26 Απριλίου, 2024

Παγκόσμια ανησυχία από τις δηλώσεις Λαβρόφ για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου

Με βομβαρδισμούς στα ανατολικά στα μέτωπα του Ντονμπάς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διασπάσουν την άμυνα των Ουκρανών, πλήττοντας ταυτόχρονα τις οδούς ανεφοδιασμού τους στα κεντρικά και δυτικά της χώρας.
Όμως, στο ρωσικό έδαφος, στο Μπριάνσκ, κοντά σύνορα με την Ουκρανία, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τυλίχθηκαν στις φλόγες και υπάρχουν υπόνοιες ότι πρόκειται για χτύπημα Ουκρανών σαμποτέρ.

Μετά από 62 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε επίσημα πλέον ότι στόχος της είναι η εξασθένηση της Ρωσίας.

Τον επαναπροσδιορισμό της θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσαν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Όστιν και Μπλίνκεν, μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Ζελένσκι στο Κίεβο.

Από την πλευρά της η Μόσχα τόνισε ότι με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ ουσιαστικά εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, αυξάνοντας τους κινδύνους για πυρηνική σύρραξη.

Η Ρωσία θέλει να αποφύγει μια τεχνητή κλιμάκωση του πυρηνικού κινδύνου, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ, και κατηγόρησε τη Δύση ότι ενθαρρύνει το Κίεβο να αρνείται μια σοβαρή διαπραγμάτευση.

Προτάσεις για κατάπαυση του πυρός αναμένεται ότι θα μεταφέρει σήμερα στον Πούτιν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ που επισκέπτεται τη Μόσχα και κατόπιν το Κίεβο.

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποτελεί και η τύχη εκατοντάδων αμάχων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη μαζί με το Τάγμα Αζόφ.

Η υπόλοιπη πόλη βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, που άρχισαν να απομακρύνουν συντρίμμια, όπως από το ερειπωμένο θέατρο.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποδείξεις για τον ισχυρισμό του Κιέβου ότι εκεί σκοτώθηκαν 300 άμαχοι από ρωσικό βομβαρδισμό.

Στη Μόσχα σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες
Με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Μόσχα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, 28 Απριλίου, ο κ. Γκουτέρες θα μεταβεί στο Κίεβο για συνομιλίες και με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Στόχος των επισκέψεων του ΓΓ του ΟΗΕ σε Μόσχα και Κίεβο είναι η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Λαβρόφ: Να μην υποτιμάται ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου
Η Μόσχα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, διαβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας ωστόσο την Ουκρανία ότι «παριστάνει» πως συζητά και προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει «πραγματικός» κίνδυνος να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.

«Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, είναι πραγματικός, δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», τόνισε.

Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο, έναν πρώην ηθοποιό που εξελέγη το 2019, ότι «υποδύεται» ότι διαπραγματεύεται. «Είναι καλός ηθοποιός (…) αν κοιτάξουμε προσεκτικά και διαβάσουμε προσεκτικά αυτά που λέει, θα βρούμε χιλιάδες αντιφάσεις», είπε.

«Η καλή θέληση έχει και τα όριά της. Και αν δεν είναι αμοιβαία, δεν συμβάλλει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Αλλά συνεχίζουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με την ομάδα (που επέλεξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι) και οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

Η «κατάσταση» στην Ουκρανία θα λήξει με μια συνθήκη, όμως το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο, τόνισε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή των πυρηνικών
Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τη ρωσική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή πυρηνικών συγκρούσεων, παρά τους υψηλούς κινδύνους που υπάρχουν επί του παρόντος και επιθυμεί να περιορίσει όλες τις πιθανότητες «τεχνητής» αύξησης αυτών των κινδύνων.

«Αυτή είναι η βασική θέση μας, στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου.

«Δεν θα ήθελα να αυξήσω τεχνητά αυτούς τους κινδύνους. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», πρόσθεσε.

madata.gr