25 Απριλίου, 2024

Ο φοιτητής που έλυσε τον τεράστιο γρίφο

Περίπου 25.000 άνθρωποι μιλάνε σανσκριτικά στην Ινδία. Ωστόσο, αποτελούν την ιερή γλώσσα του Ινδουισμού που χρησιμοποιούνταν στη φιλοσοφία, την ποίηση καθώς και την λογοτεχνία.

Ο Rishi Rajpopat, αποκωδικοποίησε έναν κανόνα που δίδαξε ο Panini, ο μεγάλος δάσκαλος της σανσκριτικής γλώσσας, που έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ. Όπως δήλωσε, επεξεργαζόταν το πρόβλημα για εννέα μήνες δίχως αποτέλεσμα, μέχρι που ένιωσε μια αναλαμπή.

Κανείς δεν κατάλαβε για 2500 χρόνια τι εννοούσε ο μεγάλος δάσκαλος των σανσκριτικών, μέχρι που ένας φοιτητής έλυσε τον τεράστιο γρίφο.
 
Ειδικότερα, ένας 27χρονος διδακτορικός φοιτητής του Cambridge έλυσε τον γρίφο στα σανσκριτικά που προβλημάτιζε μελετητές όλα αυτά τα χρόνια. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Έκλεισα τα βιβλία για ένα μήνα για να απολαύσω το καλοκαιρινούς μήνες, κάνοντας διαλογισμό, κολύμπι και ποδηλασία. Στη συνέχεια επέστρεψα απρόθυμα στη δουλειά και, μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς γύριζα τις σελίδες, άρχισαν να αναδύονται μοτίβα και όλα να βγάζουν νόημα».

 Η γραμματική του Panini, γνωστή ως Astadhyayi, βασίζεται σε ένα σύστημα που λειτουργεί σαν αλγόριθμος για να μετατρέψει κανείς τη βάση και την κατάληξη μιας λέξης σε γραμματικά σωστές λέξεις και προτάσεις.

Ωστόσο, συχνά δύο ή περισσότεροι από τους κανόνες του Panini χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συγκρούσεις.

Ο Panini δίδασκε έναν «μετακανόνα», σύμφωνα με τον οποίο σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ δύο κανόνων ίσης ισχύος, κερδίζει ο κανόνας που έρχεται αργότερα στη σειριακή σειρά της γραμματικής. Ωστόσο, αυτό οδηγούσε συχνά σε γραμματικά λανθασμένα αποτελέσματα.

Ο Rajpopat απέρριψε την παραδοσιακή ερμηνεία του μετακανόνα και πρότεινε πως ο Panini εννοούσε ότι μεταξύ των κανόνων που εφαρμόζονται στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά μιας λέξης υπερισχύει αυτός που εφαρμόζεται στη δεξιά πλευρά.

Χρησιμοποιώντας αυτή την ερμηνεία, διαπίστωσε ότι η  «μηχανή» του Panini παρήγαγε κατά κανόνα σωστές γραμματικά λέξεις.

«Ελπίζω ότι αυτή η ανακάλυψη να δώσει αυτοπεποίθηση, υπερηφάνεια και ελπίδα στους μαθητές στην Ινδία πως μπορούν να πετύχουν σπουδαία πράγματα», δήλωσε ο Rajpopat.

«Βρήκε μια εξαιρετικά κομψή λύση σε ένα πρόβλημα που προβλημάτιζε τους μελετητές εδώ και αιώνες. Η ανακάλυψη αυτή θα φέρει επανάσταση στη μελέτη των σανσκριτικών σε μια εποχή που το ενδιαφέρον για τη γλώσσα βρίσκεται σε άνοδο» δήλωσε ο καθηγητής του Cambridge.

https://www.ethnos.gr/