28 Μαΐου, 2022

Νέα μέτρα: Πώς θα λειτουργούν εστίαση και διασκέδαση – Πού φοράμε υποχρεωτικά μάσκα

Επιπλέον μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού φέρνει μαζί του το νέο έτος. Στην προσπάθεια να ανακόψει την επέλαση της πανδημίας και της νέας παραλλαγής  Όμικρον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου και κυρίως επηρεάζουν την εστίαση και τη διασκέδαση.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου έως τις 16 Ιανουαρίου για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού. Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Πλεύρης τα μέτρα θα έχουν δυνατότητα επέκτασης.
 
Οι ανακοινώσεις έρχονται σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα, αφού χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με 9.284 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις. 

Τα μέτρα αυτά, αφορούν την εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης, τις αθλητικές οργανώσεις, τη χρήση μάσκας, καθώς και την τηλεργασία.

Αρχικά ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στην εν λόγω μετάλλαξη τονίζοντας ότι εξαπλώνεται στην επικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική. «Αυτό μας προβλημάτισε για τον χρόνο που θα έχουν ισχύ τα μέτρα. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο ΕΣΥ και έτσι τα μέτρα θα ισχύσουν από 03/01/2022», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, ο ίδιος ζήτησε από τους νέους να αποφύγουν τις επόμενες ημέρες να έχουν επαφή με τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, καθώς εάν αυτοί κολλήσουν δύσκολα εμφανίζουν συμπτώματα.

Πού φοράμε υποχρεωτικά μάσκα

Σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις, οι ενισχυμένες μάσκες πλέον θα είναι υποχρεωτικές όχι μόνο σε υπεραγορές, σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ, αλλά γίνονται υποχρεωτικές και για τους εργαζόμενους στην εστίαση. 

Ετσι υποχρεωτική μάσκα τύπου ΚΝ-95 και FPP2 ή διπλή μάσκα πρέπει να φοράνε οι πολίτες σε:

-Υπεραγορές

-Σούπερ μάρκετ

-ΜΜΜ

Αναλυτικά τα νέα μέτρα:

-Στον χώρο της διασκέδασης και της εστίασης, το ωράριο λειτουργίας θα ισχύει έως τις 00:00 και μόνο με καθήμενους.

– Στα τραπέζια μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα, ενώ θα ισχύουν και αποστάσεις. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, θα διακοπεί και η μουσική, η οποία στην παρούσα φάση επιτρέπεται.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή εναλλακτικά διπλή μάσκα, χειρουργική ή υφασμάτινη (η σύσταση είναι να επιλέγεται η μάσκα υψηλής προστασίας) τόσο στις υπεραγορές σουπερμάρκετ και τα Mέσα Mαζικής Mεταφοράς, όσο και στο προσωπικό των χώρων εστίασης.

– Όσον αφορά τους αθλητικούς χώρους και συγκεκριμένα τα γήπεδα, όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας έχει παρατηρηθεί μη τήρηση μέτρων, επιβάλλονται περιορισμοί στην παρακολούθηση από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο 1.000 άτομα. Εάν τα μέτρα δεν τηρηθούν, όλοι οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

-Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων το επισκεπτήριο θα επιτρέπεται μόνο με τεστ PCR 48 ωρών. Περιορισμός στο επισκεπτήριο και στα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς και στην είσοδο ιατρικών επισκεπτών.

-Όσον αφορά την τηλεργασία, θα εφαρμοστεί τόσο στις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, όσο και στις ιδιωτικές εταιρείες σε ποσοστό έως 50%, ενώ θα υπάρξει και κυλιόμενο ωράριο, που θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων σε κάθε υπηρεσία.

madata.gr