19 Μαρτίου, 2024

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 1-0: Κυπελλούχοι Ελλάδας για 19η φορά στην ιστορία τους οι πράσινοι

Το 2014 ο Παναθηναϊκός νικούσε τον ΠΑΟΚ με 4-1 στο ΟΑΚΑ και πανηγύριζε το 18ο κύπελλο της ιστορίας του. Από τότε πέρασαν οκτώ χρόνια και οι πράσινοι επέστρεψαν στον τελικό του κυπέλλου έχοντας και πάλι αντίπαλο τους ασπρόμαυρους, τους οποίους νίκησαν ξανά, με 1-0 αυτή τη φορά χάρη στην εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Αϊτόρ, σε έναν τελικό που διήρκεσε… περισσότερες από τρεις ώρες.

Ο τελικός, έστω με καθυστέρηση, άρχισε με τον Παναθηναϊκό να πρεσάρει ψηλά τον ΠΑΟΚ, ο οποίος κυκλοφορούσε τη μπάλα. Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο αλλά και νευρικό, με τις δύο ομάδες να μην αποφεύγουν τα λάθη και την πρώτη φάση να έρχεται στο 28ο λεπτό και ήταν για τους πράσινους, με τον Χουάνκαρ να γεμίζει από αριστερά και τον Γκατσίνοβιτς να κάνει την κεφαλιά που έφυγε άουτ.

Όπως και να έχει, λίγα λεπτά μετά οι πράσινοι ήταν μπροστά στο σκορ! Ο Ματέου Λαόθ πήγε στο VAR, όπου τον κάλεσαν, για να δει τη φάση στην οποία ο Γκατσίνοβιτς έφαγε κλωτσιά στο πρόσωπο από τον Βιεϊρίνια, καταλογίζοντας τελικά πέναλτι. Ένα πέναλτι που εκτέλεσε ο Αϊτόρ και έκανε το 1-0.Κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών του, όμως, ο παίκτης του Παναθηναϊκού χτυπήθηκε με… πέτρα από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ με συνέπεια να έχουμε διακοπή στον τελικό. Όταν άρχισε ξανά, η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς απείλησε ξανά με τον Αϊτόρ, το σουτ του οποίου έφυγε άουτ στο 37′, ενώ αυτή του Ραζβάν Λουτσέσκου είχε μεγάλη ευκαιρία για να ισοφαρίσει στο 44′ αλλά ο Άκπομ, αν και αμαρκάριστος, δεν κατάφερε να σκοράρει με κεφαλιά.

 
Δεν έγινε, όμως, το 1-1 εκεί και με το ξεκίνημα της επανάληψης, στο 47′, λίγο έλειψε να γίνει το 2-0 με το πλασέ του Γκατσίνοβιτς που κόντραρε στον Ίνγκασον και ενώ ο Πασχαλάκης ήταν εξουδετερωμένος. Από εκεί και πέρα, όμως, οι Θεσσαλονικείς πήραν σταδιακά τον έλεγχο, έχοντας πάρει και βοήθεια από τις αλλαγές του Λουτσέσκου, προσπαθώντας να πιέσουν για την ισοφάριση.

Αυτή θα μπορούσε να έρθει στο 58′ από τον Μπίσεσβαρ αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ μετά το πλασέ που επιχείρησε εντός περιοχής, με τον Λουτσέσκου να συνεχίζει τις αλλαγές ψάχνοντας τη λύση. Από την άλλη πλευρά, ο Γιοβάνοβιτς άρχισε κι αυτός τις αλλαγές για να φρεσκάρει την ομάδα του, η οποία από ένα σημείο κι έπειτα έδειχνε να ενδιαφέρεται περισσότερο για να κρατήσει το σκορ παρά για να κυνηγήσει δεύτερο γκολ.

 
Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να πιέσει ως το τέλος για την ισοφάριση και είχε ευκαιρία στο 92′, όταν οι Σβαμπ και Ίνγκασον δεν κατάφεραν να βρουν τη μπάλα μετά τη σέντρα του Μιτρίτσα, ο οποίος στο 95′ φώναξε για πέναλτι αλλά είδε κίτρινη κάρτα για θέατρο, με τον Παναθηναϊκό να πανηγυρίζει την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας για 19η φορά στην ιστορία του!

Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Βέλεθ, Σένκεφελντ, Χουάνκαρ, Ρούμπεν, Βιγιαφάνιες (68′ Κουρμπέλης), Γκατσίνοβιτς (76′ Αλεξανδρόπουλος), Αϊτόρ, Ιωαννίδης (76′ Καρλίτος), Παλάσιος (94′ Σάρλια).

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (46′ Σίντκλεϊ), Κούρτιτς, Αουγκούστο (52′ Σβαμπ), Ζίβκοβιτς, Σοάρες (46′ Ελ Καντουρί), Μπίσεσβαρ (62′ Μιτρίτσα), Άκπομ (68′ Τσόλακ).

madata.gr