2 Ιουλίου, 2024

Πανελλαδική αναγνώριση του Δήμου Ηρακλείου για την Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών GIS

Το καινοτόμο, πολύτιμο και χρήσιμο για επαγγελματίες, πολίτες και την Πολεοδομία, ψηφιακό εργαλείο, την Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών GIS που ανέπτυξε ο Δήμος Ηρακλείου και η Αντιδημαρχία Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας & Δημοτικής Περιουσίας, αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής σε όλο το Δημόσιο τομέα, καθώς αναρτήθηκε στο Αποθετήριο Πρακτικών Καινοτομίας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η συστηματική δουλειά των υπηρεσιών του Δήμου από την ομάδα του GIS της Πολεοδομίας και του τμήματος Πληροφορικής στη δημιουργία αυτής της διαδικτυακής πύλης, που περιέχει βασικά σύνολα γεωχωρικών δεδομένων πολεοδομικού ενδιαφέροντος εντός και εκτός Δήμου Ηρακλείου, με προοπτικές επέκτασης, αναγνωρίστηκε σε Πανελλαδικό επίπεδο.

Η πλατφόρμα GIS (gis.heraklion.gr) περιέχει ενημερωμένο αρχειακό υλικό της Πολεοδομίας όπως Σχέδια Πόλης, τοπικά ρυμοτομικά, όρια οικισμών, Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, αρχαιολογικές ζώνες, οριοθετήσεις ρεμάτων, ενιαίο υπόβαθρο ορθοφωτογραφιών κ.ά. απαλλάσσοντας τον επαγγελματία μηχανικό και το ενδιαφερόμενο κοινό από επισκέψεις στην Υπηρεσία, χρονοβόρες τόσο για τον επισκέπτη, όσο και για τους εργαζόμενους.

Το εγχείρημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της διαδικασίας χορήγησης πολεοδομικού αρχειακού υλικού περιέλαβε το στόχο της απόλυτης ελαχιστοποίησης του χρόνου εξυπηρέτησης, δηλαδή την άμεση διαδικτυακή απόκριση στα αντίστοιχα αιτήματα που άλλοτε εξυπηρετούνταν με φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου στην Υπηρεσία. Ενδεικτικά, από τα στατιστικά επισκεψιμότητας της Υποδομής για το έτος 2023 οι χρήστες υπερβαίνουν τις 10.000 και οι επισκέψεις υπερβαίνουν τις 60.000.