19 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης στο Associated Press για Γλυπτά του Παρθενώνα: Θέλουμε λύση αλλά το «δάνειο» δεν αποτελεί μέρος της

Ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και της προσπάθειας να επιστραφούν στην Ελλάδα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press.  Όπως δηλώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο ΑΡ, η κυβέρνησή του διερευνά μια λύση «win-win», αποκλείει όμως οποιαδήποτε συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη λέξη «δάνειο».

«Ποτέ δεν θα αναγνωρίσουμε ότι αυτά τα γλυπτά ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο» ξεκαθαρίζει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «πρέπει να είμαστε εποικοδομητικοί και να είμαστε καινοτόμοι, αν θέλουμε να βρεθεί μια λύση».

Αναφορικά με τις συζητήσεις που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να σχολιάσει δημόσια το τι συζητήθηκε: «Θα έλεγα απλώς ότι, χωρίς να αλλάξουμε τη θεμελιώδη θέση μας σχετικά με την ιδιοκτησία των Γλυπτών, προσπαθούμε να διερευνήσουμε μια πιθανή πρόταση που θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές».

Παράλληλα στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να δει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέφονται ως δάνειο, ο κ. Μητσοτάκης απαντά κατηγορηματικά «όχι, όχι» και προσθέτει «η λέξη "δάνειο" δεν αποτελεί μέρος αυτού που θεωρώ ότι είναι μια win-win λύση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε, αν έθεσε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πρόσφατη συνάντησή του με τον βασιλιά Κάρολο και απάντησε ότι «δεν θα έφερνα ποτέ την Αυτού Μεγαλειότητα σε δύσκολη θέση. Σέβομαι πλήρως τον ρόλο του».

Αν και ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι το θέμα έχει «παγώσει» λόγω της προεκλογικής περιόδου ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, ωστόσο στέλνει το μήνυμα ότι «αν επανεκλεγούμε, επιδιώκω να ανακτήσω και πάλι τη δυναμική και να χτίσω πάνω στην πρόοδο που έχουμε κάνει».