25 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Εντελώς ανήθικη η στάση της Μόσχας – Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι οδηγούν σε Λευκορωσία και Ρωσία

Η Ουκρανία δήλωσε ότι η ρωσική πρόταση για ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι «εντελώς ανήθικη», αφού η Μόσχα πρότεινε ότι θα επιτρέψει στους πολίτες να εγκαταλείψουν τις ουκρανικές πόλεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα φύγουν στη Λευκορωσία ή τη Ρωσία.

Εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους Ουκρανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσω του εδάφους της Ουκρανίας. Κατηγόρησε, δε, τη Ρωσία ότι εσκεμμένα παρεμπόδισε προηγούμενες απόπειρες εκκένωσης.

«Πρόκειται για μια εντελώς ανήθικη στάση. Τα βάσανα των ανθρώπων χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί η επιθυμητή τηλεοπτική εικόνα», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε γραπτό μήνυμά του, σύμφωνα με το Reuters.

BBC: Ορισμένοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι οδηγούν στη Λευκορωσία ή τη Ρωσία
Σύμφωνα με το BBC, οι διαδρομές εκκένωσης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, δείχνουν ότι οι άμαχοι θα μπορούν να φύγουν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ο διάδρομος από το Κίεβο θα οδηγεί στη σύμμαχο της Ρωσίας, Λευκορωσία, ενώ οι πολίτες από το Χάρκοβο θα έχουν μόνο έναν διάδρομο που οδηγεί στη Ρωσία.

Οι διάδρομοι από τις πόλεις Μαριούπολη και Σούμι θα οδηγούν τόσο σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας όσο και στη Ρωσία, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.

Οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στο Κίεβο, μια πόλη περίπου 3 εκατομμυρίων κατοίκων. Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν πόρους για να εισβάλουν στο Κίεβο», έπειτα από ημέρες που σημειώνουν μικρή πρόοδο στην προέλασή τους προς την ουκρανική πρωτεύουσα από τον νότο.

Περίπου 200.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, μια πόλη- λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι κοιμούνται σε υπόγεια καταφύγια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

καθημερινή