29 Μαρτίου, 2024

Παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία μετά τις προκλήσεις στο Αιγαίο

Ηχηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. 
Μετά το μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων που σημειώθηκε την Τετάρτη, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία μετατίθενται για το μέλλον, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως η κλιμάκωση της έντασης αντιμετωπίζεται με “αποφασιστικότητα και σοβαρότητα”.

Σημειώνεται ότι ήδη το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε ελληνικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, “κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Τόνισε, επίσης, ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης”.

Η έκτακτη σύσκεψη για τις τουρκικές προκλήσεις
Την ίδια ώρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, από ανώτατη στρατιωτική πηγή, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των γενικών επιτελείων υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες ακυρώθηκε η πρόσκληση των Τούρκων στην άσκηση «Tiger Meet». Επίσης επισημάνθηκε ότι μπορεί η συνεχής προκλητική συμπεριφορά να οδηγήσει σε ατύχημα στο Αιγαίο με απρόβλεπτες συνέπειες.
Η ίδια στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι το σκεπτικό της ακύρωσης της πρόσκλησης των Τούρκων στην συγκεκριμένη άσκηση που θα πραγματοποιηθεί κανονικά τον Μάιο αποτυπώνεται στην εξής φράση: «πώς μπορείς να συνεκπαιδευτείς με κάποιους οι οποίοι ζουν γιατί κάποιοι δεν έχουν πατήσει το κουμπί». Αυτό το οποίο αποφασίστηκε στην έκτακτη  σύσκεψη των Αρχηγών είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση.