15 Σεπτεμβρίου, 2024

Νεκρά ψάρια στη Μαγνησία: Από τη λίμνη Κάρλα ή αιτία του κακού – Συγκλονίζει το μέγεθος της καταστροφής

Εκτός από τις παραλίες σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, νεκρά ψάρια και άλλα που ψυχορραγούν λόγω της πτώσης της στάθμης των νερού γύρω από τον ταμιευτήρα και την έλλειψη οξυγόνου εντοπίζονται πλέον και μέσα στη λίμνη Κάρλα.

Το OPEN και ο Αντώνης Τσολναράς πραγματοποίησαν αυτοψία στο σημείο και μεταφέρουν το μέγεθος της καταστροφής.

Στην έξοδο του θυροφράγματος στη Λίμνη Κάρλα, το σημείο από το οποίο έκανε απορροή υδάτων η λίμνη Κάρλα και συνεπώς μετέφερε όλα αυτά τα εκατομμύρια ψάρια προς τις εκβολές του Παγασητικού, βρίσκεται η πηγή του κακού.

Συγκλονιστικές εικόνες
Η λίμνη Κάρλα είναι μια τεχνητή λίμνη 35.000 στρεμμάτων και με την κακοκαιρία Daniel έγινε μια λίμνη 188.000 στρεμμάτων. Αυτό το νερό που είχε διοχετευτεί από τον Πηνειό ήταν καθαρό και κατάλληλο για να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα εκεί κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πενταπλασιαστεί ο πληθυσμός των ψαριών.

Τον Μάιο ξεκίνησαν οι αγρότες να τραβούν νερό για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, οπότε το θυρόφραγμα που ήταν ανοιχτό, έτσι ώστε να γίνει απορροή των υδάτων είχε ως αποτέλεσμα να «στεγνώσει» η λίμνη και η μοναδική ροή που μπορούσαν να ακολουθήσουν τα ψάρια ήταν μονάχα μέσω του θυροφράγματος.

Τα ψάρια δεν είχαν άλλη επιλογή και πήγαν με την ροή της λίμνη προς τις εκβολές του Παγασητικού. Αυτό που αποτελεί ανεξήγητο είναι πως πολλαπλασιάστηκαν τα ψάρια και είχαμε αυτή την εικόνα. Η εξήγηση για τον θάνατο των ψαριών φαίνεται να ήταν η ασφυξία που υπέστησαν.

Σε ποιες παραλίες του δήμου Βόλου συνιστάται η αποφυγή κολύμβησης
Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με έγγραφό της που εστάλη στον Δήμο Βόλου, συνιστά την αποφυγή κολύμβησης στις παρακάτω ακτές κολύμβησης:

Σουτραλί Αγριάς
Πλάκες
Άναυρος
Ξενία
Πευκάκια-Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών)
Αλυκές
Αμφανών
Αμαρυλλίς
Η σύσταση αποφυγής κολύμβησης θα ισχύει μέχρι την εξάλειψη της δυσοσμίας και της ύπαρξης νεκρών ψαριών, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των λουομένων και να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.

Ο Δήμος Βόλου, Αντιδημαρχία Τουρισμού, σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή και τηρώντας την σχετική νομοθεσία, διατηρεί τους ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες ακτές, που περιλαμβάνονται σε αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, προκειμένου να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες για την ισχύ της παραπάνω σύστασης αποφυγής κολύμβησης.

Επίσης, παραμένουν σε υποστολή οι Γαλάζιες σημαίες σε επτά από τις 11 ακτές του Δήμου Βόλου, μέχρι να ελεγχθεί το φαινόμενο και οι ακτές να πληρούν τα κριτήρια βράβευσης. Η υποστολή έγινε σε ενημέρωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης. Μοναδικός στόχος είναι πάντοτε η προστασία των λουομένων αλλά και της φήμης του προορισμού ως προς το ίδιο το πρόγραμμα.

Οι ακτές:

Πλατανίδια
Καρνάγιο”
Χρυσή Ακτή
Νέα Αγχίαλος

διατηρούν την Γαλάζια Σημαία, καθώς η κατάσταση των παραλιών ικανοποιεί τα κριτήρια βράβευσης.

Η αντιδημαρχία Τουρισμού επισημαίνει ότι τα στελέχη της επισκέπτονται κάθε βραβευμένη παραλία και παρακολουθούν συνεχώς το φαινόμενο και την εξέλιξη του. “Όλες οι παραλίες ελέγχονται καθημερινά και ο κυματισμός των Γαλάζιων Σημαιών στις ακτές του Βόλου δεν είναι μια τυπική συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά μια ουσιαστική και δυναμικά εξελισσόμενη διαδικασία στην οποία κάθε σημαία είναι ένας ειλικρινής δείκτης της ποιότητας των ακτών και ένας υπεύθυνος τρόπος επικοινωνίας με κατοίκους και επισκέπτες. Επισκεπτόμαστε κάθε ακτή, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και η Γαλάζια σημαία θα κυματίσει ξανά, περήφανα αμέσως μόλις οι συνθήκες είναι κατάλληλες και τα κριτήρια του προγράμματος ικανοποιηθούν”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

ethnos.gr