28 Απριλίου, 2024

Νύχτα κόλασης με ισχυρές εκρήξεις ακόμα και στο κέντρο του Κιέβου – Κατελήφθη η Χερσώνα

Νύχτα κόλασης ήταν η χθεσινή για την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, όπου ακούγονται συνεχώς ισχυρές εκρήξεις, γεγονός που ερμηνεύεται ως προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να βρεθούν σε όσο το δυνατόν πλεονεκτικότερη θέση ενόψει των προγραμματισμένων για σήμερα Πέμπτη διαπραγματεύσεων με την ουκρανική πλευρά.
Οδησσός και Μαριούπολη είναι περικυκλωμένες από ρωσικά στρατεύματα, ενώ το Χάρκοβο έχει ισοπεδωθεί. Δύσκολη η κατάσταση και στην περιοχή γύρω από τη Ζαπορίζια.

Τέσσερις νέες εκρήξεις
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων NEXTA, τέσσερις νέες ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου, οι δύο από τις οποίες κοντά στον σταθμό του μετρό Arsenalnaya.

Η ρωσική πλευρά όπως φαίνεται επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τη σκληρή και πολύνεκρη ισχύ της στρατιωτικής επίθεσης ως μοχλό πίεσης, κυκλώνοντας και σφυροκοπώντας πόλεις-κλειδιά της Ουκρανίας, λίγες ώρες πριν την εκτός απροόπτου συνάντηση των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ήχησαν σειρήνες και οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Προέλαση
Η προέλαση των Ρώσων, που ως στόχο έχουν να καταλάβουν τις πιο «κομβικές» πόλεις της κεντρικής και ανατολικής Ουκρανίας, φαίνεται να επιταχύνεται τις τελευταίες ώρες καθώς, εκτός από το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν το Χάρκοβο.

Κατελήφθη η Χερσώνα
Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα Πέμπτη την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.

Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες».

Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους Ρώσους στρατιωτικούς.

Αδειάζουν τις πόλεις οι Ουκρανοί
Στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας, αλλά και στα σύνορα Ουκρανίας – Ρουμανίας, δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς.

Τα χαμόγελα ευτυχίας όταν καταφέρουν να βγουν από τη χώρα, ζωγραφίζονται στα πρόσωπά τους. Όταν μπαίνουν στην Πολωνία, οι Ουκρανοί μπορούν να διαμείνουν σε δομές που έχουν οργανωθεί για να τους φιλοξενήσουν, ενώ η πολωνική κυβέρνηση παρέχει δωρεάν εισιτήρια σε όσους θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, πάνω από 1 εκατ. Ουκρανοί έχουν γίνει πρόσφυγες από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Μεγάλο μέρος των προσφύγων εγκαταλείπουν τη χώρα με τρένο.

madata.gr