6 Νοεμβρίου, 2024

Ολική ανατροπή στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος: Τι θα αλλάξει – Μπλόκο στους «ενεργειακούς τουρίστες»

Ολική ανατροπή στο τοπίο των χρεώσεων ηλεκτρικού ρεύματος φέρνουν οι ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργού την ερχόμενη εβδομάδα: «Ξεπαγώνει» η ρήτρα αναπροσαρμογής, καταργείται η οριζόντια επιδότηση στους λογαριασμούς από την μια, από την άλλη όμως το «πακέτο» των παρεμβάσεων καθιερώνει -μεταξύ άλλων- νέες τιμολογήσεις που προκαλούν τη «γκρίνια» των παρόχων οι οποίοι μιλούν για «ευθεία παρέμβαση στην αγορά». Επίσης, θα απαγορευτεί «δια ροπάλου» ο λεγόμενος «ενεργειακός τουρισμός», καθώς τα «φέσια» από αυτή την πρακτική έχουν εκτιναχθεί στο 1 δισ. ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα: Θα γίνουν παρεμβάσεις τόσο στο ενεργειακό κόστος, με έμφαση στους ευάλωτους, αλλά και στην διαμόρφωση ενός Ενιαίου Τιμολογίου, το οποίο θα διαφοροποιείται από πάροχο σε πάροχο μόνο ως προς το περιθώριο κέρδους.

Τι θα πληρώνουν οι καταναλωτές με το Ενιαίο Τιμολόγιο 
Ο αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης θεωρεί πως η καθιέρωση ενός Ενιαίου Τιμολογίου -με μια βασική τιμή που θα προκύπτει από την χονδρεμπορική διακύμανση- θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό «όπλο» κατά της ακρίβειας, πόσο μάλλον όταν από 1η Ιανουαρίου 2024 μπαίνει τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις. Και αυτό ενώ επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής με φόντο και τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Μ. Ανατολή.

Από την πλευρά τους βέβαια οι πάροχοι «γκρινιάζουν» και επιμένουν να μιλούν για ευθεία παρέμβαση στην αγορά.

Από την πλευρά του, το υπουργείο προσδοκά πως μέσω του Ενιαίου Τιμολογίου θα είναι εμφανές πλέον ποιος είναι ο ακριβότερος στην αγορά, οι εταιρείες θα σπεύσουν να πάρουν πελάτες από αυτό και να τους μεταφέρουν στα άλλα τους προϊόντα, ο ανταγωνισμός θα ενισχυθεί και υπάρχουν ελπίδες αν όχι να πέσουν οι τιμές, τουλάχιστον να συγκρατηθούν σε λογικά επίπεδα.

Θα υπάρχει συγκεκριμένη ιστοσελίδα που θα αναγράφεται στους λογαριασμούς αυτού του νέου ενιαίου τιμολογίου για όλους τους παρόχους και η οποία θα έχει αναρτημένο συγκριτικό πίνακα που θα «ανεβάζει» κάθε μήνα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και θα επιτρέπει στους καταναλωτές μια εύκολη και ξεκάθαρη σύγκριση για το ποιος είναι ο φθηνότερος. Σήμερα άλλωστε  κανείς ούτε οι ειδικοί, δεν μπορούν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, δεδομένου ότι τα τιμολόγια λαμβάνουν υπόψη τόσο διαφορετικές παραμέτρους, ώστε η άσκηση είναι αδύνατη ακόμη και για τους ειδικούς.

Ποιοι θα μπουν στο Ενιαίο Τιμολόγιο 
Στο νέο αυτό τιμολόγιο θα περάσουν αυτόματα από την 1η Ιανουαρίου όλοι οι καταναλωτές, εκτός και αν διαλέξουν νωρίτερα κάποια άλλους είδους σύμβαση από αυτές που θα τους προσφέρει ο πάροχος.

Σε αυτό εκτιμάται ότι θα μεταβεί η συντριπτική πλειονότητα των 5,7 εκατομμυρίων καταναλωτών επιλέγοντας σε πρώτη φάση να αποφύγει κάποιο από τα νέα προϊόντα της αγοράς.

Το τιμολόγιο θα έχει προαναγγελία τιμής (ex-ante) και ο καταναλωτής θα γνωρίζει την 1η κάθε μήνα, την τιμή που θα ισχύσει για όλο τον υπόλοιπο, με βάση τη διακύμανση στην χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος.

Αν και κατά τι ακριβότερο απ’ ότι τα προϊόντα που θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής, εντούτοις το νέο τιμολόγιο θα αντισταθμίζει την υψηλότερη τιμή του με τη σιγουριά που θα προσφέρει στους καταναλωτές ότι δεν θα βρεθούν ξαφνικά προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Στο άλλο σκέλος των ανακοινώσεων της ερχόμενης Τετάρτης 1η Νοεμβρίου, θα οριοθετηθεί η ομπρέλα προστασίας των ευάλωτων, όπως την έχει επεξεργαστεί το ΥΠΕΝ, η οποία λέγεται ότι προσομοιάζει σε ένα μοντέλο ανάλογο με εκείνο του επιδόματος θέρμανσης.

Στο επίκεντρο μπαίνουν οι ευπαθείς ομάδες, καθιερώνεται μια τρίτη κατηγορία «Κοινωνικού Τιμολογίου» και στην «εξίσωση» μπαίνει και η γεωγραφική περιοχή του κάθε δικαιούχου, ακόμη και η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση. Δηλαδή στοιχεία, που κάνουν το νέο σύστημα να θυμίζει τον μηχανισμό ενίσχυσης για το πετρέλαιο.

Πώς θα διαμορφώνονται πλέον τα τιμολόγια ρεύματος 
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως θα καθιερωθούν τρεις τύποι τιμολογίων, ανάλογοι με το τι θα επιλέγει ο καταναλωτής, αν φυσικά δεν «παραμείνει» στο Ενιαίο Τιμολόγιο. Προβλέπονται λοιπόν οι εξής κατηγορίες τιμολογίων:

Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.
Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (δηλαδή η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως τον Μάρτιο), που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο (επίσης με πράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης, η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της, είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.
Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή. Αυτά θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα.

«Μπλόκο» στους ενεργειακούς «τουρίστες» με τα «φέσια» του 1 δισ. 
Σε κάθε περίπτωση στις επικείμενες ανακοινώσεις θα περιλαμβάνονται και μέτρα τόσο για τους κακοπληρωτές όσο και τις ρευματοκλοπές.

Το σχέδιο θα αφορά στην ανάπτυξη ενός συστήματος σήμανσης οφειλετών (debt flagging) για την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού» στην αγορά προμήθειας.

Στόχος είναι να «προστατεύει» τις εταιρείες προμήθειας από το να απορροφούν στο πελατολόγιό τους οφειλέτες που επιδίδονται σε συστηματική αθέτηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Σήμερα ένας καταναλωτής μπορεί να «μετακινηθεί» από τον έναν πάροχο στον άλλο ακόμη και αν δεν έχει εξοφλήσει τα χρέη του στον προηγούμενο, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί 1 δισ. ευρώ «φέσια» το α’ εννεάμηνο της χρονιάς στις εταιρείες ενέργειας από τους.. «τουρίστες».

Έτσι, θα διευθετηθεί με ακρίβεια το πώς θα γίνεται το switching, δηλαδή η αλλαγή προμηθευτή, με τα παραπάνω να αποτυπώνονται στις αλλαγές του Κώδικα Προμήθειας.

madata.gr