26 Μαΐου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και τον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. και Μ. Καλοκαιρινού, έχει τη χαρά η νεοσύσταση ομάδα HER-autism να συνδιοργανώνει την πρώτη της έκθεση με τίτλο ARTism, που εγκαινιάζεται το Σάββατο 6 Απριλίου, ώρα 19:00.
Στη γνώριμη αίθουσα ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ του Κοινωνικού Χώρου παρουσιάζονται, από τις 6 ως και τις 18 Απριλίου, 27 εικαστικές δημιουργίες πέντε νέων καλλιτεχνών, του Στέφανου Σφακιανάκη, της Κατερίνας Ραπάνη, της Μαρίας Χατζηνικολάου, του Ιδομενέα-Μηνά Παπαδάκη και της Μάιρας Νιονάκη.
Στα έργα της έκθεσης ARTism αντηχεί η «φωνή» και καλλιτεχνική έκφραση του 26χρονου Στέφανου, της 17χρονης Κατερίνας, της 12χρονης Μαρίας, της 14χρονης Μάιρας και του 17χρονου Ιδομενέα-Μηνά σε ένα θαυμαστό, ετερόκλιτο τεχνοτροπικά, σύνολο δημιουργιών που «συνομιλεί» με εξωστρέφεια και εγγύτητα με όλους, με αποκλειστική γλώσσα επικοινωνίας την Τέχνη. Οι ζωγράφοι και δημιουργοί, με ξεχωριστές εικαστικές προσεγγίσεις, επικοινωνούν μηνύματα διεισδυτικά σε νοήματα, ηχηρά και σιωπηρά την ίδια στιγμή, οπτικοποιούν τη φαντασία, δίνουν δισδιάστατη μορφή σε αναμνήσεις και συναισθήματα. Στην έκθεση ARTism, οι νευροδιαφορετικοί καλλιτέχνες εκφράζονται ανεμπόδιστα, σε έναν ελεύθερο χώρο εικαστικής περιήγησης όπου η λειτουργική συνύπαρξη και αμοιβαία αποδοχή δεν είναι ζητούμενα, είναι πραγματικότητα.
Η εικαστικός Μαρία Βολανάκη που συν-επιμελείται την έκθεση σημειώνει: «Τέχνη και αυτισμός, δύο έννοιες που οι δρόμοι τους ενώνονται. Ένας λευκός καμβάς που μετουσιώνεται σε έργο τέχνης, με χρώματα και περιγράμματα να μάς μυούν σε κόσμους συναρπαστικούς, να μάς ενεργοποιούν νοητικά και συναισθηματικά. Η Τέχνη είναι πάντοτε ασπίδα σε κάθε δυσκολία, μπροστάρισσα να μάς δείχνει τον δρόμο. Στην περίπτωση μας, έναν δρόμο από φως και χρώμα, όπου ανταμώνει ο αυτιστικός δημιουργικός εαυτός με το ευρύ φάσμα».

Στην Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό (2 Απριλίου) στον μήνα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης, αφιερώνουμε την έκθεση ARTism στους αυτιστικούς ανθρώπους όλων των ηλικιών και καταστάσεων, τους συνοδοιπόρους μας σε έναν πολυπρισματικό κόσμο όπου, πάντοτε, η διαφορετικότητα είναι η κινητήρια δύναμη της δημιουργίας και της προόδου.