30 Απριλίου, 2024

Μέτρα στήριξης: Άνοιξε η πλατφόρμα για γυμναστήρια και παιδότοπους. Έπεται η επιδότηση πάγιων δαπανών

Άνοιξαν οι αιτήσεις από σήμερα για το πρόγραμμα στήριξης 16 εκατομμυρίων ευρώ για παιδότοπους και γυμναστήρια.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 28 Ιουλίου στο www.ependyseis.gr.

Το ποσό της ενίσχυσης ανά επιχείρηση θα φτάνει μέχρι 18.000€ και αφορά το 25% του ετήσιου κόστους λειτουργίας του 2019

Πληρωμές επιδομάτων

Μια σειρά επιδομάτων καταβάλλονται σήμερα, μεταξύ των οποίων:

οικογενειακά επιδόματα παιδιών

αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής)

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

επίδομα στέγασης

επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων

επίδομα γέννησης

πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»

Επιδότηση πάγιων δαπανών
Με την υποβολή μόνο του εντύπου Ε3 στο οποίο δηλώνονται οι πάγιες επαγγελματικές δαπάνες και όχι της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να υποβάλουν έως τις 17 Ιουνίου 2021 την αίτηση στην πλατφόρμα mybusinessSupport προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα της επιδότησης παγίων δαπανών και να λάβουν από το κράτος το «κουπόνι» που θα χρησιμοποιήσουν για την εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών έως το τέλος του έτους.

Με αυτή τη διορθωτική κίνηση το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να σβήσει τις «φωτιές» που άναψε στους λογιστές – φοροτεχνικούς η υπουργική απόφαση για την επιδότηση παγίων δαπανών η οποία δίνει χρονικό περιθώριο 17 ημέρων για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων επιχειρήσεων χωρίς να έχει ανοίξει ακόμη το Τaxisnet για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων.

Η παράγραφος 4 της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών η οποία ορίζει ότι οι επιχειρήσεις που θεωρούν πως δικαιούνται – καθώς τα κριτήρια υπαγωγής θα ανακοινωθούν εκ των υστέρων- επιδότηση παγίων δαπανών θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους έως τις 17 Ιουνίου με προϋπόθεση την υποβολή και της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των λογιστών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή ζήτησαν διορθώσεις.

Το αίτημά τους θεωρήθηκε λογικό καθώς η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη αλλά μόνο για τα φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή φορολογική δήλωση μπορούν να υποβάλουν σήμερα μόνο οι ατομικές επιχειρήσεις. Για τα νομικά πρόσωπα, όχι μόνο δεν έχει ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων τους αλλά δεν έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα ούτε η απόφαση για το τύπο και περιεχόμενο του εντύπου Ν της δήλωσής τους.

Η προθεσμία της 17ης Ιουνίου για την επιδότηση παγίων δαπανών θεωρείται πάντως ασφυκτική από τους λογιστές ενώ όπως αναφέρουν πέραν του προβλήματος με το χρονοδιάγραμμα η υπουργική απόφαση δεν ξεκαθαρίζει όλες τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις για να λάβουν τα «κουπόνια» καθώς δεν ορίζει ως κριτήριο για την υποβολή των αιτήσεων οι επιχειρήσεις «να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019» όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα κριτήρια θα ξεκαθαρίσουν μετά την υποβολή των αιτήσεων. Από την απόφαση προκύπτει πάντως πως πιθανότητες να λάβουν επιδότηση για τις ακάλυπτες πάγιες δαπάνες τους έχουν σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες και επιτηδευματίες που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία. Από φωτογράφους και αρχιτέκτονες, έως κατασκευαστές επίπλων, λιανέμπορους και ξενοδόχους, υπό την προϋπόθεση ότι απασχολούσαν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ .

Η επιδότηση παγίων δαπανών, αφορά μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες, για το διάστημα από 1η Απριλίου 2020 ως και 31 Δεκεμβρίου 2020 και έχει τη μορφή πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, για αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 ή και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021.

 

madata.gr