19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι είδε εικόνες με αποκεφαλισμένα παιδιά, ο Λευκός Οίκος τον «διέψευσε»

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση προχώρησε ο Λευκός Οίκος χθες το βράδυ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι είχε δει φωτογραφίες παιδιών να αποκεφαλίζονται στην επίθεση της Χαμάς.

Σε μια ομιλία σε συγκέντρωση εβραϊκής κοινότητας στην Ουάσιγκτον, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά τηλεοπτικά, είπε: «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβλεπα – έχω επιβεβαιώσει – φωτογραφίες τρομοκρατών που αποκεφαλίζουν παιδιά, δεν πίστευα ότι θα το έκανα ποτέ, τέλοσπάντων…», αναφερόμενος στις λεπτομέρειες που είδαν το φως της δημοσιότητας για το τι συνέβη στο κιμπούτς Κφαρ Αζά.

Ωστόσο, δύο ώρες μετά τα λόγια του προέδρου, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια διευκρίνιση για τα σχόλιά του.

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είπαν στο NBC News ότι ο κ. Μπάιντεν «αναφερόταν σε αναφορές από το Ισραήλ για αποκεφαλισμένα παιδιά και αρκετές αναφορές των μέσων ενημέρωσης για αποκεφαλισμούς».

Στην πραγματικότητα δεν είχε δει καμία εικόνα ούτε είχε ανεξάρτητη επιβεβαίωση για αποκεφαλισμούς παιδιών.

Πάντως, σύμφωνα με τον Μark Stone, ανταποκριτή του Sky News, στις ΗΠΑ, αυτό αποτελεί μια πρόβλημα σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα που προκαλεί έντονα αντίθετα αφηγήματα για το περιστατικό στο Κφαρ Αζά.

Επιπλέον, σε μια ενημέρωση νωρίς την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του IDF Jonathan Conricus είπε ότι ο στρατός «μπορεί να πει με σχετική σιγουριά» ότι τα βρέφη αποκεφαλίστηκαν από μαχητές της Χαμάς που επιτέθηκαν στο Kibbutz Be’eri το Σάββατο (7/10).

Οι αναφορές για αποκεφαλισμό βρεφών και άλλων αμάχων από τη Χαμάς έχουν επαναληφθεί από τον εκπρόσωπο του Μπενιαμίν Νετανιάχου και τουλάχιστον έναν στρατιώτη του Ισραηλινού Στρατού, ωστόσο αυτές οι αναφορές μέχρι στιγμής σχετίζονται με τις επιθέσεις σε ένα άλλο κιμπούτς, το Kfar Aza.

 
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σε στρογγυλό τραπέζι Εβραίων ηγετών στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε την αιματηρή επίθεση στο Ισραήλ από τη Χαμάς ως «την πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Εβραίους από το Ολοκαύτωμα» καια για ακόμα μια φορά επιβεβαιώσε την στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

«Αυτή η επίθεση ήταν μια εκστρατεία καθαρής σκληρότητας, όχι μόνο μίσους, αλλά καθαρής σκληρότητας εναντίον του εβραϊκού λαού, και θα έλεγα ότι είναι η πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Εβραίους από το Ολοκαύτωμα», είπε.

«Η σιωπή είναι συνενοχή», είπε ο Μπάιντεν. «Αρνούμαι να σιωπήσω», ενώ ανέφερε πως είχε ξανά επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ότι οι ΗΠΑ «ενισχύουν» πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.

Σε ρόλο «πυροσβέστη» ο Μπλίνκεν
Στο μεταξύ, στην περιοχή μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Οι ΗΠΑ είναι ισχυρός σύμμαχος του Ισραήλ και έχουν δηλώσει ότι έχουν την πλάτη τους μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Έχει επίσης μετακινήσει δύο αεροπλανοφόρα προς τη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποτρέψει τη μετάδοση του πολέμου σε μια πιο επικίνδυνη περιφερειακή σύγκρουση.

madata.gr