Πυκνώνουν τα ερωτήματα για τους θανάτους βρεφών που ήρθαν σε επαφή με την 24χρονη Ειρήνη από την Αμαλιάδα, με τις Αρχές να αναζητούν απαντήσεις σχετικά με το τι συνέβη στα παιδιά.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο καθηγητής Φαρμακευτικής, Γιάννης Λουκάς, ξεκαθάρισε πως στα δείγματα που εξετάστηκαν, για τα τέσσερα βρέφη, δεν βρέθηκε κάτι στον γονιδιακό έλεγχο.
Στα τρία από τα πέντε παιδιά, σύμφωνα με την εκπομπή «LIVE NEWS» του Mega, καταγράφεται ως διάγνωση η διάμεση πνευμονίτιδα, ενώ για τον μικρό Παναγιώτη που πέθανε τον Αύγουστο η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ότι ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
1ο παιδί, 18 μηνών, «έφυγε» στις 6/02/2014 με αιτία την πνευμονίτιδα,
2ο παιδί, 6 μηνών, «έφυγε» στις 4/2/2021 με αιτία την πνευμονίτιδα,
3ο παιδί, 29 ημερών, «έφυγε» στις 19/06/2022 με αιτία την πνευμονίτιδα,
4ο παιδί, 2 μηνών, «έφυγε» στις 17/10/2023 από ανακοπή καρδιάς,
5ο παιδί, 15 μηνών, «έφυγε» στις 5/08/2024 από παθολογικά αίτια.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνο Δούρο, η διάμεση πνευμονίτιδα δεν χαρακτηρίζεται ως αιτία θανάτου, αλλά μια περιγραφή που κάνουν ιατροδικαστές για όσα εντοπίζουν στο μικροσκόπιο. «Οτιδήποτε γενικώς θα μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία θα μπορούσε να προκαλέσει κι αυτό το πράγμα».
«Είναι αρκετά μπλεγμένος ο όρος. Είναι περιγραφικός και δεν προσδιορίζει αιτία θανάτου. Δείχνει δηλαδή κάποιες βλάβες αλλά αυτές οι βλάβες δεν δημιουργούνται από μία συγκεκριμένη αιτία αλλά από πολλές. Δεν έχουμε την αιτία. Είναι μία πρώτη προσέγγιση μέχρι να φτάσει στην αιτία. Είναι σαν να λέμε αιτία θανάτου ανακοπή καρδιάς, αλλά πρέπει να δούμε από τι δημιουργήθηκε».
«Θα μπορούσε να έχει μία παθολογία και ένας άλλος λόγος είναι να έχει πάθει μία βαριά λοίμωξη που έχει χτυπήσει τον πνεύμονα. Ένας άλλος λόγος είναι το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου. Υπάρχουν μικρά βρέφη που κοιμούνται, δεν ξυπνούν ποτέ. Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ασφυξία μπορεί να οδηγήσει σε αυτό. Μπορεί να προκληθεί από την εισπνοή οποιασδήποτε τοξικής ουσίας ή ναρκωτικών», συμπλήρωσε.
Τι είναι οι διάμεσες πνευμονοπάθειες – Τα συμπτώματα
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα (ELF), οι διάμεσες πνευμονοπάθειες, επίσης γνωστές ως διάχυτες παρεγχυματικές πνευμονοπάθειες, είναι αποτέλεσμα βλάβης στα κύτταρα που περιβάλλουν τα αεροθυλάκια, η οποία προκαλεί εκτεταμένη φλεγμονή και πνευμονική ίνωση.
Υπάρχουν περισσότερες από 300 διαφορετικές ασθένειες οι οποίες ταξινομούνται ως διάμεσες πνευμονοπάθειες. Οι περισσότερες είναι πολύ σπάνιες, ωστόσο οι συνηθέστερες διάμεσες πνευμονοπάθειες περιλαμβάνουν:
Σαρκοείδωση
Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
Εξωγενής αλλεργική κυψελιδίτιδα (επίσης γνωστή ως πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας)
Διάμεση πνευμονοπάθεια σχετιζόμενη με νόσο του συνδετικού ιστού
Πνευμονοκονίαση
Διάμεση πνευμονοπάθεια που προκαλείται από συγκεκριμένα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων ασθενειών
Κάποιες διάμεσες πνευμονοπάθειες, ιδιαίτερα η σαρκοείδωση, επηρεάζουν επίσης και άλλα όργανα του σώματος.
Η διενέργεια έρευνας για τον επιπολασμό των διάμεσων πνευμονοπαθειών είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχουν πάντα συγκεκριμένες διαγνώσεις. Κάποιες μελέτες αναφέρουν πως όταν συναθροίζονται περιπτώσεις ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης και σαρκοείδωσης, ανέρχονται στο 50% του συνόλου των διάμεσων πνευμονοπαθειών.
Ειδικοί κατατάσσουν τις διάμεσες πνευμονοπάθειες σε δύο ομάδες: νόσοι με γνωστή αιτία και νόσοι με άγνωστη αιτία και προέλευση.
Συμπτώματα: Οι διάμεσες πνευμονοπάθειες συνήθως εκδηλώνονται σταδιακά. Οι περισσότεροι άνθρωποι με διάμεσες πνευμονοπάθειες νιώθουν δύσπνοια και έχουν μειωμένη ικανότητα άσκησης. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονο βήχα που συνήθως είναι ξηρός, δηλ. δεν παράγει φλέγμα). Σε προχωρημένο στάδιο της νόσου μπορεί να υπάρχει μπλε ή μοβ αποχρωματισμός ειδικά σε χείλια, χέρια και πόδια (λόγω πολύ χαμηλής ποσότητας οξυγόνου στο αίμα) και πληκτροδακτυλία ή πρήξιμο των δακτύλων.
Μόνο περίπου μία στις τρεις περιπτώσεις διάμεσης πνευμονοπάθειας έχει γνωστά αίτια. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η ανάπτυξη ορισμένων ασθενειών, όπως η σαρκοείδωση, ενδεχομένως να οφείλεται στον συνδυασμό γενετικών παραγόντων, οι οποίοι καθιστούν τους ανθρώπους επιρρεπείς στην ασθένεια, και περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν αναγνωριστεί στο 35% των ατόμων με διάμεση πνευμονοπάθεια.
Η πνευμονοκονίαση οφείλεται σε εισπνεόμενες ουσίες στον χώρο εργασίας, οι οποίες προκαλούν εκτεταμένες ουλές και σκλήρυνση (ίνωση) των πνευμόνων. Κλασικές αιτίες είναι η σκόνη χαλαζία (πυριτίαση), η ανθρακόσκονη (πνευμονοκονίαση ανθρακωρύχων) και ο αμίαντος (αμιαντίαση). Οι ασθένειες αυτές έχουν γίνει λιγότερο συχνές λόγω αλλαγών στις βιομηχανικές πρακτικές.
Η εξωγενής αλλεργική κυψελίτιδα οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση σε οποιαδήποτε από τις αρκετές εισπνεόμενες οργανικές ουσίες. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες περιλαμβάνουν την έκθεση σε σκόνη από μουχλιασμένο σανό (πνεύμονας αγρότη) ή από περιστέρια ή πτηνά σε κλουβί (πνεύμονας φίλων των πτηνών).
Ορισμένα φάρμακα που λαμβάνονται ως φαρμακευτική αγωγή για άλλες ασθένειες μπορούν και αυτά να προκαλέσουν διάμεση πνευμονοπάθεια. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων είναι: η αμιοδαρόνη (χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καρδιακών αρρυθμιών), η μπλεομυκίνη (φάρμακο χημειοθεραπείας), η μεθοτρεξάτη (χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αρθρίτιδας) και η νιτροφουραντοΐνη (χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ουρολοιμώξεων).
newsbeast.gr
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Εγκαινιάστηκε το «Κέντρο Ενημέρωσης Αμπέλου & Οίνου» στις Αρχάνες
Μεταναστευτικό: Παραιτήθηκε η ΓΓ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Δήμητρα Λυγούρα – Στη θέση της ο Δημήτριος Γλυμής
Παπαστεργίου: Στηρίζουμε την εξωστρέφεια του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας