24 Απριλίου, 2024

Ολοκλήρωση 2ης Διεθνούς συνάντησης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού

Διεξήχθη η 2η διεθνής συνάντηση στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (αμφιθέατρο) στην Πάτρα στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό, όπου επιδιώχθηκε αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων συνεργασίας των επιστημονικών Διεθνών και Εθνικών Οργανώσεων που ασχολούνται με την ιστορία του νερού και των υγρών αποβλήτων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 22
Mαρτίου 2022 (Παγκόσμια Ημέρα Νερού), με θέμα « Water , Wastewater and Enviroment: Technoloy, Traditions and Culture».

Στη διεθνή συνάντηση εξετάσθηκαν μεταξύ άλλων και οι συνέργειες μεταξύ των διαφόρων οργανώσεων νερού και αποβλήτων από μέλη διαφόρων επιστημονικών ομάδων εμπειρογνωμόνων ανά τον κόσμο.

Τη συνάντηση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΕΑΠ Καθηγητής Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Π.Δ.Ε. Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Υδατικού Συνδέσμου Νίκος Πετρούλιας, ο εκπρόσωπος της 116 Π.Μ. κ. Κωτούλας, ενώ παρέστησαν καθηγητές και φοιτητές. Ο Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κυριάκος Μπουρίκας παρουσίασαν τους ομιλητές από την Βοστώνη (πατήρ Ιωάννης Χρυσαυγής, Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου), την καθηγήτρια Ρόιδω Μιτούλα από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τον Dr. Mager Tino, από το Βερολίνο, Πρόεδρο της ICOSMOS ISC, την Dr. Lofrano Giusy, από το University of Rome Foro Italico, την Dr. Čereković Nataša, από την  Bosnia and Herzegovina και τον  Dr. Annis Antonio, από το University for Foreigners of Perugia της Ιταλίας. Στο τέλος υπήρξε και δρώμενο που παρουσίασε με επιτυχία την αέναη κίνηση του νερού.

Τα κύρια θέματα της συνάντησης ήταν :

– Η συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες κοινών δράσεων από όλους τους οργανισμούς επιστήμης των νερών  και των υγρών αποβλήτων

– Η μελλοντική συνεργασία σε επιστημονικά πεδία διαχείρισης νερών και αποβλήτων.

Η διεθνής συνάντηση της Πάτρας  μεταδόθηκε διαδικτυακά με την συμβολή των τεχνικών του ΕΑΠ και την αμέριστη βοήθεια της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου μέσω του https://www.youtube.com/watch?v=uQkIv2mhqFE&t=141s

 

Καθηγητής Δρ. Ιωάννης Κ. Καλαβρουζιώτης

Διευθυντής Εργαστηρίου Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων