15 Ιουλίου, 2024

Μητσοτάκης: «Δικαιολογημένη η διαμαρτυρία των αγροτών»-Τι είπε για τα Πανεπιστήμια

Θορυβημένη η κυβέρνηση από το «κύμα» των κινητοποιήσεων των αγροτών σε όλη τη χώρα, αναζητεί τρόπους προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση, με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να ρίξει γέφυρες, με βασικό ζητούμενο να μην κοπεί η χώρα στα δύο.

Στη συνάντηση που είχε το πρωί της Δευτέρας, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, (στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεών τους), ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε αναφορά στις κινητοποιήσεις των αγροτών και παραδέχτηκε ότι η διαμαρτυρία τους είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη.

«Ακούμε και τους αγρότες που διαμαρτύρονται σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα για την αύξηση του κόστους παραγωγής»

«Είμαστε κυβέρνηση ανοιχτή στα κοινωνικά αιτήματα ακούμε και τους αγρότες που διαμαρτύρονται σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα για την αύξηση του κόστους παραγωγής. Δεν είναι εξάλλου ελληνικό πρόβλημα αλλά σε όλη Ευρώπη. Εμείς στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Ο τομέας τα τελευταία χρόνια παρά τις δυσκολίες έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης καθώς οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ. Αλλά πρέπει να προσαρμοστεί και πρέπει να βοηθήσουμε να γίνει ανταγωνιστικός» είπε χαρακτηριστικά.

Για εξοπλισμούς και Πανεπιστήμια

Αναφορά έκανε επίσης, στην θεσμοθέτηση μη – κρατικών πανεπιστημίων, που όπως είπε έχει φέρει μια σχετική αναταραχή, ενώ ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόκτηση των F35.

«Έλαβα επιστολή από τον κύριο Μπλίνκεν, με την οποία η Ελλάδα εντάσσεται επίσημα στο πρόγραμμα των F35, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και μια σημαντική δωρεάν βοήθεια από τις ΗΠΑ. H επιστολή αυτή είναι η καλύτερη επισφράγιση του στρατηγικού βάθους των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επιβεβαιώνει ότι μπορεί να έχει αντίκρυσμα και ειδικά στον τομέα ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση ξεδιπλώνει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Κινούμαστε σε πολλά παράλληλα επίπεδα. Τη συζήτηση έχει μονοπωλήσει το νομοσχέδιο για ισότητα στον πολιτικό γάμο αλλά μας απασχολούν και άλλα ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση στην Γ’ εκπαίδευση που προκαλεί αντιδράσεις κι έχει οδηγήσει σε αναταραχή στο χώρο των Πανεπιστημίων.

Να επαναλάβω ότι σκοπός δεν είναι μόνο να ανοίξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά να ενισχύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο όπως έχουμε κάνει συστηματικά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις καθώς όπως είπε «εκλεγήκαμε για να μετουσιώσουμε σε πράξη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αλλάζει την Ελλάδα».

Οι δηλώσεις Σακελλαροπούλου
Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, ανέφερε:

«Πράγματι η ενίσχυση αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας είναι σημαντική. Όο για το εσωτερικό και μεταρρυθμίσεις θα έλεγα ότι η κοινωνία πολλές φορές δείχνει το δρόμο και ο νομοθέτης προσαρμόζεται. Υπάρχουν εξελίξεις σε πολλά μέτωπα.

Στη δημοκρατία οι κινητοποιήσεις είναι μέσο έκφρασης αντίθετης γνώμης και είναι θεμιτό. Αυτό που δεχόμαστε όλοι για παράδειγμα στα πανεπιστήμια είναι σημαντικό να μη σταματάει η λειτουργία τους και να προστατευτεί και το δικαίωμα των φοιτητών να μη χάσουν την Εξεταστική περίοδο.

Στον θέμα του πρωτογενή τομέα σπουδαίο να υπάρχει διάλογος και να γίνεται προσπάθεια επίλυσης γιατί έτσι εξασφαλίζουμε και την κοινωνική συνοχή«, είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου».

in.gr