25 Απριλίου, 2024

Μωβ μέδουσες: Που έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους – Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Οι μωβ μέδουσες που είχαν και πέρσι έντονη παρουσία στις ελληνικές θάλασσες, εμφανίστηκαν και φέτος στα νερά πολλών περιοχών και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ήδη έχουν εμφανιστεί σε κάποιες παραλίες της Αττικής, στους Παξούς και την Κέρκυρα στο Ιόνιο Πέλαγος, αλλά και σε μέρη στη νότια Πελοπόννησο. Παράλληλα, σε περιοχές όμως, όπως την Αττική ίσως οι εμφανίσεις τους να είναι λίγο πιο έντονες. Εμφανίσεις μπορεί να υπάρξουν στην Κρήτη – ίσως στη Δυτική πλευρά – όπως και στη Νότια Πελοπόννησο. Όσο για το Ιόνιο, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι επισκέψεις των μωβ μεδουσών, μάλλον θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Η περσινή επίσκεψη
Το 2022 οι μωβ μέδουσες είχαν κάνει έντονη την εμφάνισή τους στις θάλασσες της Ελλάδας. Ήταν η δεύτερη επίσκεψή τους στα μέρη μας. Η πρώτη επίσκεψη είχε ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου του 2020.

Πέρσι παρουσιάστηκε έξαρση στις εμφανίσεις των μωβ μεδουσών κυρίως στο Ιόνιο, αλλά και στο Αιγαίο. Οι μωβ μέδουσες είχαν κάνει μια τεράστια μετακίνηση τον χειμώνα της σεζόν 2021-22 και από την Ισπανία, την Γαλλία, την Ιταλία και μετά τη Μάλτα ήρθαν στο Ιόνιο το καλοκαίρι και από εκεί έφτασαν και στο Αιγαίο.

Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από τον καιρό, τις θερμοκρασίες και τα θαλάσσια ρεύματα.

Το τσίμπημα και τα συμπτώματα
Οι μωβ μέδουσες επικίνδυνο είδος. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν. Οι νηματοκύστες τους προκαλούν στο ανθρώπινο δέρμα ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο. Κάποιες φορές (ευτυχώς όχι συχνές) μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δερμονεκρωτικές και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανά συμπτώματα μετά από κέντρισμα μιας Pelagia noctiluca είναι τα ακόλουθα:

Πόνος σαν κάψιμο,
Κάποιες φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος,
Σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας
Ναυτία,
Πτώση πίεσης,
Ταχυκαρδία,
Κεφαλαλγία,
Εμετός,
Διάρροια,
Σπασμός των βρόγχων,
Δύσπνοια.
Τι πρέπει να έχετε μαζί σας αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας ανέφερε ότι καλό θα ήταν όλοι οι λουόμενοι να έχουν μαζί ένα τσαντάκι με βασικά είδη πρώτων βοηθειών στην παραλία, το οποίο θα βοηθήσει σε περίπτωση τσιμπήματος από τις μωβ μέδουσες.

Το ιδανικό θα είναι το τσαντάκι να έχει:

Μια πλαστική κάρτα (π.χ. Μια παλιά πιστωτική),
Ένα τσιμπιδάκι,
Ένα κυπελλάκι,
Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό),
Αντιισταμινικό χάπι,
Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. Fucicort.
Τι κάνουμε μετά το τσίμπημα
Μετά το τσίμπημα από την μωβ μέδουσα θα πρέπει αρχικά να ξεπλύνουμε με θαλασσινό νερό, την περιοχή του τσιμπήματος. Απαραίτητο είναι να μην τρίψουμε την περιοχή αυτή.

Το ιδανικό θα ήταν το ξέπλυμα να γίνει με ένα μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1 προς 1) για δύο λεπτά, καθώς έτσι θα σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.

Βάζουμε πάγο πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε η μωβ μέδουσα για 5 με 15 λεπτά. Αν δεν έχουμε πάγο, μπορούσε να χρησιμοποιήσουμε το πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι κάποιου παγωμένου νερού ή το κουτάκι κάποιου παγωμένου αναψυκτικού, τα οποία θα πρέπει να έχουν σκεπάσει με κάποιο ύφασμα ή κάποια μαλακή σακούλα.

Αν ο πόνος επιμένει ή υπάρχει έντονο πρήξιμο, ή κάποιο άλλο σύμπτωμα (π.χ. αδιαθεσία) θα πρέπει πάση θυσία να πάμε σε γιατρό ή σε φαρμακοποιό για να μας δώσει κάποια ειδική κρέμα.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε
Σε περίπτωση τσιμπήματος υπάρχουν και κάποιες ενέργειες που είναι… απαγορευμένες και δεν πρέπει να τις κάνουμε με τίποτα.

Δεν πρέπει να τυλίξουμε το σημείο σφιχτά με κάποιον επίδεσμο ή άλλο ύφασμα. Δεν πρέπει επίσης να ρίξουμε στο σημείο ξύδι, γλυκό νερό, οινόπνευμα ή αμμωνία.