29 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης: Θα είμαι υποψήφιος στον Έβρο για συμβολικούς λόγους

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε το Σάββατο (14/01) πως στις προσεχείς εθνικές εκλογές θα είναι υποψήφιος στον Νομό Έβρου για «συμβολικούς λόγους», όπως επεσήμανε.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε περιφερειακά ΜΜΕ από την Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θα είμαι υποψήφιος στον Έβρο για λόγους συμβολικούς. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων και των αναπτυξιακών προκλήσεων».

Ακόμα, ο ίδιος είπε πως οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, προσθέτοντας: «Ουσιαστικά θα γίνουν σε χρονικό σημείο που πρακτικά θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία. Πολλοί είναι αυτοί που πίστευαν ότι θα ενδώσουμε στον δημοσκοπικό πειρασμό. Το διέψευδα κατηγορηματικά. Πλέον, νομίζω μας πιστεύετε όταν μιλάμε για εξάντληση της τετραετίας. Ουδέποτε επιδίωξα το τοξικό κλίμα».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για πόλωση και την ένταση, που παραπέμπουν σε εποχές μνημονίων. Εμείς θα μιλάμε γι’ αυτά που έχουμε κάνει και αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Η αντιπολίτευση προσφεύγει στην τοξικότητα, μου κάνει εντύπωση η πλήρης ένδεια προτάσεων για το μέλλον της χώρας. Αυτό θα αναδειχτεί και θα το αναγνωρίσουν οι πολίτες. Έχουμε 3,5 χρόνια κυβερνητικής θητείας, έχουμε αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα μεγάλες κρίσεις και έχουμε υλοποιήσει το προεκλογικό μας σχέδιο».

Τι είπε για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε άλλο σημείο της σημείο της συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε και στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, μετά την κυβερνητική απόφαση να ταφεί ως ιδιώτης.

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Έκανα μια δήλωση μετά το θάνατο του τέως βασιλέα, που τοποθετήθηκα με σαφήνεια. Με τον θάνατό του γράφεται και σε τυπικό επίπεδο ο επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει. Η Ιστορία θα κρίνει τον Κωνσταντίνο δίκαια και αυστηρά. Είχα την ευκαιρία να συλλυπηθώ την οικογένειά του. Δεν βλέπω εντάσεις. Βλέπω μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναμόχλευση, που ίσως είναι χρήσιμη για νεότερες γενιές που ίσως δεν γνωρίζουν την Ιστορία. Η κυβέρνηση πήρε μία απόφαση απολύτως σωστή. Θα κηδευτεί ως ιδιώτης και όχι ως αρχηγός κράτους».

 
Έπειτα, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Θα τελεστεί με τελετουργικό που επιβάλλεται στην ιστορική του διαδρομή, θα ταφεί στους οικογενειακούς τάφους στο Τατόι. Θα ενθάρρυνα όλους και όλες, με αφορμή το γεγονός, η αναμόχλευση της Ιστορίας να γίνει χωρίς τις εντάσεις και προσπάθεια πολιτικοποίησης ενός ζητήματος που ανήκει στην Ιστορία και θα κριθεί από αυτή».

«Καταλαβαίνω γιατί μπορεί να υπάρχει εκνευρισμός»
Ο πρωθυπουργός, ακόμα, εξέφρασε την κατανόησή του ως προς την πιθανότητα οι πολίτες να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνησή του κατά τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την απλή αναλογική, τονίζοντας: «Κάθε εκλογή είναι αξιολόγηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο λόγος που μπορεί να έχουμε διπλές εκλογές είναι ότι έχουμε απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν κατάλαβε ότι χάνει τις εκλογές. Βολευόταν σε εκείνη τη συγκυρία. Δυσαρέσκεια μπορεί πάντα να εκφραστεί. Καταλαβαίνω γιατί μπορεί να υπάρχει εκνευρισμός. Οι πολίτες πιστώνουν στην κυβέρνηση την προσπάθεια. Πολλοί προέβλεπαν καταστροφικό χειμώνα, δεν ήταν όμως καταστροφικός χειμώνας. Η αγορά κινήθηκε πολύ καλά, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Περιφέρεια, μας βοήθησε και ο καιρός. Η κυβέρνηση έχει ξοδέψει πολλά δισεκατομμύρια για να στηρίξει την κοινωνία. Η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη. Θα καθορίσει και θα στείλει τα μηνύματα».

«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία»
Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «δεν δεχόμαστε υποδείξεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» και τόνισε πως δεν πιστεύει ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ανησυχώ για τη ρητορική, ζητώ από την Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν έχει σωστή στρατηγική. Όσο ισχυρά προστατεύουμε τα σύνορά μας και όσο ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο διατεθειμένοι είμαστε να καθίσουμε να συζητήσουμε τη μια διαφορά που έχουμε με την Τουρκία».

 
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε δει το κρεσέντο της ρητορικής και, από εδώ και πέρα, να πέσουν οι τόνοι. Και εδώ και στην Τουρκία, θα έχουμε εκλογές την ίδια χρονική περίοδο, μπορεί να είναι και καλό από μια πλευρά. Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ούτε χρειάζεται έγκριση κανενός για να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της».

«Ενδιαφερόμαστε για το δικό μας εξοπλιστικό πρόγραμμα»
Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να σχολιάσει άμεσα τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, λέγοντας πως «εμείς ενδιαφερόμαστε για το δικό μας εξοπλιστικό πρόγραμμα».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί σε περιοφερειακά ΜΜΕ από την Αλεξανδρούπολη: «Καταρχάς, δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το αίτημα στο Κογκρέσο. Το F-35 δεν είναι ακριβώς αντίδωρο. Εμείς ενδιαφερόμαστε για το δικό μας εξοπλιστικό πρόγραμμα. Εμείς έχουμε υποβάλει το δικό μας αίτημα. Δεν είναι συνδεδεμένο. Το τι θα κάνει το Κογκρέσο για το τουρκικό αίτημα είναι δικό του θέμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για το Κογκρέσο για να πωληθούν οπλικά συστήματα στην Τουρκία είναι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, είναι υπερπτήσεις πάνω από ΝΑΤΟϊκά νησιά».

madata.gr