18 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα πρέπει να διαφυλάξει τα σύνορα της ΕΕ αλλά και τα δικά της

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα πρώτης γραμμής καθώς είμαστε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με θέμα Resetting Migration: Moving Toward Opportunities, στο πλαίσιο της 59ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

«Είμαστε όμως και μια χώρα μεταναστών έχουμε πολλούς Ελληνοαμερικανούς οι οποίοι έγιναν θερμά δεκτοί στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα το 2015 ήταν η χώρα όπου το 75% των μεταναστών που ήθελαν να φτάσουν στην Ευρώπη έμπαιναν από την Ελλάδα. Έχουμε μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτού το προβλήματος», είπε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Και είχαμε διπλή αποστολή. Να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας αλλά και τα σύνορα της ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύουμε τα σύνορά μας που είναι και εξωτερικά της Ευρώπης και ως ευρωπαϊκή οικογένεια καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε κάποια ζητήματα αλλά ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Αναφερόμενος στη δυνατότητα των μεταναστών να μεταβαίνουν νόμιμα σε μια χώρα υποδοχής είπε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες με το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές προκειμένου όσοι αναζητούν εργασία να έρθουν στη χώρα μας. Είναι γενικά ένα περίπλοκο ζήτημα», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι ο διχασμός ανάμεσα στις χώρες που είναι στην πρώτη γραμμή και στις υπόλοιπες πρέπει να σταματήσει και να υπάρξει αλληλεγγύη.

πηγή: newsbeast.gr