30 Οκτωβρίου, 2024

Νέα μαμά: Η φροντίδα του μωρού τις πρώτες 40 μέρες στο σπίτι

Ως νέα μαμά έχεις την ανάγκη να νιώσεις ασφάλεια και σιγουριά για τον καινούριο αυτό ρόλο που έχεις αναλάβει. Οι πρώτες 40 μέρες με το μωρό σου στο σπίτι είναι δύσκολες και φαντάζουν βουνό όμως είναι πολύ σημαντικές τόσο για εσένα όσο και για το νέο μέλος της οικογένειας σου. Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί οδηγίες και συμβουλές για εύκολη προσαρμογή.

Νέα μαμά; Χρειάζεται να μάθεις τόσα πολλά… αμέσως! Θα τα καταφέρεις; Και γιατί όλοι επιμένουν ότι τις πρώτες σαράντα μέρες τα μωρά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή; Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά…

Αυπνία κούραση και μαύροι κύκλοι: Δεν θα μεγαλώσεις ένα ευτυχισμένο μωρό βάζοντας τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα
1. Μείνετε πιστή στον παιδίατρο! Μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση, όσο αφελής ή άστοχη κι αν σας φαίνεται. Μην ακολουθείτε τις πληροφορίες που σας δίνουν φίλοι και συγγενείς για το νεογέννητο μωρό σας, αν δεν τις διασταυρώσετε με τον παιδίατρό σας. Ακούστε προσεκτικά τις οδηγίες του, λύστε όποιες απορίες έχετε και κρατήστε σημειώσεις.

2. Ανταποκριθείτε αμέσως μόλις κλαίει το μωρό, αποκωδικοποιώντας τις ανάγκες του. Δείτε δηλαδή αν είναι ώρα να φάει, αν χρειάζεται άλλαγμα πάνας, αν ζεσταίνεται ή κρυώνει, αν κάτι το ενοχλεί, αν έχει κολικούς ή απλώς θέλει αγκαλίτσα.

3. Σύμφωνα με έρευνες, ο τρόπος που κοιμάται το μωρό μπορεί να αποδειχθεί ένα μέτρο πρόληψης για τη μείωση του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου. Γι’ αυτό οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν στους γονείς να βάζουν το μωράκι να κοιμάται στο πλάι και όχι μπρούμυτα (εκτός αν ο γιατρός για άλλους λόγους σάς έχει συστήσει κάτι άλλο).

4. Κάθε φορά που βάζετε το μωρό σας να κοιμηθεί από τη μια πλευρά βάλτε το πλακωμένο χεράκι στο πλάι και μπροστά, ώστε να μην μπορεί να γυρίσει το μωρό σας μπρούμυτα, ειδικά τον πρώτο καιρό.

5. Για λόγους που πιθανόν σχετίζονται με το SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου), το μωρό σας θα πρέπει να κοιμάται χωρίς μαξιλάρι, σε στρώμα επίπεδο και σκληρό και όχι σε επιφάνειες μαλακές που βουλιάζουν, έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η αναπνοή του.

6. Μην αφήνετε απ’ έξω τον μπαμπά. Το καλύτερο είναι οι δυο σας από τις πρώτες μέρες να λειτουργείτε σαν ομάδα. Γι’ αυτό φροντίστε από την αρχή να του αναθέσετε πρωτοβουλίες και κάποιες αρμοδιότητες σχετικά με τη φροντίδα του μωρού. Για παράδειγμα, μπορεί να αναλάβει να φτιάχνει το γάλα αν δεν θηλάζετε ή να κρατά το μωρό στην αγκαλιά του για να βγάλει τον αέρα μετά το γεύμα.

7. Ταΐστε το μωρό σας με βάση το νόμο της ζήτησης τις πρώτες εβδομάδες. Να θυμάστε ότι το μωρό πρέπει να πεινάει για να θηλάσει. Καλό είναι λοιπόν να το ταΐζετε όποτε το ζητάει, περίπου κάθε δύο ώρες. Μετά θα μπορέσετε να ρυθμίσετε κάποιο στοιχειώδες πρόγραμμα γευμάτων, ταΐζοντας το μωρό κάθε τρεις με τέσσερις ώρες.

8. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα πριν ταΐσετε το μωρό ή το αλλάξετε πάνα ή αν πρόκειται να καθαρίσετε περιοχές όπως μάτια, μύτη, στόμα. Αν είστε έξω με το μωρό, μπορείτε να καθαρίσετε τα χέρια σας με υγρά μαντηλάκια καθαρισμού, που θα φροντίσετε να έχετε στην τσάντα σας.

9. Μην κουνάτε δυνατά το μωρό για να αποκοιμηθεί ή για να το ησυχάσετε όταν κλαίει. Ο τρόπος αυτός όχι μόνο δεν ενδείκνυται πλέον, αλλά εγκυμονεί και κινδύνους καθώς μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να περπατάτε ή να κουνάτε ρυθμικά το σώμα σας ενώ το κρατάτε αγκαλιά.

10. Γεμίστε το ψυγείο και τα ντουλάπια με πολλά υγιεινά σνακ, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γιαούρτια, μπάρες δημητριακών, αρτοσκευάσματα και γενικά τρόφιμα που δεν απαιτούν προετοιμασία ή μαγείρεμα και στα οποία μπορείτε εύκολα να καταφύγετε κάθε φορά που πεινάτε.

11. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού φροντίστε να έχετε δίπλα σας ένα ποτήρι νερό ή ένα χυμό, γιατί μπορεί να νιώσετε δίψα ή εξάντληση. Επίσης, φροντίστε να κάθεστε αναπαυτικά, καθώς έτσι διευκολύνεται ο θηλασμός.

12. Κοιμηθείτε όποτε κοιμάται και το μωρό! Αυτός είναι ένας κανόνας που πραγματικά μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για τους νέους γονείς, ιδιαίτερα τις πρώτες σαράντα μέρες που το μωρό δεν έχει μάθει ακόμα να κοιμάται όλη τη νύχτα. Η στέρηση ύπνου είναι από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς. Γι’ αυτό καλό είναι να φροντίζετε να κοιμάστε κάποια βράδια για να μπορέσετε να ξεκουραστείτε, π.χ. μπορείτε να συμφωνήσετε να αναλάβει ο σύντροφος νυχτερινή βάρδια το Σαββατοκύριακο ή κάποιο άλλο πρόσωπο εμπιστοσύνης.

13. Πριν θηλάσετε το μωρό, πιέστε να βγουν λίγες σταγόνες γάλα και οδηγήστε το κεφαλάκι του μωρού προς το μαστό σας, έτσι ώστε το στοματάκι του να πιάσει όλη την περιοχή γύρω από τη θηλή.

Παιδί μου μπορεί να μην είσαι για πολύ καιρό ακόμα στην αγκαλιά μου αλλά θα είναι πάντα δική σου
14. Αν δεν θηλάζετε, να θυμάστε να ελέγχετε πάντα τη θερμοκρασία γάλακτος στο μπουκάλι στάζοντας λίγες σταγόνες στο περικάρπιο.

15. Αν δυσκολεύεστε να θηλάσετε, δεν χρειάζεται να αισθάνεστε απογοήτευση. Αντί να τα παρατήσετε με το πρώτο εμπόδιο, ζητήστε βοήθεια και καθοδήγηση.

16. Μην πιέζετε το μωρό να θηλάσει αν δεν θέλει ή να αδειάσει το μπουκάλι με το γάλα (αν του δίνετε έτοιμο γάλα). Επίσης, δεν θα πρέπει να αφήνετε το γάλα που περίσσεψε για να το δώσετε αργότερα, καθώς μπορεί να αναπτύξει πολύ γρήγορα μικρόβια.

17. 1ο κεφαλάκι του μωρού σας, επειδή τα κόκαλα του κρανίου είναι μαλακά τους πρώτους μήνες, μπορεί να γίνει επίπεδο στα πλάγια αν το μωρό κοιμάται πάντα από την ίδια πλευρά. Για να βοηθήσετε το μωράκι σας να αποκτήσει στρογγυλό κεφαλάκι, καλό είναι να το βάζετε να κοιμάται μία από τη μία πλευρά και μία από την άλλη εναλλάξ.

18. Τα νεογέννητα δεν χρειάζεται να πίνουν νερό. Αν ωστόσο το μωράκι σας έχει κολικούς, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει χαμομήλι ή κάποιο άλλο ειδικά τροποποιημένο για μωρά ρόφημα.

19. Όταν το ταΐζετε ή του δίνετε π.χ. χαμομήλι, φροντίστε να κρατάτε το μπιμπερό τόσο ψηλά ώστε η θηλή να είναι πάντα γεμάτη με γάλα και να μην καταπίνει το μωρό αέρα. Αυτό είναι ένα καλό μέτρο πρόληψης για τους κολικούς.

20. Κρατήστε το μωρό σας (ή δώστε το στο μπαμπά) μετά από κάθε γεύμα, έτσι ώστε η κοιλίτσα του να ακουμπά στον ώμο σας και τρίψτε απαλά την πλατούλα του προκειμένου να το διευκολύνετε να βγάλει τον αέρα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε αν το μωρό σας δεν θέλει να φάει άλλο. Κάντε ένα διάλειμμα για να βγάλει τον αέρα και μετά μπορεί να συνεχίσει.

21. Θα αναρωτιέστε πότε μπορείτε να βάλετε το μωρό σας στο κρεβατάκι, αν εκείνο δεν έχει βγάλει τον αέρα μετά το γεύμα. Δέκα λεπτά είναι ένα διάστημα ασφαλείας για να βάλετε το μωρό σας στην κούνια μετά από ένα γεύμα, ακόμα κι αν δεν έχει ρευτεί. Επίσης, να θυμάστε ότι τα μωράκια που θηλάζουν δεν ρεύονται τόσο συχνά όσο εκείνα που πίνουν έτοιμο γάλα.

22. Βοηθήστε το μωρό σας να μάθει να διαχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα. Για να τα καταφέρετε θα πρέπει να υπάρχει το φυσικό φως στο δωμάτιο την ημέρα και να επιτρέπετε κάποιους θορύβους. Το βράδυ φροντίστε τα γεύματα να είναι πιο ήσυχα, αποφεύγοντας να ανάβετε πολλά φώτα ή να κάνετε φασαρία.

23. Αλλάξτε πάνα μετά από κάθε γεύμα, καθώς τα περισσότερα μωρά λερώνονται μόλις φάνε. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι πάντως το μωρό μπορεί να χρειάζεται πιο συχνό άλλαγμα πάνας, για να αποφύγετε το σύγκαμα και την πιο γρήγορη ανάπτυξη μικροβίων, λόγω ζέστης, στην περιγεννητική περιοχή.

24. Καθαρίζετε πάντα την ευαίσθητη περιοχή με άφθονο τρεχούμενο νερό, αποφεύγοντας να χρησιμοποιείτε μωρομάντηλα εκτός αν είστε έξω. Πριν βάλετε την καθαρή πάνα θα πρέπει να έχετε σκουπίσει πολύ καλά το μωρό.

25. Δεν χρειάζεται να βάζετε κρέμα στην ευαίσθητη περιοχή σε κάθε άλλαγμα πάνας. Πολλές φορές η συχνή χρήση κρέμας μπορεί να ερεθίσει την ευαίσθητη περιοχή. Ελάχιστη ποσότητα μια-δυο φορές τη μέρα αρκούν.

26. Μην ξεχνάτε να ελέγχετε με τον αγκώνα σας τη θερμοκρασία του νερού, πριν πλύνετε ή κάνετε μπάνιο το μωρό. Μπορείτε να γεμίσετε μία πλαστική κανάτα με νερό στη σωστή θερμοκρασία για να ξεπλύνετε το μωρό σας.

27. Μην σας πιάνει πανικός όταν το μωρό κλαίει λόγω κολικών. Αν νιώθετε ότι αγχώνεστε αφήστε να αναλάβει για λίγο κάποιος πιο ψύχραιμος π.χ. ο μπαμπάς, ή δοκιμάστε να το βάλετε μπρούμυτα στα γόνατά σας.

28. Μην ντύνετε το μωρό πολύ ζεστά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι και μην το σκεπάζετε με πολλά σκεπάσματα. Αν νιώθετε άνετα εσείς με τη θερμοκρασία του δωματίου, τότε είναι άνετα και για το μωρό. Αν το μωρό ιδρώνει, τότε έχει πολλή ζέστη.

29. Κρατήστε το μωρό σας μακριά από ρεύματα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κλιματιστικό στο χώρο, αρκεί να μην έρχεται ο ψυχρός αέρας απευθείας πάνω στο μωρό, ενώ αν θέλετε να το αφήσετε όλη νύχτα φροντίστε να είναι ανοιχτό το παράθυρο.

30. Βάλτε μέτρο στους επισκέπτες. Τις πρώτες σαράντα ημέρες καλό είναι να αποφεύγετε τις πολλές επισκέψεις και ιδίως επισκέψεις μικρών παιδιών. Σίγουρα όλοι θα θέλουν να δουν το μωρό, αλλά τουλάχιστον στην αρχή θα πρέπει να βάλετε κάποιο μέτρο. Το μωρό σας χρειάζεται λίγο καιρό για να αναπτύξει το ανοσοποιητικό του με τα αντισώματα που παίρνει από το θηλασμό. Επίσης, το ωράριο ύπνου και γευμάτων είναι στην αρχή ακατάστατο και εσείς χρειάζεστε ξεκούραση.

31. Μην επιτρέπετε κανένα τσιγάρο μέσα στο σπίτι. Ο καπνός είναι επικίνδυνος για το μωρό, καθώς μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα, ενώ συνδέεται και με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.

32. Όταν κάνετε μπάνιο το μωρό, καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε σφουγγάρι γιατί μαζεύει μικρόβια. Τρίψτε απαλά το δέρμα με τα χέρια σας. Μπορείτε να το πλύνετε ακόμα και κάτω από τη βρύση, στηρίζοντας την κοιλιά και τον κορμό του μωρού με την παλάμη σας.

33. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιο ενυδατικό προϊόν ειδικό για μωρά μετά το μπάνιο, αλλά όχι ταλκ, καθώς μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα αν το μωρό το εισπνεύσει.

34. Αν δεν θηλάζετε, μπορείτε να ενισχύσετε το δεσμό με το μωρό σας κρατώντας το στην αγκαλιά σας ενώ είστε ξαπλωμένη, έτσι ώστε να νιώθει τη θέρμη από το σώμα σας και το χτύπο της καρδιάς σας, μιλώντας του ταυτόχρονα ήρεμα και καθησυχαστικά.

35. Αν το μωρό ξυπνά πολύ συχνά τη νύχτα, προτιμήστε να βάλετε ένα κρεβάτι δίπλα στο κρεβατάκι του ή να μεταφέρετε την κούνια στο δωμάτιό σας. Έτσι θα μπορείτε να το ελέγχετε πιο εύκολα και τα δρομολόγια θα είναι λιγότερα.

36. Αν το μωρό πίνει έτοιμο γάλα, αποφύγετε να ετοιμάζετε όλα τα γεύματα της ημέρας. Για οικονομία χρόνου, ωστόσο, μπορείτε να βράζετε μία φορά την ημέρα το νερό που θα χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε το γάλα και να γεμίσετε με αυτό το θερμός, έτσι ώστε να έχετε έτοιμο νερό στη διάθεσή σας.

37. Μπορείτε να βγάλετε έξω το μωρό από τις πρώτες μέρες. Όσο είναι μικρό, ο μάρσιπος είναι το ιδανικό μέσο μεταφοράς. Φροντίστε όταν βγαίνετε να είναι τις ώρες που δεν έχει πολλή ζέστη, οι έξοδοι να είναι σύντομης διάρκειας και να αποφεύγετε εσωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο ή καπνό.

38. Αν νιώθετε εκνευρισμό, εξάντληση, ευερεθιστότητα, άγχος ή απελπισία και τα συναισθήματα αυτά δεν υποχωρούν με την πάροδο των ημερών, να θυμάστε ότι μπορεί να έχετε επιλόχεια κατάθλιψη. Πρόκειται για μια συναισθηματική διαταραχή, που αφορά το 10 έως 20% των νέων μαμάδων και οφείλεται κυρίως στις διακυμάνσεις των ορμονών μετά την εγκυμοσύνη, αλλά και σε ψυχολογικούς λόγους. Ζητήστε βοήθεια.

39. Ακούστε το ένστικτό σας αν κάτι σας προβληματίζει και συζητήστε το με τον παιδίατρο. Ενημερώστε τον αμέσως μόλις διαπιστώσετε συμπτώματα, όπως βουλωμένη μύτη, βήχας, πυρετός, εξανθήματα, διάρροια, εμετός ή πολύ συχνές αναγωγές.

40. Μιλήστε και χαμογελάστε στο μωρό σας από τις πρώτες ημέρες. Όσο πιο πολύ του μιλάτε και του χαμογελάτε, τόσο πιο πολύ δένεται μαζί σας, ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του λόγου του, ενώ μερικές εβδομάδες αργότερα θα σας μιμηθεί ανταποδίδοντάς σας το πρώτο του χαμόγελο!

daddy-cool.gr