29 Μαρτίου, 2024

Ουκρανία – Στέφανος Μάνος: Τα βάζει με τον Ιερώνυμο αποθεώνει τον Βαρθολομαίο

Με ένα αιχμηρό σχόλιο ο Στέφανος Μάνος σημείωσε τις διαφορές στις δηλώσεις για την Ουκρανία, ανάμεσα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Ο πρώτος μίλησε καθαρά για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ο δεύτερος το απέφυγε και μίλησε για τη θλίψη που του προκαλούν οι εικόνες του πολέμου, Ο Αρχιεπίσκοπος δεν αναφέρεται στον Πούτιν ή τη Ρωσία» λέει ο πρώην Υπουργός.

«Ξεκάθαρη διαφορά στις τοποθετήσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σε ό,τι αφορά την Ουκρανία. Ο Πατριάρχης καταδικάζει τον πόλεμο του Πούτιν και αναφέρεται στην τραγική ανθρωπιστική καταστροφή, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος δεν αναφέρεται στον Πούτιν ή την Ρωσία», έγραψε.

Η δήλωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου:
Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί εμβρόντητη την πέραν κάθε έννοιας δικαίου και ηθικής πολεμική επίθεσι και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Τη στιγμή που εξελίσσεται στην Ευρώπη, στη γειτονιά μας, η σφοδρότερη σύγκρουσι από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατευθύνουμε την προσευχή μας στον Κύριο Ιησού, τον Άρχοντα της ειρήνης, ζητώντας Του με ζέσι ψυχής, όπως “ισχύν τω λαώ αυτού δώση” και όπως “ευλογήση τον λαόν αυτού εν ειρήνη” (πρβλ. Ψαλμ. κη´, 11). Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία ψάλλει αδιαλείπτως διά μέσου των αιώνων τον ύμνο των αγγέλων “επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία.

Τι είπε ο Αρχιεπίσκοπος:
Είμαι βαθιά συγκλονισμένος και οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου κατευθύνονται προς τους Ουκρανούς αδελφούς μας, ιδιαίτερα προς τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου, και φυσικά προς τους χιλιάδες ομογενείς μας στη χώρα. Οφείλω μάλιστα να σας πω ότι συγκλονίστηκα ως άνθρωπος και ως κληρικός, βλέποντας την εικόνα ενός μικρού παιδιού που με δάκρυα στα μάτια λέει ότι δεν θέλει να πεθάνει και ότι θέλει ο πόλεμος αυτός να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν, αλλά και την εικόνα ενός πατέρα που με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετά την κόρη του και τη σύζυγό του που φεύγουν αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο.

madata.gr