25 Απριλίου, 2024

Μιχάλης Καραμαλάκης: Με συγκίνηση ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ

του Μανώλη Καβλεντάκη

Με συγκίνηση και άρωμα Κρήτης πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας η τελετή παράδοσης παραλαβής στο νέο Αρχηγό Κωνσταντίνο Σκούμα, από τον μέχρι πρότινος Αρχηγό, Αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη.

Παρόντες από την Κρήτη, τιμώντας το ‘αντίο’ του Μιχάλη Καραμαλάκη έδωσαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, αλλά και παλιοί συνάδελφοί του Ηρακλειώτη Στρατηγού.

Ο Μιχάλης Καραμαλάκης βρέθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Μύρωνα όπου κάποτε υπηρέτησε ως Διοικητής, στο υψηλότερο σκαλί της ιεραρχίας της ΕΛ.ΑΣ.

Όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο ακούραστο που πολλές φορές έκλεισε και 24ωρα άυπνος προκειμένου να οργανώσει τα θέματα του Σώματος.

Επίσης μιλάνε για έναν αρχηγό με μεγάλο σεβασμό στους συναδέλφους του και έναν αρχηγό που αποτελεί έναν σημαντικό κεφάλαιο στην ΕΛ.ΑΣ αφήνοντας για τους επόμενους και όχι μόνο μια πολύ πλούσια και Ισχυρή παρακαταθήκη.

Οι πληροφορίες μας λένε, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μιχάλης Καραμαλάκης, δεν θα μείνει και πολύ καιρό… αναξιοποίητος.

 

Αναλυτικά η ομιλία του Μιχάλη Καραμαλάκη:

Παραδίδω σήμερα μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ τη σκυτάλη της Αρχηγίας της Ελληνικής Αστυνομίας στον ιστορικής σημασίας για την Αστυνομική Οικογένεια χώρο της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας. Ένα χώρο συμβολικό με ιστορική νοηματοδότηση για κάθε Αξιωματικό, καθώς παραλληλίζεται με την αρχή και το τέλος της πορείας του στο Σώμα, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο επενδεδυμένο με αξίες και αρχές, που συνιστούν το θεμέλιο λίθο του αστυνομικού θεσμού.

Ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά είναι η σημερινή ημέρα, καθώς η ενεργός μου δράση στο Σώμα μετά από 40 χρόνια πορείας έφτασε στο τέλος της και σίγουρα τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα, αναπολώντας το σύνολο των Υπηρεσιών από όπου πέρασα κατά την υπηρεσιακή μου διαδρομή, το προσωπικό, ένστολο και πολιτικό, με το οποίο όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκα υπηρεσιακά και δέθηκα προσωπικά και συναδελφικά, αλλά και το σύνολο των πολιτών τους οποίους συνάντησα στα χιλιάδες συμβάντα και περιστατικά, που χρειάστηκε να διαχειριστώ.

Ξεχωριστά συγκινημένος αισθάνομαι για την πορεία που διήνυσα ως Αρχηγός του Σώματος από τον Ιούλιο του 2019, όταν ο Πρωθυπουργός της Χώρας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο ευχαριστώ θερμά, αλλά και τα λοιπά μέλη του ΚΥΣΕΑ, μου εμπιστεύτηκαν τη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας έως σήμερα, εξαντλώντας όλο το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα παραμονής μου στην Ηγεσία του Σώματος.

Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη, που μου επέδειξε η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου μας, με την οποία συμπορεύτηκα όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τον πρώην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον νυν Υπουργό κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, τον Υφυπουργό, κ. Ελευθέριο Οικονόμου, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, κ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, αλλά και τους Γενικούς Γραμματείς Αντεγκληματικής Πολιτικής, κα Νικολάου Σοφία και κ. Παπαθανασίου Κωνσταντίνο.

Όραμά μου αποτέλεσε, όπως αναλύθηκε και στην εναρκτήρια ομιλία μου κατά την παραλαβή των καθηκόντων μου, η δημιουργία μιας Αστυνομίας με προμετωπίδα της τη συνέπεια, την υπευθυνότητα, την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα, αναγνωρίζοντας το ηθικό βάρος της αποστολής της, την προώθηση αρχών αξιοκρατίας, ισότητας και ισονομίας, αλλά και την προάσπιση και διασφάλιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, με σκοπό τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας του έργου του Σώματος.

Βασική προτεραιότητα σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο ήταν η εδραίωση στη συνείδηση του πολίτη ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι μία αποτελεσματική Αστυνομία, που μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών ενδυναμώνει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και δημιουργεί συνθήκες εμπιστοσύνης και αμοιβαίας οικειοθελούς επικοινωνίας ως προς το παρεχόμενο έργο.

Το διάστημα της Αρχηγίας μου συνέπεσε με πρωτόγνωρα γεγονότα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σε επίπεδο παγκόσμιας διαχείρισης κρίσεων, αλλά και με πλήθος συμβάντων, τα οποία η Ελληνική Αστυνομία κρίθηκε να διαχειριστεί   και το πραγματοποίησε   με απόλυτη επιτυχία.

Δομώντας το συνολικό σχεδιασμό μας με συστηματικότητα και ισχυρό αίσθημα ευθύνης   καταρτίσαμε το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας 2021-2025 και την Αντεγκληματική Πολιτική στον τομέα της Ασφάλειας,   συγκεκριμενοποιώντας τις στρατηγικές προτεραιότητες   επί της βάσης των οποίων αναπτύσσεται ο συνολικός σχεδιασμός μας   και σταδιακά επιτυγχάνεται το όραμα μας   για μια Σύγχρονη Αστυνομία και Ασφαλείς Πολίτες.

Τέθηκαν, λοιπόν, πέντε θεμέλιοι λίθοι επί των οποίων δομείται το έργο μας   και οι οποίοι συνιστούν τη χάρτα της αποστολής του Σώματος:

·         Ασφάλεια στο σπίτι,   στην πόλη,   στη χώρα,

·         Καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος   και της τρομοκρατίας,

·         Προστασία συνόρων-παράνομη μετανάστευση,

·         Οργανωτικός και διοικητικός εκσυγχρονισμός,

·         Συνέργειες και επικοινωνία,

Συνισταμένη και συνεκτική δύναμη των παραπάνω στρατηγικών προτεραιοτήτων   είναι το ψηφιακό άλμα της Ελληνικής Αστυνομίας,   για το οποίο κατά τη διάρκεια της θητείας μου έδωσα βαρύνουσα σημασία, καθώς πεποίθησή μου ισχυρή   συνιστά ότι η Αστυνομία χρειάζεται να προσεγγίζει και να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής μας   και την ψηφιακή ανάπτυξη της Χώρας.

Έχει ήδη ψηφιοποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός διοικητικών διαδικασιών,   ενώ ένα πλήθος άλλων έχουν ήδη  δρομολογηθεί, δίδοντας νέα πνοή στο προσφερόμενο έργο,   αποδεσμεύοντας έναν ικανοποιητικό αριθμό αστυνομικών από το διοικητικό έργο.

Έτσι, γίνεται εφικτή η εμφύσηση στον πολίτη   του αισθήματος της εγγύτητας,   της αμεσότητας και της εμπιστοσύνης, αλλά και της εικόνας του εκσυγχρονισμού,   καθιστώντας μη αναγκαία την αυτοπρόσωπη παρουσία του στις αστυνομικές Υπηρεσίες.

Μετά από προσπάθειες δεκαετιών   για την απαλλαγή του Σώματος από πάρεργα,   άμεση προτεραιότητά μου με την ανάληψη των καθηκόντων μου,   κατέστη η εκδήλωση ενεργειών σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία:

       αφενός για τη θέσπιση πραγματοποίησης ποινικών δικών   μέσω εικονο-τηλεδιασκέψεων,   το οποίο δρομολογήθηκε και είναι σε φάση υλοποίησης   από το Φθινόπωρο του 2021,   εξοικονομώντας τόσο ανθρώπινο δυναμικό όσο και μέσα.

                  και αφετέρου   για την απαλλαγή του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας   από την επίδοση δικογράφων  μέσω της θέσπισης της ψηφιακής επίδοσης αυτών   με καθοριστική τη συμβολή   του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου,   σε συνεργασία με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης,   κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα και Ψηφιακής Διακυβέρνησης,   κ. Κυριάκο Πιερρακάκη,   εξοικονομώντας έναν επιπλέον μεγάλο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού   και τη διάθεσή του στη μάχιμη αστυνόμευση.

Ψηφιακά μέσα,   γίνονται τα εργαλεία στα χέρια μας   για τη χαρτογράφηση της εγκληματικότητας   και τον ορθό και ταχύτατο επιχειρησιακό μας σχεδιασμό,   γεγονός που σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των Υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας   έδωσε νέα πνοή· και αποτελεσματικότητα   στην αντιμετώπιση φαινομένων οργανωμένου εγκλήματος και παραβατικότητας.

Επίσης, μετά από εντατική δουλειά σε διάστημα 15 μηνών, ολοκληρώθηκε το 2021   η ψηφιοποίηση του συμβατικού Αρχείου,   περίπου 1,5 εκατομμυρίων φακέλων,   οι οποίοι παρέμειναν για δεκαετίες   στα συμβατικά αρχεία των Τμημάτων και των Γραφείων Εγκληματολογικών Ερευνών Χώρας, και με τον τρόπο αυτό αξιοποιήθηκαν εμπεριέχοντα εγκληματολογικά δεδομένα, επιτυγχάνοντας τη διαλεύκανση εκατοντάδων σοβαρών υποθέσεων παρελθόντων ετών.   

Έχοντας χτίσει ένα ισχυρό ψηφιακό και πληροφοριακό σύστημα,   κατορθώσαμε να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της χώρας   με περαιτέρω υλοποίηση ρηξικέλευθων δράσεων,   για την αστυνόμευση, όπως:

o   Τη στελέχωση με 1200 νέους Ειδικούς Φρουρούς της ΔΙΑΣ,   επιτυγχάνοντας τον υπερδιπλασιασμό των Ομάδων ΔΙΑΣ,   που επιχειρούν στην Αττική κατά 117,5% το 2020

o   Τη σύσταση των ευέλικτων επιχειρησιακών ομάδων εμφανούς αστυνόμευσης   και άμεσης ανταπόκρισης –    «ΠΑΝΘΗΡΕΣ»    και της ομάδας «ΔΡΑΣΗ»,    με σκοπό  την πρόληψη και αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών   σε πολυσύχναστα σημεία του αστικού ιστού,   εμπορικού και μη χαρακτήρα,   αλλά και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.

o   Την ενίσχυση των Ομάδων ΟΠΚΕ και άλλων Ειδικών Ομάδων,   σε περιοχές με προβλήματα αστυνόμευσης,   εγκληματικότητας και διαχείρισης μεταναστών    (Μύκονο, Σαντορίνη, Ζάκυνθο, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Καβάλα,  κ.α.)

o   Την έμφαση αστυνόμευσης τουριστικών περιοχών,   νησιών,   αεροδρομίων,   όπως και του ιστορικού κέντρου της Αθήνας   με ειδικά επιχειρησιακά σχέδια κατά τις τουριστικές περιόδους,   θεσπίζοντας, παράλληλα,   την ίδρυση νέων οργανωτικών δομών σε τουριστικές περιοχές   με ιδιαίτερα προβλήματα αστυνόμευσης και υψηλά ποσοστά τουρισμού,   όπως Μύκονος, Σαντορίνη, και αλλού.

o   Την έμφαση στην εξάλειψη της αθλητικής βίας   στις αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους άθλησης   με ειδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό   και τη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου   με στόχο την εξάλειψη της οπαδικής βίας.

o   Τη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων   και τη δημιουργία νέου επιχειρησιακού δόγματος   για τη διαχείρισή τους,   το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει   τη συγκρότηση της ειδικής Ομάδας Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων –   «ΟΔΟΣ».

o   Την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας   και την πρόσληψη 400 νέων Ειδικών Φρουρών   για τη στελέχωση των Ομάδων Πρόληψης Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι).

o   Τη σύσταση Γραφείων Ενδοοικογενειακής βίας,    Γραφείων Προστασίας Ανηλίκων και Γραφείων Προστασίας Ζώων,    αλλά και την ενίσχυση των Τμημάτων Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

o   Την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας   της Υπηρεσίας της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας και την αναβάθμισή της,    λειτουργώντας σε επίπεδο Υποδιεύθυνσης, με τα Τμήματα ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης και Κρήτης.

Την εφαρμογή μιας συνεκτικής Αντεγκληματικής Πολιτικής,   επιφέροντας απτά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος και της εγχώριας τρομοκρατίας, τομέας, όπου καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου δεν διεπράχθη καμία τρομοκρατική ενέργεια.

Τη διαχείριση μιας σειράς ιδιαίτερων και πρωτόγνωρης έκτασης κρίσεων,   όπου απαιτήθηκε η άμεση και αποτελεσματική ενεργοποίηση   τόσο του ανθρώπινου δυναμικού   όσο και των εσωτερικών διαδικασιών   με την παράλληλη αξιοποίηση του υλικοτεχνικού μας εξοπλισμού,   όπως:

o   Η διαχείριση των συνεχών απειλών παράνομης εισόδου   αθρόων μεταναστευτικών ροών από τα ανατολικά σύνορα της Χώρας μας   με αποκορύφωση το Μάρτιο του 2020 στον Έβρο,    διασφαλίζοντας την εσωτερική και εθνική ασφάλεια   και μειώνοντας τις μεταναστευτικές ροές κατά 95%.   Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση   είχε η αναβάθμιση και η επέκταση του υφιστάμενου τεχνητού εμποδίου στον Έβρο.

o   η διαχείριση κρίσεων,    με τη συνδρομή μας στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας   βάσει αρμοδιοτήτων μας επί ανθρωπογενών   και φυσικών καταστροφών,    όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές,    σεισμοί,    πλημμυρικά φαινόμενα,    αλλά και η πανδημία του Κορωνοϊού,    όπου η Αστυνομία συνέβαλε αποφασιστικά   στη διαχείρισή τους.

o   Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό   να τονίσω τη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στις πυρκαγιές στην Αττική,    την Εύβοια,    την Πελοπόννησο,    τη Στερεά Ελλάδα και αλλού   το καλοκαίρι του 2021, όπου πραγματοποιήθηκαν απομακρύνσεις πολλών δεκάδων χιλιάδων κατοίκων από τις οικίες τους   και εκκενώσεις εκατοντάδων οικισμών,    χωρίς απώλεια καμίας ζωής και συγχρόνως διασφαλίζοντας τις περιουσίες τους   σε απόλυτο βαθμό   χωρίς τη διάπραξη ούτε μίας κλοπής   στο σύνολο των πληγεισών περιοχών.

o   Αλλά και να τονίσω τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΛ.ΑΣ.   στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού,   κατά την οποία το προσωπικό μας ανταποκρίθηκε με επαγγελματισμό, ζήλο και συνέπεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις δυνάμεις μας:   

§  διενεργήθηκε το 80% των ελέγχων   και βεβαιώθηκε το 96% επί του συνόλου των βεβαιωθέντων παραβάσεων   από τις συναρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες,

§  διασφαλίστηκε η μεταφορά, αποθήκευση και συνοδεία των εμβολίων, και

§  δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ήπια διαχείριση διαδηλώσεων   κατά της εφαρμογής των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, χωρίς την ύπαρξη ιδιαιτέρων προβλημάτων συγκρούσεων, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου στις πραγματοποιηθείσες διαδηλώσεις παρατηρήθηκαν εκτενή επεισόδια, βανδαλισμοί κλπ.

Κυρίες και κύριοι,   

κατά τη διάρκεια της Αρχηγίας μου η ανάπτυξη των πόρων του Σώματος   αποτέλεσε βασική προτεραιότητα και δόθηκε βαρύνουσα σημασία   τόσο στην επαγγελματική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού μας   όσο και στον εκσυγχρονισμό μέσων και υποδομών. Η ενίσχυση του ήδη υφιστάμενου προσωπικού μας μέσω της υλοποίησης άνω των 5000 νέων προσλήψεων,   προσέδωσε προστιθέμενη αξία στο επιτελούμενο έργο μας   και έκανε αισθητή την παρουσία μας σε όλη τη Χώρα, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, και στα ανατολικά σύνορά μας   ενισχύοντας το επιχειρησιακό μας έργο.

Σημαντική τομή για την ενίσχυση του προσωπικού μας, ήταν η θέσπιση του νέου βαθμολογίου, παρέχοντας επιπρόσθετες οικονομικές απολαβές στο προσωπικό,   αλλά και η θέσπιση μέτρων και διευκολύνσεων για το ίδιο όσο και για την προστασία της οικογένειάς του.

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, η αναβάθμιση της Σχολής Αστυφυλάκων και της παρεχόμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Αστυνομική Ακαδημία, με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Στο σημείο αυτό να τονίσω τη διαρκή προσπάθειά μας,   η Ελληνική Αστυνομία να συμμετάσχει στον τομέα της έρευνας μέσω χρηματοδοτικών ερευνητικών προγραμμάτων,   και παράλληλα διερευνώντας τη δυνατότητα δημιουργίας   ενός ερευνητικού κέντρου εντός του Φορέα μας   που κατά κύριο λόγο ως σκοπό έχουν   την εξαγωγή χρήσιμων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και καινοτομίας   αστυνομικού ενδιαφέροντος,    και τη βελτίωση του επιχειρησιακού μας επιπέδου.

Σε ένα σημαντικό βαθμό προτεραιοποίησή μας αποτέλεσε ο εκσυγχρονισμός του Σώματος   με την ανανέωση του στόλου μας  με 4500 περίπου νέα οχήματα διαφόρων τύπων, με την ενίσχυση με ατομικό και επιχειρησιακό αστυνομικό εξοπλισμό,   όπως αλεξίσφαιρα,   στολές,   κράνη,   ατομικά εφόδια, με ολοκλήρωση ή και δρομολόγηση προμηθειών εναέριων μέσων, drones, antidrones και ελικοπτέρων, αλλά και με πληροφοριακό εξοπλισμό προς υποστήριξη των διαδικασιών ψηφιοποίησης.

Όσον αφορά στις ανακύπτουσες ανάγκες για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας   προωθήθηκε η ίδρυση Υπηρεσιακών περιφερειακών ιατρείων   σε πολλές πόλεις ανά την επικράτεια, με παράλληλες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και ψυχολόγων,   αλλά και η εκκίνηση όλων των διαδικασιών   για τη χρηματοδότηση της ίδρυσης Διαγνωστικού Κέντρου στην Αττική,   με σκοπό την αναβάθμιση της παρεχόμενης πρωτοβάθμιας περίθαλψης   και την παροχή ολοκληρωμένων βέλτιστων ιατρικών υπηρεσιών   στο εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό του Σώματος.

Υποχρέωση ηθική και καθήκον μας,   είναι βαθειά πεποίθησή μου,   ότι συνιστά η διαφύλαξη της ιστορικής μας μνήμης, του ένδοξου παρελθόντος και της παράδοσης της Ελληνικής Χωροφυλακής, της Αστυνομίας Πόλεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή τιμάμε τους εν αποστρατεία συναδέλφους μας και το παρελθόν μας:

           με την παραχώρηση χώρων   για τη στέγαση των γραφείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων στους χώρους της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας,

             με την έκδοση του πρώτου βιβλίου, αφιερωμένου στην καταγραφή της ιστορίας του αστυνομικού θεσμού από το 1821 έως το 1830, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας,

     με τη λειτουργία των μόνιμων Εκθέσεων Αστυνομικών Κειμηλίων στις Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις της Χώρας και στην Αστυνομική Ακαδημία,

         αλλά   και της Κεντρικής Έκθεσης Αστυνομικών Κειμηλίων στο ισόγειο κτήριο της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο των συνεργειών μας με άλλους φορείς και με στόχευση τη βελτιστοποίηση του έργου μας   διαρκής κατέστη ο εσωτερικός διάλογός μας   με τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες και ενώσεις   που εκπροσωπούν το σύνολο του προσωπικού του Σώματος.

Πεποίθησή μου συνιστά ότι οι καίριες παρεμβάσεις και καινοτόμες αποφάσεις   μπορούν να επιτευχθούν με τη συμβολή και την παρέμβαση όλων   και με κοινή συνισταμένη μία, τη βελτιστοποίηση των επαγγελματικών συνθηκών του ανθρώπινου δυναμικού μας, που καθημερινά επιχειρεί με αυταπάρνηση και κίνδυνο της ζωής του.

Η κοινή σύμπραξη με τη συμμετοχή του συνόλου του προσωπικού του Σώματος   πραγματοποιείται ήδη   μέσω και της Ηλεκτρονικής Εφαρμογής «Προτάσεις – Ιδέες Στελεχών», λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των Υπηρεσιών, αλλά και του προσωπικού μας   προς αξιολόγηση   με στόχο την ελεύθερη και ταχεία διακίνηση ιδεών   και τη διευκόλυνση της συλλογικότητας.

Προκειμένου το όραμά μας,   για μια Σύγχρονη Αστυνομία με ασφαλείς πολίτες να γίνει πραγματικότητα, στο  Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας 2021 – 2025, τέθηκε ως στόχος μια νέα οργανωτική δομή του Σώματος, η οποία θα επιτευχθεί   με την εκκίνηση της διαδικασίας αναμόρφωσης,  λειτουργίας   και επαναξιολόγησης της δομής του Σώματος   σε όλα τα επίπεδα του σημερινού πυραμιδοειδούς σχήματος οργάνωσης, δημιουργώντας μια Αστυνομία σύγχρονη, βασιζόμενη στα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και αποτελεσματική, ανταποκρινόμενη στις σημερινές απαιτήσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητή γυναίκα και άντρα,   Ελληνίδα και Έλληνα αστυνομικέ,   

Ο ρόλος σας είναι καθοριστικός,   ο ενθουσιασμός, ο επαγγελματισμός, η συνέπεια και ο ζήλος σας   είναι τα όπλα στη φαρέτρα σας,   τα οποία σας προτρέπω να υπηρετούν την αποστολή και τη σημασία του αστυνομικού θεσμού  και της Ελληνικής Αστυνομίας ως οργανισμού.

Ενώπιον των νέων προκλήσεων που θα αντιμετωπίσετε   συνεχίστε να στέκεστε με σύνεση και με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών,   και να έχετε ακράδαντα στο νου και στην ψυχή σας ότι η ισχυροποίηση της θέσης σας με διαφάνεια, αμεροληψία και αντικειμενικότητα είναι απαιτητή και ενδυναμώνει και εσάς τους ίδιους κατά την επιτέλεση του καθήκοντός σας.

Μείνετε δίπλα στον νέο σας Αρχηγό,   Αντιστράτηγο Σκούμα Κωνσταντίνο,   στηρίξτε τον στα νέα του καθήκοντα,  ενισχύστε τον στο έργο του,   αποδείξτε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι ένας ισχυρός συνεκτικός φορέας. Συνεχίστε να ισχυροποιείτε τα θεμέλια του Σώματος για την κατάκτηση της εμπιστοσύνης του πολίτη.   Σας ευχαριστώ ολόθερμα για τη μέχρι σήμερα κοινή πορεία μας.

Αξιότιμε Αρχηγέ,   Αγαπητέ φίλε Κώστα,

Ξεκινά για εσένα η περίοδος της Αρχηγίας σου, ενώ έχεις ήδη διανύσει μία επιτυχημένη πορεία στο Σώμα   και με συσσωρευμένη επαγγελματική στρατηγική και επιχειρησιακή εμπειρία, η οποία σε καταξιώνει και σε καθιστά αυτάρκη,   ώστε να κρατήσεις και να κατευθύνεις το τιμόνι του Σώματος.

Ως Ηγέτης, είμαι βέβαιος ότι θα σταθείς δίπλα στην πολιτεία, στην κοινωνία, στον πολίτη, αλλά και στο συνάδελφο, ισχυρός συνοδοιπόρος και καθοδηγητής σε θέματα ασφάλειας, κοινωνικής ειρήνης και ισορροπίας.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω το σύνολο των Αντιστρατήγων,   με τους οποίους συμπορευτήκαμε αυτά τα χρόνια της Αρχηγίας μου,   Υπαρχηγό,   Προϊσταμένους Επιτελείου, Επιθεωρητές, αλλά και τους Προϊσταμένους των Κλάδων του Αρχηγείου, τους Προϊσταμένους των Γενικών και Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων και των αυτοτελών Υπηρεσιών, και φυσικά όλους τους αξιωματικούς και το προσωπικό όλων των βαθμίδων   με τους οποίους είχα άριστη και αγαστή συνεργασία.

Επίσης, να ευχαριστήσω  θερμά τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό κ. Κων/νο Φλώρο,  τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο κ. Λαλούση Χαράλαμπο,  τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο κ. Πετράκη Στυλιανό,  τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο κ. Μπουρολιά Θεμιστοκλή, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο κ. Αλεξανδράκη Γεώργιο, και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο κ. Ράπανο Αλέξιο, για την αγαστή διϋπηρεσιακή συνεργασία κατά τη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών και συμβάντων.

Άψογη, δημιουργική και εποικοδομητική ήταν η συνεργασία μας με Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς, Υπουργεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και με συνδικαλιστικούς φορείς του εν ενεργεία και αποστρατεία προσωπικού του Σώματος, και ευχαριστώ όλους θερμά για αυτό.

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω από καρδιάς την οικογένειά μου, που στάθηκε δίπλα μου όλο αυτό το διάστημα. Να τους ζητήσω μια μεγάλη συγγνώμη που δεν ήμουν δίπλα τους σε σημαντικές οικογενειακές στιγμές   και με στερήθηκαν.   Να τους διαβεβαιώσω ότι η σκέψη μου και η ψυχή μου ήταν πάντα κοντά τους.

Κυρίες και κύριοι,

για όλους   εμάς είναι αναγκαίο να διατηρούμε άσβεστη στις ψυχές και στην καρδιά μας   και να αποτίσουμε τον ύστατο φόρο τιμής   στη μνήμη των 143 συναδέλφων,   πεσόντων εν ώρα καθήκοντος, δίνοντας τη δική τους μάχη ενάντια στην εγκληματικότητα   και καταλείποντας σε όλους εμάς   μνήμη υπερηφάνειας,   μνήμη αυταπάρνησης, μνήμη συνέπειας για το έργο που επιτελούμε και για τον αστυνομικό θεσμό.

Ολοκληρώνοντας,

Ανατρέχοντας την υπηρεσιακή μου διαδρομή και έχοντας απόλυτη γνώση της ευθύνης και του υπηρεσιακού μου καθήκοντος με αποκορύφωμα τη σημερινή ημέρα ένα αμάλγαμα στιγμών, συμβάντων, γεγονότων και αποφάσεων, συνοψίζονται σε μια κοινή συνισταμένη, η οποία είμαι βέβαιος ότι έχει γίνει εμφανής και έχει χαρακτηρίσει την Αρχηγία μου:

          Προτεραιότητα, η ασφάλεια του πολίτη

          Αρωγός, μια Σύγχρονη Αστυνομία

          Κινητήριος δύναμη,  το σύνολο του προσωπικού μας,

Ο σεβασμός μου για κάθε έναν από εσάς είναι δεδομένος και η υπερηφάνειά μου κατακλύζει την ψυχή μου. Πηγαίες είναι οι ευχαριστίες μου προς όλους για την άοκνη προσπάθεια. Το μεγαλείο της οποία αντικατοπτρίζεται στη φράση του Νικία προς τους Αθηναίους σύμφωνα με το Θουκυδίδη:

«ἄνδρες γὰρ πόλις, καὶ οὐ τείχη οὐδὲ νῆες ἀνδρῶν κεναί».

Οι άνδρες αποτελούν την πολιτεία και όχι τα τείχη ή τα καράβια.

Συνεχίστε να προσφέρετε στον πολίτη και στην κοινωνία!

Σας ευχαριστώ πολύ!