25 Απριλίου, 2024

Πάει για 2,5 ευρώ η τιμή της βενζίνης – Δραματικές οι προβλέψεις

Πού θα φτάσει η βενζίνη; Αυτό είναι το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης θα φτάσει τα 2,5 ευρώ, πάντως, όπως προέβλεψε ο πρόεδρος της της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου.

«Τις τελευταίες μέρες είχαμε μια μεγάλη αύξηση περίπου 20 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Στα μεγάλα αστικά κέντρα πωλείται πλέον το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,65», είπε αρχικά ο κ. Ασμάτογλου μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», στον ΑΝΤ1 και συνέχισε:

«Η Κύπρος για την οποία γίνεται ντόρος το τελευταίο διάστημα, έχει άλλο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κι άλλο ΦΠΑ. Το διυλιστήριο πουλάει πάνω από 2 ευρώ στην εταιρεία εμπορίας που μεσολαβεί πριν φτάσει στο πρατήριο.

Θα έπρεπε να πάμε σε άλλη κλίμακα ΦΠΑ. Την Κυριακή και τη Δευτέρα υπήρξε μια μείωση που βγήκε ο κόσμος».

Για το αν ο κόσμος προμηθεύτηκε πετρέλαιο θέρμανσης λόγω της κακοκαιρίας, είπε:

«Αρκετοί πήραν με μπετόνια. Άλλος 20, άλλος 30 λίτρα».

Σε ερώτηση για το πότε θα φτάσει η βενζίνη στα 2,5 ευρώ τόνισε:

«Πολύ σύντομα. Αν πάει με αυτό τον ρυθμό ανόδου, μέχρι τέλος, αρχές της άλλης θα φτάσει».

Τέλος για το αν πέσει η τιμή του πετρελαίου, πότε θα δουν τη μείωση οι καταναλωτές, απάντησε: «Άμεσα. Μακάρι για μας, τους πρατηριούχους, να ήταν η τιμή του στο 1 ευρώ. Οι παραγγελίες είναι μικρές των πρατηρίων και δεν υπάρχει δυνατότητα να αποθηκευτούν μεγάλες ποσότητες καυσίμων».

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το εμπάργκο Μπάιντεν
Μετά το ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, οι τιμές στο πετρέλαιο αναμένεται να εκτοξευτούν ακόμα πιο ψηλά.

«Ο κόσμος είναι απροετοίμαστος για τέτοιο σοκ», σχολίαζε χθες ο Ιθαν Χάρις, οικονομολόγος της Bank of America, σχολιάζοντας την προοπτική να απαγορεύσουν οι ΗΠΑ, ακόμη και χωρίς τη συναίνεση των Ευρωπαίων τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν κάνει άλμα άνω του 30% από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής.

Σήμερα, τα futures του Brent καταγράφουν άνοδο 2,52% στα 131,23 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού 2,07% στα 126,24 δολάρια.

Αναλυτές εκτιμούν πως οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τα 200 δολάρια το βαρέλι λόγω του εμπάργκο.

.ieidiseis.