1 Μαΐου, 2024

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 6 – 5 στα πέναλτι: Με ήρωα τον Ντραγκόφσκι το επτάψυχο Τριφύλλι λύγισε τον Δικέφαλο

Ο Παναθηναϊκός βγήκε νικητής έπειτα από μια συγκλονιστική μάχη με τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό για 31η φορά στην ιστορία του!

Ο ΠΑΟΚ ήταν ανώτερος καθόλη τη διάρκεια του αγώνα, κρατούσε την πρόκριση στα χέρια του με 0-2 μέχρι τις καθυστερήσεις της παράτασης αλλά πρώτα ο Λημνιός με buzzer beater στο 129′ για το 1-2 και μετά ο Ντραγκόφσκι, ο οποίος απέκρουσε τρία (!) πέναλτι που θα έστελναν τον Δικέφαλο στον τελικό, οδήγησαν τον επτάψυχο Παναθηναϊκό σε μια μεγάλη πρόκριση.

Οι Πράσινοι ήταν και πάλι αποτελεσματικοί στη… ρουλέτα των πέναλτι, όπως είχαν κάνει τόσο με τη Μαρσέιγ το περασμένο καλοκαίρι όσο και με τον Ολυμπιακό στους 16. Επικράτησαν με 6-5 και επιστρέφουν σε τελικό μετά το 2022. Ήταν ένα συγκλονιστικό ματς με σασπένς μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο!

Η εξέλιξη του ματς

Το παιχνίδι άρχισε υπό καταρρακτώδη βροχή στη Λεωφόρο και με τις δυο ομάδες να δείχνουν αρκετά προσεκτικές. Ωστόσο τα προβλήματα άρχισαν νωρίς για τις δυο ομάδες. Ο ΠΑΟΚ έχασε τον Μιχαηλίδη με μυϊκό τραυματισμό μόλις στο 3′ (τον αντικατέστησε ο Κουλιεράκης), ενώ ο Παναθηναϊκός έκανε αλλαγή της τελευταίας στιγμής πριν από τη σέντρα λόγω ενοχλήσεων του Τσέριν, ο οποίος αντικαταστάθηκε απ’ τον Βιλένα.

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο ματς έγινε στην περιοχή του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ να αγγίζει το 0-1. Στο 14′ ο Ζίβκοβιτς σέντραρε από τα δεξιά, ο Σβαμπ έπιασε ωραία κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι αλλά ο Ντραγκόφσκι απέκρουσε σωτήρια πάνω στη γραμμή.

Ο Παναθηναϊκός που αντιμετώπισε προβλήματα στην κυκλοφορία της μπάλας και στον έλεγχο του ρυθμού στο πρώτο ημίωρο, βρήκε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του στο 36′ με τον Παλάσιος να βγάζει σε θέση βολής τον Ιωαννίδη, ο οποίος νικήθηκε απ’ τον Κεντζιόρα που έκανε αποτελεσματική προβολή. Αμέσως μετά είχε κι ο Μπακασέτας ένα μακρινό σουτ που κατέληξε στην αγκαλιά του Κοτάρσκι.

Ανάλογη φάση εκτυλίχθηκε και στην απέναντι πλευρά του γηπέδου στο 39′ με τον Ζίβκοβιτς να εκτελεί μέσα απ’ την περιοχή αλλά τον Ζέκα να παρεμβάλλεται και να αποτρέπει τον κίνδυνο για τους Πράσινους. Το γκολ δεν ήρθε για καμία απ’ τις δυο ομάδες και το ημίχρονο έληξε ισόπαλο 0-0 με τον ΠΑΟΚ να έχει την κατοχή συντριπτικά υπέρ του (35-65%) αλλά να μην βρίσκει αυτό που ζητούσε. Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός πήγε στα αποδυτήρια με σκορ πρόκριση

Με… φόρα στο β’ ημίχρονο ο ΠΑΟΚ
 Ο ΠΑΟΚ άρχισε δυναμικά και με ορμή το β’ ημίχρονο αγγίζοντας το γκολ μόλις στο 49′. Έπειτα από φάουλ του Ζίβκοβιτς ο Τόμας σούταρε από πλάγια θέση αλλά ο Ντραγκόφσκι απομάκρυνε με το πόδι, ενώ αμέσως μετά ο Κωνσταντέλιας έκανε σουτ στην κίνηση αλλά ο Γεντβάι απομάκρυνε ξανά. 

Εκτελεστής Ζίβκοβιτς

Στο 56′ ο Παναθηναϊκός έχασε με πρόβλημα τραυματισμού τον Γεντβάι (τον αντικατέστησε ο Σένκεφελντ). Ο ΠΑΟΚ πάντως διατήρησε τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού και έψαξε με υπομονή και σχέδιο το γκολ που θα έφερνε το ζευγάρι στα ίσια. Και το βρήκε στο 72′ με τον Ζίβκοβιτς. Ο Όττο έκλεψε ψηλά στο γήπεδο από τη δεξιά πλευρά, άλλαξε ωραία με τον Τάισον που επέστρεψε την μπάλα στον Ισπανό, ο οποίος βγήκε στην αριστερή πλευρά και έβγαλε εξαιρετική σέντρα εκεί όπου ο Ζίβκοβιτς με τρομερό τελείωμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 0-1.

  Ο Λουτσέσκου έκανε αμέσως αλλαγές για να φρεσκάρει την ομάδα του και να κυνηγήσει ένα δεύτερο γκολ με Σαμάτα, Ντεσπόντοφ και Οζντόεφ, ενώ ο Τερίμ έβαλε τον Βαγιαννίδη και τον Σπόραρ, μεταφέροντας στα χαφ τον Κώτσιρα. Ο ΠΑΟΚ κράτησε τα ηνία του ματς έχοντας άλλες δύο μεγάλες ευκαιρίες για να σκοράρει στο 81′ με σουτ του Κωνσταντέλια και στο 86′ με προσπάθεια του Οζντόεφ που σημάδεψε την εξωτερική πλευρά του δοκαριού του Ντραγκόφσκι. 

Οι αλλαγές συνεχίστηκαν και απ’ τις δυο πλευρές με τον Μαντσίνι και τον Λημνιό να χρησιμοποιούνται απ’ τον Τερίμ και τον Μουργκ απ’ τον Λουτσέσκου. Το 0-1 όμως δεν άλλαξε μέχρι το τέλος του 90λεπτου και ο ημιτελικός οδηγήθηκε στην παράταση.

Στην παράταση ο Παναθηναϊκός ισορρόπησε το παιχνίδι, πήρε μέτρα στο γήπεδο και προσπάθησε να απειλήσει κυρίως από κόρνερ. Ο ΠΑΟΚ όμως ήταν και πάλι η ομάδα που είχε τις καλύτερες στιγμές, αρχικά με σουτ του Κωνσταντέλια στο 103′ και λίγο μετά με σουτ του Ντεσπόντοφ που κόντραρε και κατέληξε κόρνερ. Απ’ αυτό το κόρνερ στο 105+1′ ο Κεντζιόρα εκτέλεσε με το κεφάλι! Το… μαγικό πόδι του Ντεσπόντοφ έβγαλε μια ακόμα ασίστ και ο Πολωνός αμυντικός, που πήρε καίρια θέση στην περιοχή του Παναθηναϊκού νίκησε τον Ντραγκόφσκι γράφοντας το 0-2.

Το γήπεδο πάγωσε στο 115′ όταν ο Μπάμπα είχε έναν σοβαρό τραυματισμό. Ο αμυντικός του Δικέφαλου συγκρούστηκε στον αέρα κεφάλι με κεφάλι με τον Βαγιαννίδη και έπεσε άσχημα στο έδαφος έχοντας χάσει τις αισθήσεις του. Αμέσως οι παίκτες των δύο ομάδων φώναξαν για την παρέμβαση των γιατρών λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του παίκτη που αρχικά δεν ανταποκρινόταν. Η κινητοποίηση ήταν γρήγορη καθώς πάνω του έσπευσαν τα θιατρικά επιτελεία και των δύο ομάδων. Η αγωνία κορυφώθηκε καθώς απ’ τα μεγάφωνα του γηπέδου ζήτησαν απινιδωτή, ενώ μπήκε και το ασθενοφόρο στον αγωνιστικό χώρο…

Eυτυχώς ο Γκανέζος αμυντικός ανέκτησε τις αισθήσεις του έπειτα από μερικά λεπτά, αντάλλαξε λίγες κουβέντες με τους γιατρούς και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Τα πρώτα μηνύματα που υπήρξαν ήταν πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει δεν είναι σοβαρό και η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Με την επανεκκίνηση του αγώνα και με τον ΠΑΟΚ να παίζει με δέκα παίκτες καθώς είχε ολοκληρώσει τις αλλαγές του, ο Παναθηναϊκός κυνήγησε το γκολ που θα τον κρατούσε ζωντανό. Έχασε μια απίθανη ευκαιρία στο 126′ με κεφαλιά του Μαντσίνι, την οποία απομάκρυνε πάνω στη γραμμή ο Κουλιεράκης.

 

Οι Πράσινοι δεν τα παράτησαν και κατάφεραν να σώσουν την παρτίδα στο ένατο λεπτό των καθυστερήσεων. Στο 129′ ο Λημνιός σκόραρε κόντρα στην παλιά του ομάδα -δίχως να το πανηγυρίσει- γράφοντας το τελικό 1-2.

Έστειλε το ματς στα πέναλτι εκεί όπου πρωταγωνιστής έγινε ο Ντραγκόφσκι. Ο Πολωνός γκολκίπερ του Παναθηναϊκού έσωσε τρία match point αποκρούοντας τις εκτελέσεις του Ντεσπόντοφ, του Οζντόεφ και του Όττο, ενώ στο τελευταίο και καθοριστικό πέναλτι ο Σαμάτα αστόχησε και οι Πράσινοι πανηγύρισαν μια μεγάλη πρόκριση στον τελικό!

 
Η διαδικασία των πέναλτι
Σπόραρ – Απόκρουση Κοτάρσκι
Κουλιεράκης 0-1
Γερεμέγεφ 1-1
Μουργκ 1-2
Μπακασέτας 2-2
Κεντζιόρα 2-3
Κώτσιρας 3-3
Μεϊτέ 3-4
Μλαντένοβιτς 4-4
Ντεσπόντοφ – Απόκρουση Ντραγκόφσκι
Λημνιός άουτ
Οζντόεφ – Απόκρουση Ντραγκόφσκι
Μαντσίνι 5-4
Αντόνιο 5-5
Αράο δοκάρι
Όττο – Απόκρουση Ντραγκόφσκι
Σένκεφελντ 6-5
Σαμάτα άουτ
 

Παναθηναϊκός: Ντραγκόφσκι, Κώτσιρας, Γεντβάι (56’ Σένκεφελντ), Αράο, Μλαντένοβιτς, Ζέκα (76’ Βαγιαννίδης), Βιλένα (85’ Λημνιός), Παλάσιος (85’ Μαντσίνι), Μπερνάρ (106’ Γερεμέγεφ), Μπακασέτας, Ιωαννίδης (76’ Σπόραρ).

 

ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Ότο, Κεντζιόρα, Μιχαηλίδης (4’ Κουλιεράκης), Μπάμπα, Μεϊτέ, Σβαμπ (73’ Οζντόεφ), Ζίβκοβιτς (85’ Μουργκ), Κωνσταντέλιας (110’ Μάρκος Αντόνιο), Τάισον (73’ Ντεσπόντοφ), Τόμας (73’ Σαμάτα).

ethnos.