19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Στους «8» η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών μετά το 11-4 επί της Γαλλίας

Η ελληνική εθνική ομάδα πόλο γυναικών κέρδισε τη Γαλλία με σκορ 11-4 στον Β’ όμιλο και προκρίθηκε στους «8» στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Έτσι, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία με νίκη απέναντι στην 1η του άλλου ομίλου, την Αυστραλία, να διεκδικήσει ένα από τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024.

Μάλιστα, η Ελλάδα «διάλεξε» την Αυστραλία καθώς ενώ ήταν στο +7 δεν σούταρε στην τελευταία επίθεση.

Με ενδεχόμενο +8, η Ελλάδα θα έβγαινε 3η στον όμιλο και θα αντιμετώπιζε την Ολλανδία, ένα «ματσάρισμα» που διαχρονικά δεν ταιριάζει στην Ελλάδα.

Πώς ήρθε η νίκη – πρόκριση στην οκτάδα
Εστω και την ύστατη ώρα, η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών πέτυχε τη νίκη (πρώτη σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 20 χρόνια και τον ημιτελικό της Αθήνας) που χρειαζόταν για να προκριθεί στα προημιτελικά των Αγώνων του Παρισιού.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 11-4 της Γαλλίας, στο ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε Α΄ φάση της διοργάνωσης, και κατέλαβε την τέταρτη θέση του Β΄ ομίλου, σε ισοβαθμία με τη Ιταλία και τις «τρικολόρ».

Αυτό σημαίνει ότι η «γαλανόλευκη» θα αντιμετωπίσει στον προημιτελικό της Τρίτης (6/8) την Αυστραλία, ενώ, οι οικοδέσποινες είναι η ομάδα που αποκλείεται από τη συνέχεια (θα περνούσαν αν έχαναν με διαφορά οκτώ τερμάτων, αλλά φάνηκε ότι οι Ελληνίδες παίκτριες δεν το κυνήγησαν αυτό).

Αν και η εθνική ξεκίνησε πολύ συγκεντρωμένα στην άμυνα και προηγήθηκε 2-0, στη συνέχεια εμφανίστηκε η γνώριμη επιθετική δυστοκία, με κακές επιλογές, ενώ και η -νέα τερματοφύλακας του Ολυμπιακού- Μάια Ράικρο έκανε κάποιες σπουδαίες επεμβάσεις. Ετσι, οι γηπεδούχες βρήκαν κάποια στιγμή λύσεις και με σερί 3-0 πέρασαν μπροστά (3-2), με την ελληνική ομάδα να μένει χωρίς γκολ για έντεκα λεπτά. Έχασε και πέναλτι με τη Νίνου (απέκρουσε η Ράικρο) και σπατάλησε τέσσερις ευκαιρίες με παίκτρια παραπάνω, πριν η Ξενάκη βρει μία λύση με παλικαρίσιο γκολ από τα 2μ. για να διαμορφώσει το 3-3 του ημιχρόνου.

Οι παίκτριες της Αλεξίας Καμμένου βρήκαν από την άμυνα την ενέργεια που χρειάζονταν για να πάρουν τον έλεγχο του ματς. Κράτησαν τις Γαλλίδες «άσφαιρες» για περίπου δώδεκα λεπτά και μπόρεσαν να «ξεκολλήσουν» επιθετικά, βρίσκοντας δύο γκολ από την περιφέρεια και ένα από τη Γιαννοπούλου στην κόντρα. Το συνολικό ελληνικό σερί έφτασε το 4-0 και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα προηγήθηκε 6-3, πριν μειώσει με πέναλτι η Βερνού, στο τελευταίο λεπτό της τρίτης περιόδου.

Δύο γρήγορα γκολ από τη Βάσω Πλευρίτου και την Ξενάκη, στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, «κλείδωσαν» ουσιαστικά τη νίκη της εθνικής και κάπου εκεί το παιχνίδι… χάλασε.

Εξαιτίας του πολύ περίεργου κανονισμού της World Aquatics, οι Γαλλίδες ήξεραν ότι αποκλείονται με ήττα από ένα έως επτά γκολ, ενώ προκρίνονται αν χάσουν με διαφορά οκτώ γκολ και πάνω (σε αυτή την περίπτωση θα έμενε εκτός η Ιταλία). Η ομάδα του Τεό Λοράντου άφησε το παιχνίδι, το σκορ έφτασε στο 11-4 και η ελληνική ομάδα είχε την ευκαιρία να φτάσει στο +8, που θα της έδινε την τρίτη θέση.

Οπως φάνηκε, όμως, αυτό δεν ήταν ένα… αρεστό σενάριο, αφού θα έφερνε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα απέναντι στη σταθερά πολύ δυνατή Ολλανδία. Ετσι, παρότι κέρδισαν αποβολή στην τελευταία τους επίθεση, οι διεθνείς προτίμησαν να πετάξουν τη μπάλα στο πλάι και να «επιλέξουν» ως αντίπαλο την Αυστραλία.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη τη Γαλλία): 1-2, 2-1, 1-3, 0-5

Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Ξενάκη (π.π.), 0-2 Μαργ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 1-2 Χέρτζκα (περιφέρεια), 2-2 Ραντοσάβλιεβιτς (π.π.), 3-2 Βερνού (π.π.), 3-3 Ξενάκη (φουνταριστός), 3-4 Χυδηριώτη (περιφέρεια), 3-5 Μυριοκεφαλιτάκη (περιφέρεια), 3-6 Γιαννοπούλου (κόντρα), 4-6 Βερνού (πέναλτι), 4-7 Β. Πλευρίτου (π.π.), 4-8 Ξενάκη (κόντρα), 4-9 Β. Πλευρίτου (π.π.), 4-10 Γιαννοπούλου (περιφέρεια), 4-11 Β. Πλευρίτου (πέναλτι),

Η Ελλάδα είχε 3/9 με παίκτρια παραπάνω, 1/2 πέναλτι, 4 γκολ από την περιφέρεια, 1 από θέση φουνταριστού και 2 στην κόντρα.
Η Γαλλία είχε 2/7 με παίκτρια παραπάνω, 1/1 πέναλτι και 1 γκολ από την περιφέρεια.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν η Μπουλούκμπατσι (4΄15΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα).

Διαιτητές: Πουτνίκοβιτς (Σερβία), Μίσκοβιτς (Μαυροβούνιο)

Οι συνθέσεις:
ΓΑΛΛΙΑ (Τεό Λοράντος): Ράικρο, Αντρές, Ερτό, Μπουλούκμπατσι, Γκιγέ, Χέρτζκα 1, Νταγέν, Μπατί, Βερνού 2, Ραντοσάβλιεβιτς 1, Ρασπό, Ντολ, Μαρτινό Περέ
ΕΛΛΑΔΑ (Αλεξία Καμμένου): Διαμαντοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου, Χυδηριώτη 1, Ελευθεριάδου, Μαργ. Πλευρίτου 1, Ξενάκη 3, Ασημάκη, Πάτρα, Νίνου, Β. Πλευρίτου 3, Γιαννοπούλου 2, Μυριοκεφαλιτάκη 1, Σταματοπούλου

madata.gr