η λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Η κήρυξη της κλαδικής ΣΣΕ ως υποχρεωτικής. Η υπογραφή εργοταξιακών ΣΣΕ και η καταβολή επιδόματος στους πλημμυροπαθείς οικοδόμους. Έκτακτο επίδομα στους πλημμυροπαθείς οικοδόμους της Θεσσαλίας που διέκοψαν της εργασία τους, συνέπεια των καταστροφικών πλημμυρών.

Την απόφαση για απεργία έχει πάρει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Ακόμα, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών συμμετέχει και καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας και των άλλων πόλεων, που έχουν οριστεί από την Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων. Επίσης, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής παίρνει μέρος στην απεργία από κοινού με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας για τους ηλεκτρολόγους στην εγκατάσταση «γιατί μόνο με αγώνα και διεκδίκηση είδαμε αποτελέσματα στο παρελθόν και σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε!».

 

Τι είπαν στο Press Office Online φορείς και διαμαρτυρόμενοι:

 

«Πώς να μην υπάρχει αγανάκτηση όταν ουσιαστικά έχουμε ένα πόλεμο με θύματα τους εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή θρηνούμε 150 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή του σε εργατικά δυστυχήματα από την αρχή του έτους, στο βωμό του κέρδους και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας και υγιεινής. Νούμερο εξωπραγματικό με τους περισσότερους από αυτούς να αφήνουν πίσω τους οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν το αυτονόητο. Ζητούν να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια» είπε ο κ. Στέλιος Βοργιάς, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

«Στο Ηράκλειο είχαμε μια επιτυχημένη διαμαρτυρία στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας. Ζητάμε να μπει επιτέλους ένα τέλος στην ανασφάλιστη εργασία. Δεν μπορεί οι οικοδόμοι να δουλεύουν με φουλ τις μηχανές και να μην ασφαλίζονται. Το ποσό των 247 εκατομμυρίων που έχει συγκεντρωθεί από το 1984 έως σήμερα στα υπερ αγνώστων ένσημα, πρέπει να αποδοθεί στους οικοδόμους, τους πραγματικά δικαιούχους» είπε ο κ. Γιάννης Γωνιανάκης, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου.

«Διαδηλώνουμε γιατί δεν πάει άλλο. Θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα στον κλάδο μας λόγω της ανασφάλιστης εργασίας και λόγω του ότι τα μεροκάματα δεν φτάνουν για τίποτα» ανέφερε ο πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ρεθύμνου, Στάθης Λουκάκης.

«Από το μεροκάματο μέχρι τις συνθήκες εργασίας τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Έχουμε θρηνήσει τόσα θύματα. Δουυλεύουμε τόσες ώρες καθημερινά και δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Κάποια στιγμή τα αιτήματά μας πρέπει να αναγνωριστούν από το κράτος» είπε ο οικοδόμος κ. Χαράλαμπος Δεσποτάκης.

 

«Δυστυχώς τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ. Ζούμε με τα ψίχουλα. Κάνω αυτή τη δουλειά πάνω από 20 χρόνια. Δεν πάμε προς το καλύτερο αλλά προς το χειρότερο» είπε ο Αστρίτ που εργάζεται στην Ελλάδα στις οικοδομές.

 

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν ταυτόχρονα τα συνδικάτα οικοδόμων σε μια σειρά πόλεων σε όλη τη χώρα:

Αθήνα, 10.30 π.μ., πλατεία Κάνιγγος.

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., στον ΕΦΚΑ επί της Αριστοτέλους.

Πάτρα, 10.30 π.μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας.

Ζάκυνθος, 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Ηράκλειο, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Ικαρία, 11 π.μ., Εύδηλος.

Καβάλα, 10 π.μ., κτίριο του ΕΦΚΑ και στις 11.30 π.μ. στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Καλαμάτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Καρδίτσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία (Alpha Bank).

Κέρκυρα, 11 π.μ., ΟΑΕΔ.

Καρλόβασι, 9 π.μ., στα γραφεία του Σωματείου.

Κοζάνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.

Λαμία, 10.30 π.μ., ΙΚΑ.

Λάρισα, 11 π.μ., πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου.

Λιβαδειά, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Πύργος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία (Σάκη Καράγιωργα).

Σκόπελος, 10.30 π.μ., Σωματείο.

Τρίκαλα, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Φάρσαλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Στο πλευρό τους το ΕΚΗ

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στηρίζει την κινητοποίηση των Οικοδόμων της Κρήτης, οι οποίοι για μία ακόμα φορά θα βγουν στους δρόμους διεκδικώντας τα αυτονόητα.

Το ΕΚΗ θα βρεθεί στο πλευρό των οικοδόμων στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση για

Αναγνώριση και διανομή των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων των οικοδόμων

Το ΕΚΗ καλεί όλους τους συναδέλφους οικοδόμους να ενώσουν τις φωνές τους συμμετέχοντας στην σημερινή κινητοποίηση στις 11 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

 

Το ΕΚΗ καλεί την Κυβέρνηση

να καλύψει άμεσα τα μεγάλα κενά ασφάλισης που έχουμε από την περίοδο της μεγάλης κρίσης και ανεργίας στον κλάδο της οικοδομής. Την τελευταία φορά που δόθηκαν τα "υπέρ αγνώστων" ένσημα ήταν το 1985! Από τότε μέχρι σήμερα ο ΕΦΚΑ εισπράττει τις εισφορές από νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ημιυπαίθριων κατασκευών, χωρίς όμως να δίνονται τα ένσημα στους οικοδόμους που έχουν δουλέψει σε αυτά τα έργα. Η απόδοση αυτών των ενσήμων αποτελεί μια σημαντική ανακούφιση για χιλιάδες οικοδόμους που παλεύουν ένσημο το ένσημο για να βγουν στη σύνταξη.

 

Κήρυξη ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ. Η ΣΣΕ προστατεύει και δίνει ώθηση προς τα πάνω στο μεροκάματό του οικοδόμου. Με την υποχρεωτικότητα το ένσημό του οικοδόμου θα αυξηθεί αφού τώρα είναι συνηθισμένο να παίρνουν 60 ευρώ και να ασφαλίζονται για 40. Έτσι και δώρο θα παίρνουν μεγαλύτερο και η σύνταξή τους θα αυξηθεί.

 

Όλοι μαζί στο πλευρό των συνταξιούχων για να σταματήσει ο εμπαιγμός εις βάρος των συνταξιούχων για δήθεν αυξήσεις και παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης.

 

Επαναλειτουργία σε σταθερή βάση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου των μέτρων υγείας και ασφάλειας στις Κατασκευές, που έχουν αδρανοποιηθεί εδώ και μία 10ετία με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αποψιλώνοντας τους μηχανισμούς της Επιθεώρησης Εργασίας από επιθεωρητές και απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Τήρηση των μέτρων ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας και το κόστος να το σηκώνει εξ ολοκλήρου.