16 Οκτωβρίου, 2024

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης βράβευσε τους Παραολυμπιονίκες της πόλης – “Έχετε κάνει περήφανους τους δημότες” (pics)

Σε μια λαμπρή εκδήλωση που έλαβε χώρα στο φουαγιέ του δημαρχιακού μεγάρου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης βράβευσε τους αθλητές της πόλης που συμμετείχαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

 
Συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν 14 Θεσσαλονικείς αθλητές και αθλήτριες της Ελληνικής ομάδας των Παραολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν τους μαζί με τους προπονητές τους, αλλά και με συγγενικά τους πρόσωπα.
 
Τους Παραολυμπιονίκες καλωσόρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε πως οι Έλληνες αθλητές έχουν κάνει περήφανους τους δημότες αυτής της πόλης με τα κατορθώματά τους.
 
«Σήμερα το δημαρχείο είναι αισιόδοξο από την δική σας παρουσία εδώ. Όταν είχα έρθει στο αεροδρόμιο με την πρώτη ομάδα υποδοχής, μου ‘ρθαν στο μυαλό διάφορες σκέψεις από το παρελθόν τις οποίες θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Αγαπητέ πρόεδρε έχεις μηδενίσει την απόσταση Θεσσαλονίκη-Κρήτη πολλές φορές και αυτό οφείλεται στην αγάπη τη δική σου και των μελών της Παραολυμπιακής αποστολής. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς μεγάλη προσπάθεια και ιδιαίτερα σε σας η προσπάθεια είναι ακόμα μεγαλύτερη που πρέπει να καταβληθεί. Έχετε κάνει περήφανους τους δημότες αυτής της πόλης γιατί η μεγάλη σας επιτυχία αντανακλά σε όλο αυτόν τον κόσμο που είδε στον αγώνα σας την μεγάλη Ελλάδα να κερδίζει. Δεν κερδίσατε μόνο την μεγαλύτερη διάκριση που μπορεί να έχει ένα ολυμπιακό μετάλλιο, αλλά κερδίσατε αυτό που λέμε ότι οι Έλληνες Παραολυμπιονίκες για να φτάσουν σε αυτή την διάκριση έχουν καταβάλει μεγάλο κόπο, πολύ ιδρώτα αλλά και πολύ αγάπη από τους προπονητές και τα στελέχη της Παραολυμπιακής επιτροπής που ήταν κοντά σας», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
Παράλληλα, ο κ. Αγγελούδης τόνισε πως οι Έλληνες Παραολυμπιονίκες μας κάνανε υπερήφανους καθώς σήκωσαν την ελληνική σημαία στο υψηλότερο βάθρο, ενώ επισήμανε πως η Παραολυμπιακή επιτροπή δικαίως διεκδικεί αυτά που αναλογούνε σε ένα μεγάλο κομμάτι που λέγεται προσαρμοσμένος αθλητισμός και που θα πρέπει να τύχει όλης της δυνατής υποστήριξης.
 
«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε με ανθρώπους που ξέρουν τις θυσίες που χρειάζεται ο αθλητισμός για να είμαστε εδώ σήμερα και να γιορτάζουμε τις διακρίσεις που φέρατε για την ιδιαίτερη πατρίδα σας. Είμαι σίγουρος ότι με την θητεία σας εδώ στη Θεσσαλονίκη, ο αθλητισμός στη Βόρεια Ελλάδα θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Δεν είναι όλα ρόδινα, δεν έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα, είμαστε όμως εδώ και θέλουμε να δουλέψουμε σκληρά βάζοντας προτεραιότητες και στόχους και κάνοντας την προσπάθεια των αθλητών μας πιο εύκολη. Η επιτυχία που είχε η Παραολυμπιακή ομάδα στο Παρίσι μας γεμίζει αισιοδοξία και θέλουμε από εσάς όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια των αθλητών μας να την αγκαλιάσετε και ο δήμος Θεσσαλονίκης να μπορέσει να βοηθήσει όλους τους αθλητές της Παραολυμπιακής ομάδας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Καπελλάκης Γεώργιος.
 
Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κυριακή Γιαννακίδου, αναφέρθηκε στην περίοδο που εκπροσώπησε την χώρα στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου ως Γενική Γραμματέας Αθλητισμού, τονίζοντας πως το γεγονός αυτό την άλλαξε σαν άνθρωπο. «Με πολύ χαρά σας καλοδεχόμαστε σήμερα στο δημαρχείο μας. Θέλω να σας πω ότι ως αθλήτρια έχω ζήσει το Παραολυμπιακό κίνημα αλλά και τους πρώτους αθλητές με αναπηρία στο Καυταντζόγλειο στάδιο να προκρινόμαστε δίπλα δίπλα και αυτό πραγματικά με έχει στιγματίσει. Συγκεκριμένα όταν ως Γενική Γραμματέας Αθλητισμού εκπροσώπησα την χώρα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, εκεί αυτά που είδα με άλλαξαν σαν άνθρωπο. Χαιρόμαστε πολύ που είστε σήμερα εδώ, τα μηνύματά σας είναι πολλά και δυνατά και υποχρέωση μας είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την προσπάθειά σας. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές και τους ανθρώπους που είναι δίπλα σας γιατί αυτοί είναι οι ήρωες που σας στηρίζουν».
 
Στη συνέχεια οι τιμώμενοι αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων πήραν τα βραβεία τους, ως ελάχιστος φόρος τιμής για αυτά που πέτυχαν στο Παρίσι.
 
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως στους Παραολυμπιακούς του Παρισιού η ελληνική αποστολή στάθηκε στο ύψος της, έχοντας, βάση των δεδομένων, ίσως την καλύτερη παρουσία στην ιστορία της με τη συνδρομή και των 37 αθλητών και αθλητριών, των τριών συνοδών και όλων των προπονητών που έκαναν τρομερή δουλειά τα τρία χρόνια μέχρι να φτάσει η ομάδα στο Παρίσι και να παρουσιάσει αυτήν την εξαιρετική εικόνα.

Ειδικότερα, στους 17ους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ο απολογισμός της Ελλάδας ήταν εξαιρετικός:
 
-13 μετάλλια στο σύνολο: τρία χρυσά, τρία αργυρά και επτά χάλκινα
-5 τα αθλήματα στα οποία κέρδισαν μετάλλια Έλληνες
-6 νέοι μεταλλιούχοι
-4 μεταλλιούχοι κάτω των 24 ετών, δύο μόλις 19 ετών
-35 πλασαρίσματα στην πρώτη 8άδα, που σημαίνει 35 Παραολυμπιονίκες
-30 παρουσίες σε τελικούς.

Δείτε τις φωτογραφίες από την τελετή βράβευσης: