9 Δεκεμβρίου, 2022

Ο Πούτιν προειδοποιεί: Μεγάλος ο κίνδυνος για παγκόσμιο πόλεμο

Η Ρωσία λαμβάνει υπόψιν της τα ουκρανικά σχέδια για τη χρήση μιας «βρώμικης βόμβας», δήλωσε σήμερα, Τετάρτη (26/10) ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναπαράγοντας μια ατεκμηρίωτη κατηγορία που επαναλαμβάνει η Μόσχα τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε σύσκεψη με τους επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών από αρκετές πρώην σοβιετικές χώρες, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή είναι μεγάλος και πως η ασφάλεια πρέπει να ενισχυθεί γύρω από τις κρίσιμης σημασίας υποδομές.

Ο Πούτιν παρακολούθησε άσκηση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων
Νωρίτερα, ο Πούτιν παρακολούθησε άσκηση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Οι αποστολές που είχαν προβλεφθεί κατά την άσκηση των στρατηγικών δυνάμεων αποτροπής εκπληρώθηκαν πλήρως, όλοι οι πύραυλοι πέτυχαν τον στόχο τους», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Πλάνα που μετέδωσε το στρατιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο Zvedza δείχνουν τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να λέει στον Πούτιν πως οι ασκήσεις αφορούν την «απάντηση με ένα μαζικό πυραυλικό πλήγμα από τις στρατηγικές δυνάμεις επίθεσης σε απάντηση ενός εχθρικού πυρηνικού πλήγματος».

Ο αρχηγός του επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ είπε στον Πούτιν πως η άσκηση περιλάμβανε διηπειρωτικούς πυραύλους Yars, υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tupolev.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει κατ΄ επανάληψη τις τελευταίες εβδομάδες την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα» — μια βόμβα μαζί με ραδιενεργά υλικά. Δεν έχουν δώσει αποδείξεις που να στηρίζουν τον ισχυρισμό τους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

madata.gr