28 Μαρτίου, 2024

Μήνυμα στην Άγκυρα η επίσκεψη Μητσοτάκη στα ακριτικά νησιά – Έντονος εκνευρισμός στην Τουρκία

Δεν κρύβεται η δυσφορία της Άγκυρας για τα ομαδικά πυρά που δέχτηκε από συμμάχους και εταίρους για την πολιτική της έντασης που ακολουθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παρ’ όλα αυτά, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και Τύπος στην Τουρκία συνεχίζουν να συντηρούν τις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής διπλωματίας για το καθεστώς των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Επίσκεψη Μητσοτάκη με ισχυρούς συμβολισμούς
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ακριτική νησιωτική Ελλάδα και κυρίως η ανάρτησή του στο Instagram με την ελληνική σημαία από την Ψέριμο, έστειλε ηχηρό και αποφασιστικό μήνυμα ισχύος στην Άγκυρα που συνεχίζει να προκαλεί.

Ένας ψαράς στην Ψέριμο έδειξε στον πρωθυπουργό μια φωτογραφία με τα ελληνικά ψαροκάικα στα αιγαιοπελαγίτικα νερά και το Oruc Reis σε κοντινή απόσταση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε νησιά που βρίσκονται στη λίστα των απαράδεκτων διεκδικήσεων της Άγκυρας, με βάση το χάρτη που εμφάνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Αθήνα εμφανίζεται ικανοποιημένη για την ξεκάθαρη στήριξη από Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσινγκτον, ενώ απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη Λάρισα ότι διαχειρίζεται τα εθνικά θέματα σα μονοπρόσωπη ΕΠΕ.

Άμεσα κυρώσεις στην Τουρκία, ζήτησε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλήσεις, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου θα είναι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει ρητή αναφορά καταδίκης της Τουρκίας στα συμπεράσματα.

Τι λένε τα τουρκικά Μέσα για την επίσκεψη Μητσοτάκη σε Κω & Ψέριμο
Ιδιαίτερα έντονες είναι οι αντιδράσεις στην Τουρκία μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ψέριμο και Κω, και την ανάρτηση του Έλληνα πρωθυπουργού από την Ψέριμο με τη φωτογραφία της ελληνικής σημαίας.

Η ενόχληση της Άγκυρας φαίνεται και από τα τουρκικά πρωτοσέλιδα.

«Οι Ευρωπαίοι του έδωσαν “αέρα” και κάνει σόου», γράφει η Hurriyet, ενώ η AKSAM σημειώνει ότι «Ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα».

Ο τουρκικός Τύπος καλεί παράλληλα τους πολίτες της χώρας να μην επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά.