18 Απριλίου, 2024

Νιγηρία: 12 χωρικοί νεκροί σε έφοδο ενόπλων

Ένοπλοι δολοφόνησαν περίπου 12 ανθρώπους και πυρπόλησαν σπίτια στην έφοδο που εξαπέλυσαν σε χωριό της Πλατό (βόρεια) τη Δευτέρα, έκαναν γνωστό την Τετάρτη κάτοικοι και ο κυβερνήτης αυτής της πολιτείας της Νιγηρίας, σφαγή που θεωρείται πως εγγράφεται στις συγκρούσεις εξαιτίας των διαφορών για τη γη και τους υδάτινους πόρους στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.

Τα αιματηρά επεισόδια ανάμεσα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους είναι ολοένα πιο συχνά στη Νιγηρία τα τελευταία χρόνια, καθώς η αύξηση του πληθυσμού (206 εκατ.) οδηγεί στην επέκταση των καλλιεργειών και στη μείωση των διαθεσίμων βοσκοτόπων και πηγών νερού.

Σύμφωνα με τον Μπερνάρντ Ματούρ, κάτοικο της περιοχής, η επίθεση διαπράχθηκε στο χωριό Μαϊκατάκο το βράδυ της Δευτέρας, ήταν απρόκλητη και πιθανόν είχε σκοπό να αποσπαστούν εδάφη, κάτι που όπως είπε έχει γίνει και σ’ άλλα χωριά.

Ο κυβερνήτης της Πλατό, ο Σάιμον Μπακό Λαλόνγκ, δήλωσε από την πλευρά του πως σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι. Υπογράμμισε πως οι επιθέσεις, οι καταστροφές καλλιεργειών, οι σκοτωμοί ζώων και οι φθορές σε περιουσίες έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό και επείγει να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο.

Τον περασμένο μήνα, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε κτηνοτρόφους και αγρότες στην πολιτεία Μπένου σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ