16 Απριλίου, 2024

Οργή των Τούρκων για την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη»

Την έντονη αντίδραση τουρκικών ΜΜΕ έχει προκαλέσει η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», κάνοντας μάλιστα λόγο για «σχέδιο του "εισβολέα" με την ταινία», και ελληνική προπαγάνδα.

Η ταινία και η σειρά, σε σενάριο Μιμής Ντενίση – Martin Sherman και σκηνοθεσία του Γρηγόρη Καραντινάκη, βασίζονται στο ομώνυμο βιβλίο και θεατρικό της Ελληνίδας ηθοποιού.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως η ταινία παρουσιάζει μια «εντελώς διαφορετική ιστορική πραγματικότητα». «Ο Έλληνας "εισβολέας" επιχειρεί να παρουσιάσει τα γεγονότα ως γενοκτονία» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

«Η ταινία των Ελλήνων θα προβληθεί σε 700 κινηματογράφους των ΗΠΑ όπως και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τονίζεται, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ και τον ανταποκριτή στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη.

Ας σημειωθεί ότι στο φιλμ πρωταγωνιστεί και ο Τούρκος ηθοποιός Μπουράκ Χακί, με την εφημερίδα να τον κατηγορεί για τη συμμετοχή του.

«Τόσο καιρό δεν ενοχλούνταν για την προβολή του φιλμ στην Ελλάδα, τώρα όμως θα προβληθεί στις ΗΠΑ, και στις 11 Ιανουαρίου 2023 στο Ευρωκοινοβούλιο» σημείωσε ο Μανώλης Κωστίδης.

Η οικουμενική ιστορία της ταινίας μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με μία υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ, απέσπασε πέντε βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και αγαπήθηκε από το κοινό για την αυθεντική της ατμόσφαιρα και τη σπαρακτική αναπαράσταση της πυρπόλησης αυτή της αξεπέραστης κοιτίδας του πολιτισμού της Ιωνίας.

newsbomb.gr