20 Σεπτεμβρίου, 2024

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησε η υποβολή για τις αιτήσεις μεταβίβασης των δικαιωμάτων ενίσχυσης

Από σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024 έως και τις 20 Οκτωβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης έτους 2024. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ https://entitlements.opekepe.gov.gr.

 
Ως καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης ή ακύρωσης εμπρόθεσμης αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής εισοδηματικής στήριξης για την βιωσιμότητα έτους ενίσχυσης 2024 ορίζεται η Κυριακή 27/10/2024. Η αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης οριστικοποιείται μετά την επεξεργασία τους για τη «σύγκλιση δικαιωμάτων ενίσχυσης για το έτος 2024 και τη διασφάλιση της τήρησης του εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα έτους 2024. Επίσης, εκτός περιπτώσεων κληρονομιάς, ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων, η μεταβίβαση δικαιωμάτων από τα περιφερειακά αποθέματα το έτος ενίσχυσης 2023 δεν είναι δυνατή για μια πενταετία.
 
Η αξία των δικαιωμάτων
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης έτους 2024 δεν είναι οριστική. Η αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης οριστικοποιείται μετά την επεξεργασία τους για τη «σύγκλιση δικαιωμάτων ενίσχυσης για το έτος 2024 και τη διασφάλιση της τήρησης του εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα έτους 2024, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2115/2021 και το στρατηγικό σχέδιο της χώρας όπου ενδέχεται να είναι αναγκαία η εφαρμογή γραμμικής μείωσης ή αύξησης της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης.
 
Οι συμβαλλόμενοι στην αίτηση μεταβίβασης θεωρείται ότι έχουν γνώση του αριθμού των δικαιωμάτων που κατέχουν, πριν προβούν στη μεταβίβαση καθώς και ότι γνωρίζουν ότι η μοναδιαία αξία ενδέχεται να τροποποιηθεί για το έτος 2024 λόγω απαραίτητων για την τήρηση του ανώτατου δημοσιονομικού ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης γραμμικών μειώσεων ή/και αυξήσεων. Το 2024 δεν εγκρίνονται μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενίσχυσης που αποκτηθήκαν από τα περιφερειακά αποθέματα έτους 2023 με εξαίρεση τις περιπτώσεις κληρονομιάς ή ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών συνθηκών  που απαγορεύουν επί μακρόν την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας του δικαιούχου και οι οποίες προέκυψαν μετά από την αίτηση χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης από τα περιφερειακά αποθέματα έτους 2023. Τα δικαιώματα ενίσχυσης είναι δυνατόν να μεταβιβάζονται με πώληση ή με οποιαδήποτε άλλη οριστική μεταβίβαση ή να εκμισθώνονται, συνοδευόμενα ή μη από γη.