13 Μαΐου, 2024

Oι προοπτικές του τουρισμού στο επίκεντρο συνάντησης υπ. βουλευτών ΝΔ με Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνου

Συνάντηση με το Δ.Σ. του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου πραγματοποίησαν οι υποψήφιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Π.Ε Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, κ. Δέσποινα Παπαδάκη και κ. Γαβριήλ Τσουντάνης.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ κ. Τσακαλάκης Μανώλης και τα μέλη του συλλόγου καλωσόρισαν στα γραφεία τους τους υποψηφίους της ΝΔ, πραγματοποιώντας μια εκτενή συζήτηση για τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου. Στη συνάντηση εργασίας παρουσιάστηκε η τρέχουσα κατάσταση και τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο του Τουρισμού, με αφορμή τα έως τώρα δεδομένα από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Τέθηκε επί τάπητος το φλέγον ζήτημα σε σχέση με την απασχόληση και το προσωπικό που αναζητείται για εργασία από τις ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ τονίσθηκε από όλους η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τον Τουρισμό.
Ακολούθως οι υποψήφιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανέπτυξαν τις προτάσεις τους δίνοντας ιδιαίτερή βαρύτητα στο κρίσιμο σκέλος των υποδομών που δρομολόγησε η Νέα Δημοκρατία σε επίπεδο Κρήτης και που αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και τη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος.

Ακολουθεί η δήλωση των υποψηφίων της ΝΔ:
«Η ουσιαστική συζήτηση με το Σύλλογο Ξενοδόχων υπήρξε ιδιαίτερα χρήσιμη ως προς την αντίληψη των τάσεων και των προβλημάτων σε σχέση με τη τρέχουσα τουριστική περίοδο. Έχουμε από την πρώτη στιγμή ταχθεί ως υπέρμαχοι της προσέγγισης των ελάχιστων δηλώσεων και της υψηλής αποτελεσματικότητας για κάθε ζήτημα. Αναφερθήκαμε στα δεδομένα στήριξης των επιχειρήσεων σε επίπεδο Κρήτης με:
● 755 εκατ. € επιστρεπτέα προκαταβολή
● 726 εκατ. € Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ταμείο Εγγυοδοσίας
● 194 εκατ. € αποζημιώσεις ειδικού σκοπού λόγω αναστολών συμβάσεων εργασίας
● 13,1 εκατ. € από το πρόγραμμα Συν-εργασία σε χιλιάδες δικαιούχους (06.2020-05.2022)
● 30 εκατ. € για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας 200 νέων τουριστικών ΜΜΕ (ΠΕΠ Κρήτης)
● 22 εκατ. € δανειακή στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
● 74 εκατ. € για προγράμματα απασχόλησης, κοινωφελούς εργασίας, κοινωνικού τουρισμού, κατασκηνώσεις κλπ.
● Ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου που για την ΠΕ Ρεθύμνου ανέρχονται σε 118 εκατ. €, εκ των οποίων τα 100 εκατ. € στον τουρισμό (48 επενδυτικά σχέδια).

Επιπρόσθετα, είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τα σημαντικά βήματα που έγιναν και το ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης και του Ρεθύμνου.

Όπως έχουμε ξαναπεί το Ρέθυμνο αλλάζει και η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των υποδομών:

 Ξεκινήσαμε με δυο κρίσιμα προς υλοποίηση έργα: την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), και του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Κρήτης στο Καστέλι. Επιπρόσθετα, αναφερθήκανε στη σημασία του οδικός άξονας Φραγκοκάστελο – Αγ. Γαλήνη που δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές βελτιώνοντας την πρόσβαση σε ολόκληρη τη νότια περιοχή της Π.Ε. Ρέθυμνου.
 Συνεχίσαμε με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης για την πλήρη απεξάρτηση του νησιού από τις μονάδες παραγωγής με πετρέλαιο και τις περιφερειακές και τοπικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων.
 Αναφερθήκαμε σε κρίσιμα λιμενικά έργα όπως το αλιευτικό καταφύγιο Σκαλέτας και η αποκατάσταση λειτουργικών βαθών και η θωράκιση του λιμένα Ρεθύμνου.
 Περιγράψαμε τη διαδικασία εκπόνησης μελετών για την ανέγερση του κτιρίου που θα στεγάσει το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, ώστε στην επόμενη προγραμματική περίοδο να χρηματοδοτηθεί η υλοποίησή του.
 Αναπτύξαμε το σχέδιο της συνεργασίας μας με τους Δήμους της Π.Ε Ρεθύμνου με την ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τις προτεραιότητες των Δήμων να υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
 Αναφερθήκαμε σε ουσιαστικά έργα όπως το συνολικό ανασχεδιασμό των υποδομών υγείας, το νέο δικαστικό και αστυνομικό μέγαρο και τη δημιουργία αναπλάσεων και χώρων στάθμευσης στους Τέσσερεις Μάρτυρες και στην Αγία Γαλήνη.
 Κλείσαμε, με την ιδιαίτερα σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία για την ίδρυση σχολής ξεναγών στο Ρέθυμνο.

Σεβόμενοι την ευθύνη που έχουμε αναλάβει απέναντι στους πολίτες έχουμε αφήσει οριστικά πίσω συγκρουσιακές λογικές που ανήκουν στο χθες και προχωράμε μπροστά».