27 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Η 9η Μαϊου θα είναι η τελευταία μέρα του πολέμου; Η δεύτερη φάση του πολέμου ξεκίνησε

Ξεπέρασε τον μήνα η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και  βρετανικά δημοσιεύματα  αναφέρουν πως πλέον ο Πούτιν έχει περάσει σε  δεύτερη φάση του πολέμου και γίνεται αναφορά στο πιθανό τέλος του πολέμου.
Στα δημοσιεύματα αυτά, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο, ο Πούτιν έχει κηρύξει, με έναν τρόπο, την 9η Μαΐου ως ημέρα κατά την οποία θα τελειώσει η σύρραξη.

Η 9η Μαϊου να σημειωθεί ότι για την Ρωσία είναι σημαντική ημέρα: Η Ημέρα της Νίκης είναι αργία που εορτάζεται στη Ρωσία και άλλες χώρες του κόσμου. Ξεκίνησε να εορτάζεται στις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, μετά την υπογραφή του γερμανικού συμφώνου παράδοσης τη νύχτα της 8ης Μαΐου 1945 (στην ώρα Μόσχας ήταν μετά τα μεσάνυχτα, στις 9 Μαΐου). Η Σοβιετική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νίκη στα ξημερώματα της 9ης Μαΐου, μετά τη τελετή υπογραφής στο Βερολίνο Ενώ η αργία ξεκίνησε να εορτάζεται το 1945, η αργία έγινε μη-εργατική αργία μόνο το 1965, και αυτό επηρέαζε μόνο ορισμένες σοβιετικές δημοκρατίες.

Στο ότι περάσαμε στη δεύτερη φάση του πολέμου έρχεται να ο επιβεβαιώσει και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το οποίο είχε δηλώσει ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης ολοκληρώθηκε «σε γενικές γραμμές», λέγοντας ότι η χώρα θα επικεντρωθεί στην «απελευθέρωση» της ανατολικής περιοχής Ντονμπάς της Ουκρανίας. 

Τα σχόλια φάνηκε να υποδηλώνουν υποβάθμιση των στόχων της.

Την ίδια στιγμή, το Associated Press εκτιμά σε σχετική του ανάλυση πως οι αμυντικές θέσεις που πήραν πρόσφατα ορισμένες ρωσικές δυνάμεις κοντά στο Κίεβο υποδηλώνουν την αναγνώριση της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης.

Το AP γράφει ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση σε πολλές περιοχές της χώρας και ότι οι ΗΠΑ και άλλοι επιταχύνουν τη μεταφορά όπλων και προμηθειών στην Ουκρανία.

«Από την άλλη πλευρά, οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να στοχεύουν στη συνέχιση του πολέμου με στενότερη εστίαση, ως έναν τρόπο ανασύνταξης από τις πρώτες αποτυχίες και χρήσης του Ντονμπάς ως νέο σημείο εκκίνησης», δήλωσε ένας Αμερικανός αναλυτής.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι

«Περιορίζοντας τις ενέργειες της Ρωσίας, οι υπερασπιστές μας οδηγούν τη ρωσική ηγεσία σε μια απλή και λογική ιδέα: η συζήτηση είναι απαραίτητη. Ουσιαστική, επείγουσα, δίκαιη»

 Με νέο βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβε την ανάγκη για ειρηνευτικές συνομιλίες και δήλωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας του επέφεραν «ισχυρά πλήγματα» στη Ρωσία καθώς και το ότι η Ουκρανία δεν θα παραδώσει εδάφη.

Ενεργειακό μπλόκο στη Ρωσία και σκληρό «μπρα ντε φερ» στην Σύνοδο Κορυφής της Ε

Οι ανταποκριτές του MEGA, Πέτρος Κασφίκης από την Ουάσινγκτον, και Δημήτρης Λιάτσος από τη Μόσχα μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την επόμενη μέρα των αποφάσεων, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και την παρουσία του Τζο Μπάιντεν.
Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η επεισοδιακή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις για τη μείωση των τιμών ενέργειας.

Στον ενεργειακό τομέα, επετεύχθη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, και οι ΗΠΑ θα προμηθεύουν την Ευρώπη 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Με έναν αγωγό το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο, ωστόσο η νέα γεωπολιτική πραγματικότητα έδειξε την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Αυτό αφορά και την Ελλάδα, με την χώρα μας να αναβαθμίζεται ενεργειακά ωστόσο ενδεχομένως με οικονομικές συνέπειες», ανέφερε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον, Πέτρος Κασφίκης.

«Όλες οι συμφωνίες ήταν στα λόγια», αναφέρουν οι πληροφορίες από τη Ρωσία, και πως τα νούμερα είναι αδυσώπητα.

Δύο χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία έχουν προμήθεια 44% από την Ρωσία. Είναι τέσσερις αγωγοί οι οποίοι δουλεύουν, με τον αγωγό της Ουκρανίας να συνεχίζει κανονικά την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρά τον πόλεμο.

Πληροφορίες από την Ρωσία αναφέρουν πως, ο Πούτιν στηρίζεται στην μη πραγματοποίηση των αποφάσεων που πάρθηκαν μεταξύ Μπάιντεν και Ευρώπης.

Οι Ρώσοι έβγαλαν έναν απολογισμό της έως τώρα πολεμικής σύρραξης. Η πληροφόρηση διαφέρει ανάλογα

«Από τη μία πλευρά οι Ρώσοι καλούν τους Ουκρανούς να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, που είναι επίσημος εκπρόσωπος για τις ρωσικές διαπραγματεύσεις,  καταγγέλει ότι κάθε φορά που έρχεται αυτή η στιγμή, η Ουκρανία συζητά δευτερεύοντα και τριτεύοντα ζητήματα και όχι το κεντρικό ζήτημα, τις μάχες αλλά και το ζήτημα των αμάχων, διαμηνύοντας πως σε κάθε πόλεμο υπάρχουν όροι», δήλωσε ο ανταποκριτής του MEGA στη Μόσχα, Δημήτρης Λιάτσος.

 

madata.gr