28 Μαρτίου, 2024

Ουκρανία: Δημοψήφισμα σε Λουχάνσκ και Ντονμπάς για προσάρτηση στη Ρωσία

Σε Ντονμπάς αλλά και Χερσώνα τα διορισμένα από τους Ρώσους συμβούλια ζητούν δημοψηφίσματα για την προσάρτησή τους στην Ρωσία.

Πάντως, το Κίεβο ανακοινώνει συνεχώς ανακαταλήψεις περιοχών από τις ρωσικές δυνάμεις και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει πως η Ρωσία είναι σε πανικό.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ» θα διεξαγάγουν δημοψήφισμα για την ένωση με την Ρωσία από τις 23 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο εκπρόσωπο τον αντιπρόεδρο της τοπικής βουλής.

Νωρίτερα, η βουλή των αυτονομιστών είχε ψηφίσει νόμο σχετικό της οργάνωση του δημοψηφίσματος χωρίς να ορίζεται ημερομηνία της ψηφοφορίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ολόκληρη την περιοχή του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία στις πρώτες φάσεις του πολέμου, αλλά ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες την ανακατάληψη χωριού εντός της περιφέρειας.

Μάλιστα, στη συνέχεια, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι το ίδιο ανακοίνωσαν και αξιωματούχοι από τους αυτονομιστές του Ντονέτσκ, για την ίδια περίοδο. 

Ταυτόχρονα, το πρακτορείο Ria μετέδωσε ότι στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές της Ζαπορίζια ενδεχομένως να διεξαχθεί τις προσεχείς ημέρες δημοψήφισμα για την ένωσή τους με την Ρωσία.

Αξιωματούχοι διορισμένοι από την Μόσχα σε περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις επιταχύνουν τις συντονισμένες προσπάθειες για την οργάνωση ψηφοφοριών για την ένωση με την Ρωσία.

Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει την προοπτική των ψηφοφοριών αυτών, ενώ μέχρι σήμερα δήλωνε ότι «είναι θέμα των διορισμένων από την Ρωσία τοπικών αξιωματούχων και των ανθρώπων που κατοικούν στις περιοχές».

madata.gr