29 Ιουνίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών – Ας εστιάσουμε στην Πρόληψη δηλαδή στη σύνδεση και τη συνεργασία στην κοινότητα

Στο ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου, που λειτουργούμε σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, προσπαθούμε καθημερινά αφ’ ενός να αναδείξουμε τα αίτια κάθε είδους εξάρτησης και αφ’ εταίρου να εστιάσουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισής τους, στοχεύοντας στις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε στον τρόπο ζωής μας. Αυτό άλλωστε σημαίνει Πρόληψη και ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθούν αυτές οι αλλαγές είναι η σύνδεση και η συνεργασία μεταξύ των φορέων και των ανθρώπων κάθε τοπικής κοινότητας.
Με αυτό το σκεπτικό το ΚΕΣΑΝ συμμετέχει, ως ιδρυτικό μέλος, στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων «Συνδεόμαστε και δρούμε», που ξεκινήσαμε εδώ και ενάμιση χρόνο στην περιοχή της Φορτέτσας του Δήμου Ηρακλείου. Το Δίκτυο έχει ως στόχο να συμβάλλει στην προσπάθεια σύνδεσης, συνεργασίας και συνέργειας μεταξύ των φορέων της περιοχής, για την ενδυνάμωση της κοινωνικής ζωής μέσω της συμμετοχικής δράσης. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος των προληπτικών παρεμβάσεων σε επίπεδο κοινότητας: Η ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των φορέων και των πολιτών για την ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων και τον περιορισμό των κινδύνων που σχετίζονται με τα αίτια κάθε μορφής εξάρτησης.
Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στο ΚΕΣΑΝ θελήσαμε να αναδείξουμε τη σημασία της σύνδεσης και της συνεργασίας στην τοπική κοινότητα. Έτσι, συμμετείχαμε ως συνδιοργανωτής φορέας στην εκδήλωση του Δικτύου Συνεργαζόμενων Φορέων στη Φορτέτσα, με θέμα: «Αναζητώντας τις κρυμμένες αξίες ως αντίδοτο στη βία». Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου στην Παιδική Χαρά της Φορτέτσας, ήταν μια μεγάλη γιορτή, που περιελάμβανε Θεατρικά Δρώμενα και Παιχνίδια, Χορό, Ζωντανή Μουσική, Ζωγραφική, Ποίηση, Χειροτεχνία, Εργαστήρια Ενηλίκων και Έκθεση Ομαδικών Εικαστικών Δημιουργιών. Συμμετείχαν: το 12ο Νηπιαγωγείο, το 21ο Δημοτικό Σχολείο, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, η Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Ενορία Φορτέτσας, η 4η Κοινότητα και το ΚΟΙΦΑΠΗ Φορτέτσας του Δήμου Ηρακλείου και το ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου.

Η μεγάλη συμμετοχή και η διάθεση για δραστηριοποίηση των φορέων και των πολιτών, ιδίως των νέων και των παιδιών της περιοχής, έδωσαν το μήνυμα πως αν συνεχίσουν να συνεργάζονται και αν ενώσουν τις δυνάμεις τους -αν γίνουν μια ομάδα- μπορούν να συμβάλλουν στη μετεξέλιξη της περιοχής σε «κοινότητα», που τη χαρακτηρίζει η ασφάλεια, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η συμπερίληψη. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους, ιδίως των νέων, που αποτελούν και την ομάδα στόχο των δράσεων του Κέντρου μας.