19 Απριλίου, 2024

Μεταβολισμός: Οι τέσσερις χειρότερες τροφές για την επιτάχυνσή του

Ο μεταβολισμός είναι μια πολύπλοκη και πολυδιάστατη χημική διαδικασία, που συνδέεται με πολλές και διαφορετικές λειτουργίες του οργανισμού, από την κυκλοφορία του αίματος μέχρι την πέψη και την ρύθμιση των ορμονών και της αναπνοής. Το σύνολο αυτό των βιοχημικών αντιδράσεων που πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο στα κύτταρα, είναι επίσης το μέσο που μετατρέπει ό,τι τρώμε και πίνουμε σε θερμίδες προς κατανάλωση και ενέργεια.

Έτσι, ο μεταβολισμός θεωρείται συνώνυμο του ρυθμού με τον οποίο καίμε – καταναλώνουμε – θερμίδες για την διατήρηση ή την απώλεια βάρους. Ο μεταβολικός ρυθμός επηρεάζεται από μια ποικιλία παραγόντων, όπως η ηλικία, το φύλο, οι ορμόνες κ.α., ενώ υπάρχουν και αποδείξεις ότι μπορεί να "διαταραχθεί" η ισορροπία του εξαιτίας συγκεκριμένων τροφών. Αυτές είναι:

 Το λιπαρό μέρος της ζωικής πρωτεΐνης
Ένα κομμάτι βόειου κρέατος είναι σχεδόν αδύνατον να μην περιέχει λιπαρά. Ειδικά το σημείο όπου εμφανίζονται με γυμνό μάτι υψηλότερα ποσοστά κορεσμένου λίπους, συνδέεται με την αύξηση των τριγλυκεριδίων και της "κακής" χοληστερόλης (LDL) και άρα της διατάραξης του μεταβολισμού. Είναι σημαντικό να αποφεύγεις το λίπος που υπάρχει στην μπριζόλα σου, ενώ φρόντισε να επιλέγεις επίσης γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα δηλαδή που έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία από την αρχική τους μορφή (πατατάκια, μπισκότα, μηλόπιτα, μπάρες κ.α.) έχουν συνδεθεί στενά με την διατάραξη των επιπέδων της ινσουλίνης και την παχυσαρκία. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις ο μεταβολισμός παύει να λειτουργεί φυσιολογικά, προκαλώντας – εκτός από αύξηση βάρους – και περαιτέρω προβλήματα στον οργανισμό. Φρόντισε να επιλέγεις όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, προκειμένου να διατηρήσεις υγιή τον μεταβολικό σου ρυθμό.

Γλυκά
Μπορεί να μην προκαλεί εντύπωση πως μια καραμέλα ή μια μπάλα παγωτού δεν εξυπηρετεί ουσιαστικά την λειτουργία του μεταβολισμού, ωστόσο, εντύπωση προξενεί η ζημία που προκαλείται σε αυτόν όταν καταναλώνεται μεγαλύτερη ποσότητα πρόσθετων σακχάρων από την ενδεδειγμένη. Τα προστιθέμενα σάκχαρα, συγκεκριμένα πάνω από 50 γραμμάρια την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες, φαίνεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιομεταβολικού συνδρόμου (κοιλιακή παχυσαρκία, αυξημένα τριγλυκερίδια, αρτηριακή πίεση κ.α.)

Αλκοολούχα ποτά
Τα αλκοολούχα ποτά όχι μόνο προφέρουν "κενές" θερμίδες στον οργανισμό, αλλά προκαλούν σημαντικές δυσκολίες στην μεταβολική διαδικασία. Το αλκοόλ ή η αιθανόλη ασκεί τεράστια πίεση στο συκώτι για μεταβολισμό, αποτοξίνωση και αποβολή αυτού του χημικού από το σώμα, επιβραδύνοντας έτσι τον μεταβολικό ρυθμό. Επιπλέον, όσοι κάνουν κατάχρηση αλκοόλ έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαταραχών ύπνου και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Shape.gr