6 Μαΐου, 2024

Νέο παραλήρημα από την Τουρκία. Μητσοτάκη: Δεν έχουμε λόγο να ανοίγουμε διάλογο με το παράνομο και το παράλογο

Νέο ηχηρό μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τουρκία μετά και την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από λίγες ημέρες.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο και ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί κάποιους και όσο μας προκαλούν περιθωριοποιούνται, εκτίθενται. Επιλέγουν να σταθούν απέναντι μας, απέναντι στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ».

Υποστήριξε ότι  δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, το παράλογο και το ανιστόρητο αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δίκαια μας.

“Αντίθετα μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς σε όλα τα φόρα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας”, είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

“Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μας θέλει δίπλα δίπλα όμως εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σκηνικό έντασης επιχειρεί να στήσει καθημερινά στο Αιγαίο η Τουρκία, και εμφανίζεται όλο και περισσότερο προκλητικά επιθετική. Χθες μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ερντογάν για άλλη μια φορά απείλησε ευθέως τη χώρα μας. Οι Τούρκοι δε διστάζουν να εργαλειοποιήσουν απεγνωσμένους μετανάστες και επιχειρούν να τους στείλουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία σε συνδυασμό με την αντιστροφή της πραγματικότητας.

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει για την Ελλάδα τα εξής: «Εξετάστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι εντεινόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, όπως εξετάστηκαν και οι προσπάθειες της Ελλάδας να καταχραστεί τις συμμαχίες στις οποίες είναι μέλος και στις οποίες θα πρέπει ουσιαστικά να συνεργάζεται».

Η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις αιτιάσεις της Άγκυρας
Η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα ακόμη και από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο βρίσκει απέναντί της τη σθεναρή αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας που διεθνοποιεί τώρα τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, με επιστολή της στον ΓΓ του ΟΗΕ, καλεί τον Αντόνιο Γκουτέρες να εντάξει το κείμενο των ελληνικών θέσεων στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Ασφαλείας και στο οποίο η Ελλάδα εκθέτει στη διεθνή κοινότητα το παράνομο Casus belli της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και τις παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας, τις παρενοχλήσεις ελληνικών πλοίων από την τουρκική ακτοφυλακή και το πολεμικό ναυτικό.

Η μόνιμη αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ξεκαθαρίζει ότι βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας τα νησιά έχουν δικά τους χωρικά, ύδατα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με την επιστολή να καταλήγει στην καταδίκη του τουρκικού αναθεωρητισμού.

«Τέτοιες πρακτικές της Τουρκίας, εκτός από το ότι προδίδουν την προσήλωση σε μια αναθεωρητική νοοτροπία εντελώς αποκομμένη από τις βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών, όπως αντικατοπτρίζονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε εγρήγορση & ετοιμότητα η Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις
Στο Αιγαίο η άσκηση «Καταιγίδα» του Πολεμικού Ναυτικού ολοκληρώθηκε, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση, καθώς το Σάββατο ξεκινά το κυρίως μέρος της τουρκικής άσκηση «ΕΦΕΣ» που επικεντρώνεται και σε αποβατικές ενέργειες.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως φέτος συμμετέχει πολεμικό πλοίο της Λιβύης, κάτι που σύμφωνα με ειδικούς «φωτογραφίζει» και το που θα βγει το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας στις αρχές Ιουλίου.

Η Πολεμική Αεροπορία συνεκπαιδεύτηκε με μαχητικά του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Χάρι Τρούμαν και του ισπανικού Χουάν Κάρλος.

madata.gr