26 Ιουνίου, 2022

Νέες απειλές Ερντογάν: Έτσι θα πάει από εδώ και πέρα – Όλοι θα δουν τι μπορούμε να κάνουμε

Ο αντιδήμαρχος του Καστελόριζου, Στράτος Αμύγδαλος περιέγραψε  το κλίμα στο ελληνικό ακριτικό νησί υπό τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις.
Ρεπορτάζ του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού TRT της Τουρκίας έχει τον τίτλο «Ο ελληνικός κόμπος στο Αιγαίο: Εξοπλισμένο Καστελόριζο».

Στη διάρκειά του ακούγονται οι δημοσιογράφοι να λένε:

«Το Καστελόριζο έχει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ από την περιοχή Κας της Αττάλειας».

«Μπορούν να το δουν ακόμη και με γυμνό μάτι» προσθέτουν για να μπουν στην… ουσία: «Το Καστελόριζο, σύμφωνα με τη συνθήκη των Παρισίων, έχει αποστρατιωτικοποιημένο στάτους. Παρά το ότι η συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων επιβάλουν αποστρατικοποίηση, η Αθήνα εξόπλισε το Καστελόριζο».

«Οπως εξόπλισε και άλλα 15 νησιά του Αιγαίου. Η στρατιωτική κινητικότητα του 2020 στο νησί καταγράφηκε έτσι από το TRT» τονίζεται στο ρεπορτάζ.

Και επανέρχονται στο γνωστό θέμα με τις… ελληνικές προκλήσεις:

«Παράλληλα με τον εξοπλισμό, Έλληνες αξιωματούχοι συχνά κάνουν προβοκατόρικες επισκέψεις στο Καστελόριζο. Η Ελληνίδα πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσγειώθηκε στο νησί με στρατιωτικό ελικόπτερο και συνοδεία F-16».

Εδώ μπλέκεται και η διαμάχη για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει το ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού, το οποίο αναπαράγει τις γνωστές τουρκικές θέσεις.

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι παρόλο που τα νησιά είναι πολύ μικρά, έχουν την ίδια θαλάσσια δικαιοδοσία με την ηπειρωτική χώρα. Αυτό είναι σαφώς αντίθετο τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στο εθιμικό δίκαιο. Η Τουρκία αισθάνεται άβολα με τη στάση της Αθήνας στο θέμα αυτό, επισημαίνει το TRT.

Και παραθέτει δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Αφήνουμε το νόημα της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40 χιλιομέτρων για το νησί Μέις, το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα μας και περισσότερα από 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας».

«Υπάρχει μια κανονικότητα στο νησί, υπάρχει μια μικρή επιφύλαξη και μια ανησυχία αλλά πατάμε γερά στα πόδια μας» δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Καστελόριζου.

Ανέφερε πως έχουν καταφθάσει για το 3ήμερο πάνω από 200 άτομα και θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως όσους φυλάνε το ακριτικό νησί.

Τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου
«Ακσάμ»: «Ο πρώην πρέσβης του CHP εκπρόσωπος των Ελλήνων» – «Ιδού η εισβολή στο Αιγαίο»

«Μιλλιγιέτ»: «Η Ελλάδα είναι σε πόλεμο δι’ αντιπροσώπων»

«Τουρκιγιέ»: «Αυτά ξεπερνάνε την Ελλάδα»

Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος επισήμανε πως υπάρχουν ορισμένα σενάρια τα οποία ενδέχεται να ακολουθήσει ο Τουρκος πρόεδρος εν όψει καλοκαιριού.

Ένα από αυτά είναι η προσάρτηση των Κατεχόμενων προεκλογικά.

«Για τη Μεσόγειο έχει προαναγγείλει ότι θα στείλει ένα γεωτρυπικό σκάφος. Δεν θα το επιτρέψουμε. Εκεί που η πρόκληση θα είναι μεγάλη και το παζλ μεγάλο για την Ελλάδα είναι να στείλει το γεωτρυπικό σκάφος στην περιοχή ΑΟΖ που έχει η ΄χωρα μας με την Αίγυπτο και δεν αναγνωρίζει η Τουρκία» τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των δυτικών απέναντι στην Τουρκία, ο διεθνολόγος είπε πως για την ώρα απλά περιμένουν «την επόμενη μέρα» στην Τουρκία και «τον πιέζουν ώστε να μην κάνει κάτι έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία».

madata.gr