27 Απριλίου, 2024

Ουκανία: Οι Ρώσοι έριξαν ρουκέτες σε πυρηνικό αντιδραστήρα στο Χάρκοβο, λέει το Κίεβο

Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν με ρουκέτες σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, με τους φόβους για μια ανυπολόγιστη καταστροφή στην Ουκρανία -και όχι μόνο φυσικά- να εντείνονται.

Οι δυνάμεις του Πούτιν φέρονται να επιτέθηκαν στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας του Χάρκοβο με τους Ουκρανούς να προειδοποιούν πως η επίθεση μπορεί να οδηγήσει σε μια «μεγάλης κλίμακας οικολογική καταστροφή».

Η επίθεση αυτή έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά το ρωσικό χτύπημα στο μεγαλύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα της Ευρώπης, στην Ζαπορίζια, που προκάλεσε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά.

Στο Ινστιτούτο του Χάρκοβο, όπου σημειώθηκε η νέα επίθεση, υπάρχει μια εγκατάσταση που ονομάζεται «Neutron Source» και στην οποία υπάρχει ένας πυρηνικός αντιδραστήρας για σκοπούς έρευνας.

Εν τω μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα Ουκρανούς εξτρεμιστές για το συμβάν στις 3 Μαρτίου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ρώτησε τηλεφωνικά τον Πούτιν για την φωτιά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

Ο Πούτιν φέρεται να απάντησε στον Μακρόν ότι αυτή η φωτιά ήταν μία προβοκάτσια των Ουκρανών, ενώ η ραδιοενέργεια είναι στα κανονικά επίπεδα, επισημαίνοντας ότι δεν κινδύνευσε το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας Μακρόν – Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για ό, τι συμβεί στη Μαριούπολη στους Ουκρανούς, καθώς -όπως αναφέρει η ρωσική πλευρά- οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν στους πολίτες της πόλης να την εγκαταλείψουν.

madata.gr