16 Ιουλίου, 2024

Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο – Εντός της ημέρας σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αναμένεται να βγει απόψε σε διαβούλευση και ο στόχος είναι να έχει ψηφιστεί 12 έως 13 Φεβρουαρίου, όπως προκύπτει μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός φαίνεται να αστειεύτηκε και να είπε και 14 να γίνει (σημ.: του Αγίου Βαλεντίνου) θα έχει έναν συμβολισμό!

Μιλώντας στους υπουργούς, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι σέβεται τη διαφορετική θέση της Εκκλησίας ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαλάσει η συνεργασία Πολιτείας – Εκκλησίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε θέμα ισότητας τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών με το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η τροπολογία της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως που θα καθιερώνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη, που θα παρουσιάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για μια «σημαντική μεταρρύθμιση», που εκκρεμεί εδώ και 100 χρόνια.

Μετά τις ευρωεκλογές η τροπολογία για την επιστολική ψήφο εφόσον καταψηφιστεί

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που διαφωνούν με την τροπολογία της Νίκης Κεραμέως για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές. «Γίνεται ένα ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές. Η τροπολογία θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές εφόσον καταψηφιστεί. Και τότε θα φανεί ποιος θέλει να έχουν τη δυνατότητα οι συμπολίτες μας από το εξωτερικό».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε στο Νταβός. «Είναι φανερό ότι η επενδυτική βαθμίδα λειτουργεί ως ένα πρόσθετο κίνητρο που θα φέρει επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη, περισσότερα δημόσια έσοδα για στήριξη του εισοδήματος. Πριν δύο ημέρες, ο κ. Χατζηδάκης και η κυρία Ζαχαράκη ανακοίνωσαν τη μόνιμη αύξηση του επιδόματος γέννησης στα 2.400 ευρώ», είπε, προσθέτοντας ότι το μέτρο αφορά περίπου 75.000 ετησίως, ενώ θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1.1.2023. «Η πρωτοβουλία αποδεικνύει ότι η καλή πορεία της οικονομίας μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε αναχώματα κατά της ακρίβειας» σε συνδυασμό με τη στρατηγική της οικογένειας.

Η ευημερία των πολιτών μιας κοινωνίας δεν μετριέται μόνο με οικονομικούς όρους, σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για περισσότερη ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα ασφάλεια. «Τι νόημα έχει να αυξάνεται το ΑΕΠ της χώρας χωρίς να συνοδεύεται από ατομικά δικαιώματα, χωρίς να μπορεί κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να έχουν ελευθερία;» διερωτήθηκε. «Η χώρα ανήκει εις τη Δύση, όπως τόνισε και ο ιδρυτής της παράταξής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Γι’ αυτό και όραμά μας είναι η Ελλάδα να αποδίδει σημασία στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών», είπε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον νέο δικαστικό χάρτη, που είναι μια μεταρρύθμιση που εκκρεμεί εδώ και 100 χρόνια. Σκοπός είναι να ξεπεραστούν εσωτερικές αδυναμίες του συστήματος. «Δεν υστερούμε σε αριθμό δικαστών, αλλά η εκδίκαση των υποθέσεων απαιτεί τον πενταπλάσιο χρόνο. Οι αλλαγές που εισηγείται το αρμόδιο υπουργείο είναι κρίσιμες. Έχει γίνει μία λεπτομερής δουλειά. Είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση».

Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Για το νομοσχέδιο που θα προβλέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ζήτημα ισότητας. Ο ίδιος εξέφρασε τον σεβασμό του στη διαφορετική θέση της Εκκλησίας, σημειώνοντας πάντως ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη συνεργασία των δύο πλευρών.

Το νομοσχέδιο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, επιδιώκει κυρίως την προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων, που ήδη υπάρχουν και πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά. Όπως ανέφερε, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών προβλέπεται σε σε 36 χώρες σε πέντε ηπείρους και πουθενά δεν έβλαψε την κοινωνική ευημερία. Συζητήθηκε και στο εσωτερικό των κομμάτων και είμαι ικανοποιημένος που συζητήθηκε στην παράταξη μας χωρίς το ισοπεδωτικό μέτρο της κομματικής πειθαρχίας.

«Η μεταρρύθμιση συζητήθηκε νηφάλια, χωρίς ακρότητες», είπε για τη συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που συζητήθηκε και στη ΝΔ χωρίς το ισοπεδωτικό μέτρο της κομματικής πειθαρχίας.

«Σεβομαι όλες τις απόψεις, της παράδοσης της εξέλιξης. Ακούστηκαν φωνές που δεν είχαν ακουστεί, όπως των ομόφυλων γονέων, που θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, ότι αν τους συμβεί κάτι, το παιδί τους θα καταλήξει στον άλλο γονέα και όχι σε κάποιο ίδρυμα. Το νομοσχέδιο δεν μεταβάλλει το πλαίσιο της παρένθετης κύησης. Δεν προσθέτει ορολογίες όπως Γονέας 1 και Γονέας 2. Η Ελλάδα δεν θα γίνει εργαστήρι πολιτικών. Η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαίωμα σε μερικούς, χωρίς να αφαιρεί δικαίωμα από τους πολλούς. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού», είπε, κάνοντας λόγο για «θέμα ισότητας, που δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις και για υπερβολικές μεγεθύνσεις».

«Έτσι αντιμετωπίζω τις θέσεις της Εκκλησίας την οποία σέβομαι απόλυτα. Αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας, όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Και παλαιότερα είχαμε διαφορετικές επιλογές με την Εκκλησία αλλά η ζωή έδειξε ότι οι επιλογές ήταν ώριμες, δεν έβλαψαν ούτε την κοινωνία ούτε τη συνεργασία Πολιτείας – Εκκλησίας και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα συμβεί και τώρα», σημείωσε.

Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από επτά υπουργεία και θα έχει ως εισηγητή του τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο περιέχει 13 άρθρα. Εκτός από την επέκταση του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο, προβλέπεται η διαδικασία για την αναγνώριση γάμων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό, αλλά και το πώς θα γίνεται η αναγνώριση παιδιών που έχουν αποκτηθεί ή υιοθετηθεί στο εξωτερικό. Παράλληλα, θα υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις για όσους εν Ελλάδι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και θελήσουν να το λύσουν, προκειμένου να συνάψουν πολιτικό γάμο. Εν προκειμένω, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λύσουν το σύμφωνο, να παντρευτούν πολιτικά και ο γάμος θα έχει ημερομηνία έναρξης ισχύος την επομένη αυτής της λύσης του συμφώνου. Παράλληλα, θα υπάρχουν και προσαρμογές στην εργατική νομοθεσία για την επέκταση δικαιωμάτων που υφίστανται για τα ετερόφυλα ζευγάρια και στα ομόφυλα π.χ. γονικές άδειες. Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν περιέχει δικαίωμα για τα ομόφυλα ζευγάρια στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που περιλαμβάνει την παρένθετη μητρότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο, υπό την έννοια ότι ρυθμίζεται μια de facto κατάσταση με γνώμονα τα δικαιώματα των παιδιών. Η άποψη της κυβέρνησης, επίσης, είναι ότι η κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος δεν γίνεται εις βάρος ενός άλλου. Παράλληλα, η πρόσφατη ανακοίνωση της ενίσχυσης του επιδόματος γέννας, αλλά και η προαναγγελία για ένα συνολικό σχέδιο δράσης για την ανάσχεση του δημογραφικού που θα παρουσιαστεί εντός της άνοιξης, εκτιμάται ότι βοηθά προκειμένου να καμφθούν ενστάσεις κυβερνητικών βουλευτών που έλεγαν σε συνομιλητές τους ότι δεν πρέπει να ρυθμιστεί μόνο ένα θέμα δικαιωμάτων, αλλά να ληφθούν μέτρα για το «δάσος», δηλαδή για τη στήριξη των «πολλών». Όπως έχει γράψει το protothema.gr, πάνω από 110 βουλευτές είναι σε τροχιά υπερψήφισης, με τον αριθμό να βαίνει αυξανόμενος.