28 Μαρτίου, 2024

O Μακρόν αδειάζει τον Μπάιντεν για τον χαρακτηρισμό του Πούτιν ως χασάπη

Μετά το «άδειασμα» από τον Αμερικανό βετεράνο διπλωμάτη και τη δηκτική δήλωση του δημάρχου της Λιβλ, αποστάσεις από τον Τζο Μπάιντεν παίρνει και ο Εμανουέλ Μακρόν. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε κατά της «λεκτικής κλιμάκωσης» με τη Μόσχα, αφού ο Αμερικανός ομόλογός του χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «χασάπη».

«Δεν θα χρησιμοποιούσα αυτές τις λέξεις», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο France 3. 
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η κλιμάκωση της κατάστασης», έτσι ώστε να υπάρχει ελπίδα να σταματήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν δήλωσε στο France 3 ότι θεωρεί καθήκον του «να επιτύχει πρώτα μια κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια την πλήρη αποχώρηση των (σ.σ. ρωσικών) στρατευμάτων με διπλωματικά μέσα. Αν θέλουμε να το πετύχουμε αυτό, δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε ούτε στα λόγια ούτε στις πράξεις».

Λάδι στη φωτιά η δήλωση Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ξεκάθαρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βαρσοβία, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρέπει να παραμείνει στην εξουσία της Ρωσίας.

Νωρίτερα, δεν δίστασε να αποκαλέσει «χασάπη» τον ομόλογό του.

Η απάντηση του Κρεμλίνου ήταν άμεση: «Αυτό δεν πρόκειται να αποφασιστεί από τον κ. Μπάιντεν», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να είναι μόνο επιλογή του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάποια στρατηγική για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετά τη δήλωση του πρόεδρου Τζο Μπάιντεν.

«Νομίζω πως ο πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος, εξήγησε χθες βράδυ, πολύ απλά, πως δεν μπορεί να επιτραπεί στον πρόεδρο Πούτιν να διεξάγει πόλεμο ή να εμπλακεί σε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου», είπε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ.

«Όπως ξέρετε, και όπως μας έχετε ακούσει να λέμε κατ’ επανάληψη, δεν έχουμε μια στρατηγική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία – ή οπουδήποτε αλλού ως προς αυτό», κατέληξε.

madata.gr