14 Νοεμβρίου, 2024

Μεταβολισμός: Ποια διατροφή τον ενεργοποιεί;

Ένας «καλός» μεταβολισμός μπορεί να μετατρέπει τις θερμίδες που παίρνουμε από τις τροφές σε ενέργεια έτσι ώστε να μην αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους στο σώμα μας.

Αντίθετα, ένας «κακός», κάνει τις θερμίδες να συσσωρεύονται στις λιπαποθήκες, επιβαρύνοντας έτσι το βάρος και την υγεία μας.

Πέραν της τακτικής άσκησης, τι μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με τη διατροφή μας έτσι ώστε να επαναπρογραμματίσουμε τον τρόπο με τον οποίο καίμε θερμίδες;

Τι να προσθέσουμε στη διατροφή μας
Πρωτεΐνη
Οι πρωτεΐνες έχουν υψηλό δείκτη κορεσμού επομένως μας χορταίνουν ενώ παράλληλα έχουν αυξημένη θερμογόνο δράση, γεγονός που σημαίνει ότι ο οργανισμός καίει θερμίδες καθώς τις αφομοιώνει.

Πλούσια πηγή πρωτεϊνών είναι το κρέας (προτιμάμε το άπαχο, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα), τα αυγά και τα όσπρια.

Φυτικές ίνες
Όταν συνοδεύουμε ένα πιάτο με φυτικές ίνες, ρυθμίζουμε καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Καλές πηγές φυτικών ινών είναι ως γνωστόν τα λαχανικά και τα φρούτα.

Συμπεριλάβετε σε κάθε γεύμα σαλάτα, ενώ τα σνακ σας καλό είναι να περιέχουν φρούτα.

Επιπλέον, προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης (π.χ. βρόμη, καστανό ρύζι, μαύρο ψωμί).

*Καταναλώστε τα λαχανικά ωμά και τα φρούτα με τη φλούδα, γιατί ο οργανισμός δαπανά περισσότερες θερμίδες για να τα μεταβολίσει.

«Καλά» λιπαρά
Ορισμένα λιπαρά, όχι μόνο δεν παχαίνουν και δεν επιβαρύνουν την υγεία, αλλά μας βοηθούν, μεταξύ άλλων, να αδυνατίσουμε.

Πρόκειται για τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς και τα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες. Η δράση τους αφορά τη ρύθμιση των επιπέδων της λεπτίνης, ορμόνης που επηρεάζει το μεταβολισμό. Όπως φαίνεται και από το όνομά της, η λεπτίνη καθορίζει το ισοζύγιο των θερμίδων, δηλαδή στέλνει μηνύματα είτε για να καούν είτε για να αποθηκευτούν σαν λίπος.

Καυτερά τρόφιμα
Η κόκκινη πιπεριά, το τσίλι, το ταμπάσκο και άλλα καυτερά τρόφιμα έχουν αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση στο μεταβολισμό. Οι καυτερές τροφές περιέχουν το συστατικό καψαϊκίνη. Η ουσία αυτή αυξάνει τη θερμογόνο δράση τους και κατά συνέπεια βοηθάει στις καύσεις.

*Προσεκτική κατανάλωση πρέπει να κάνουν όσοι έχουν ευαισθησία στο στομάχι και το έντερο.

Τι άλλο δεν πρέπει να ξεχνάμε
Το πρωινό μας
Στη διάρκεια της νύχτας ο μεταβολισμός… κοιμάται. Το σώμα δεν τροφοδοτείται με θερμίδες και σταματά τις καύσεις προκειμένου να μην λιμοκτονήσει. Θα συνεχίσει να «κοιμάται» μέχρι να φάτε κάτι. Γι’ αυτό, γευματίστε όσο πιο γρήγορα μπορείτε ώστε να τον «ξυπνήσετε».

Κάντε έξυπνες επιλογές συνδυάζοντας γαλακτοκομικά (γάλα ή γιαούρτι), δημητριακά ολικής άλεσης (προσέξτε να μην περιέχουν ζάχαρη) και ένα φρούτο.

Το νερό
Ακόμη και μια ελαφριά αφυδάτωση μπορεί να μειώσει το μεταβολισμό κατά 3%, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Γενικά συνίσταται να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα, ποσότητα που όμως κυμαίνεται ανάλογα με το βάρος, την εξωτερική θερμοκρασία και τη σωματική δραστηριότητα.

*Σύμφωνα με μελέτες, ο οργανισμός σπαταλά περισσότερη ενέργεια όταν το νερό είναι παγωμένο.

ourlife.gr