19 Σεπτεμβρίου, 2024

Μουστάκας: Οι επενδύσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ στη ΝΑ Ευρώπη μόλις ξεκίνησαν

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται στην αρχή ενός νέου κύκλου μεγάλων επενδύσεων στον τομέα των παραχωρήσεων και των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Μάνος Μουστάκας, Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με τον κ. Μουστάκα, η εταιρεία είναι στρατηγικά τοποθετημένη ώστε να αξιοποιήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, ελέγχοντας κάθε στάδιο ρίσκου των έργων.

 
Ο κ. Μουστάκας τόνισε πως η εταιρεία διαθέτει κεφάλαια πολλαπλάσια των αντίστοιχων έργων που αναμένονται στην Ελλάδα, γεγονός που την οδηγεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και εκτός συνόρων, κοιτάζοντας τη ΝΑ Ευρώπη. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ευκαιρίες για επενδύσεις σε υποδομές στην ευρύτερη περιοχή αποκρυσταλλώνονται, προσφέροντας λογικές αποδόσεις.
 
Με βάση τις δηλώσεις του, η συνολική επενδυτική ισχύς της εταιρείας ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης νέων έργων, ενώ με τη χρήση μόχλευσης, το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται. Αυτή η επενδυτική δύναμη προέρχεται, μεταξύ άλλων, από την πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και τα αναμενόμενα μερίσματα από έργα που θα τεθούν σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια.
 
Παράλληλα, ο κ. Μουστάκας αναφέρθηκε σε δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στον τομέα των παραχωρήσεων και των ΣΔΙΤ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σημεία που χρειάζονται βελτίωση. Παρά τις προειδοποιήσεις από τον ιδιωτικό τομέα για την ωριμότητα των έργων και την κατανομή των ευθυνών, οι ανησυχίες αυτές δεν εισακούστηκαν. Αυτό οδηγεί τους επενδυτές να αναλαμβάνουν ευθύνες για ζητήματα εκτός ελέγχου τους, όπως οι καθυστερήσεις λόγω δημοσίων φορέων.
 
Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη προετοιμασίας των συγχρηματοδοτούμενων έργων με δοκιμασμένες λογικές, αξιοποιώντας το διάλογο μεταξύ υποψηφίων και αρχών, ώστε τα έργα να είναι αμοιβαία επωφελή και βιώσιμα.