29 Απριλίου, 2024

Παναγία των Παρισίων: Πώς είναι σήμερα 5 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά – Πότε θα ανοίξει

Πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά, η ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, καθώς τα μάτια του κόσμου στρέφονται προς τη γαλλική πρωτεύουσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το βράδυ της 15ης Απριλίου 2019, οι φλόγες τύλιξαν στην οροφή του καθεδρικού ναού. Σύντομα, η φωτιά κατέστρεψε τη δομή της στέγης του μνημείου και εξαπλώθηκε καταστρέφοντας την κορυφή, τις οροφές του κεντρικού ναού και των παρακείμενων κλιτύων, καθώς και τους ξύλινους σκελετούς.

Τονίζεται ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το ακριβές αίτιο της πυρκαγιάς. Οι γαλλικές αρχές υποδεικνύουν ότι η αιτία ενδέχεται να είναι μια ηλεκτρική βλάβη ή ένα αναμμένο τσιγάρο.

Η πρόσοψη του καθεδρικού ναού αντέχει, αλλά οι ζημιές απαιτούσαν πέντε χρόνια εργασιών για σταθεροποίηση και αποκατάσταση. Οι σκαλωσιές γύρω από ένα μεγάλο μέρος της πρόσοψης έχουν αρχίσει να απομακρύνονται, ενώ μια νέα ορατή κορυφή έχει ήδη δημιουργηθεί.

Πότε θα ανοίξει η Παναγία των Παρισίων

Καθημερινά, περίπου 500 εργάτες αγωνίζονται για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, ενός από τα πιο επισκέψιμα μνημεία της Ευρώπης πριν από την πυρκαγιά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι οι εργασίες αποκατάστασης κινούνται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και ότι ο καθεδρικός ναός αναμένεται να είναι έτοιμος να υποδεχθεί ξανά το κοινό στις 8 Δεκεμβρίου 2024.

Βίντεο που δείχνει καρέ – καρέ τις αλλαγές μετά από 5 χρόνια.

Πηγή: ieidiseis.gr