26 Φεβρουαρίου, 2024

Μέση Ανατολή: Κατάπαυση πυρός από αύριο το πρωί στις 7 – Το απόγευμα η απελευθέρωση των ομήρων

Η πρώτη θετική είδηση στη Γάζα μετά από 48 ημέρες πολέμου και αιματοκυλίσματος είναι γεγονός.

Το Κατάρ ανακοίνωσε πως αύριο το απόγευμα θα αφεθούν ελεύθεροι οι πρώτοι 134 όμηροι, μικρά παιδιά και γυναίκες, που έχουν απαχθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Μαζί με την απελευθέρωση εκκινεί και η τετραήμερη παύση στις εχθροπραξίες που περιλαμβάνει η συμφωνία Ισραήλ Χαμάς. Σήμερα πάντως ο στρατός του Ισραήλ συνέχισε τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα με αμείωτη ένταση.

«Η πρώτη ομάδα ανθρώπων θα απελευθερωθεί από την Γάζα γύρω στις 4 το απόγευμα αύριο. Πρόκειται για 13 άτομα όλοι γυναίκες και παιδιά», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ έθεσε μετά από 48 ημέρες πολέμου την πρώτη ημερομηνία ελπίδας για τους ομήρους που από τις 7 Οκτωβρίου κρατά η Χαμάς εντός της Λωρίδας της Γάζας αλλά και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα το Κατάρ, ο πιο ενεργός μεσολαβητής στην άμβλυνση της κρίσης που κοστίζει εκατοντάδες ζωές ημερησίως στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε πως από αύριο στις 7 το πρωί ξεκινά η παύση στις εχθροπραξίες στη Γάζα.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το που θα παραδοθούν οι όμηροι καθώς σήμερα σύμφωνα με αμερικανικές πηγές υπάρχουν τρία και όχι ένα πιθανά σημεία.

Πηγές από το Ισραήλ αναφέρουν πως οι γονείς των μικρών παιδιών θα έχουν την δυνατότητα να περιμένουν μαζί με τον ισραηλινό στρατό στο σημείο παράδοσης που θα τους υποδείξουν λίγη ώρα πριν. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι γυναίκες που θα απελευθερωθούν θα οδηγηθούν σε νοσοκομεία του Ισραήλ.

Μαζί με την παράδοση των πρώτων ομήρων από την Χαμάς ξεκινά και η τετραήμερη παύση εχθροπραξιών σε ολόκληρη την λωρίδα.

«Κάθε ημέρα θα απελευθερώνεται και ένας αριθμός αμάχων όπως έχει συμφωνηθεί συνολικά 50 μέσα σε τέσσερις ημέρες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Σήμερα πάντως οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην Γάζα δεν σταμάτησαν.

Οι μάχες με τη Χαμάς συνεχίστηκαν τόσο στον Βορρά της Λωρίδας όσο και στην πόλη της Γάζας.

Οι Παλαιστίνιοι μιλούν για τουλάχιστον 200 νεκρούς κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών από τα ισραηλινά μαχητικά σήμερα τα ξημερώματα.

Το Ισραήλ έστειλε και σήμερα μήνυμα στους αμάχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας να φύγουν τα από την περιοχή που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους. Η Παλαιστινιακή πλευρά αναφέρει πως είναι αδύνατο 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι να μετακινηθούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως η ανθρωπιστική κρίση για όσους έχουν επιζήσει είναι άνευ προηγουμένου.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως μετά τα νέα βίντεο και τις αποκαλύψεις για το τούνελ κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα αλλά και τα ευρήματα κάτω από το νοσοκομείο έχει προχωρήσει στην σύλληψη του Διοικητή της υγειονομικής μονάδας ο οποίος αποχώρησε μαζί με την αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός σημειώνει πως θα ανακριθεί και εάν προκύψουν στοιχεία ότι συνεργαζόταν με τη Χαμάς θα οδηγηθεί στις ισραηλινές φυλακές αναμένοντας να δικαστεί για συνέργεια με τρομοκρατική οργάνωση.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε την είδηση κατηγορώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ΟΗΕ για συνεργασία με το Ισραήλ και τόνισε πως διακόπτει κάθε επικοινωνία με τους δύο οργανισμούς.

Στα χέρια των Ισραηλινών τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία που προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατούμενων και εκεχειρία τεσσάρων ημερών στη Λωρίδα της Γάζας.

Αξιωματούχος του Κατάρ έδωσε στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες για όσα θα ακολουθήσουν αύριο, Παρασκευή, μετά την έγκριση της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, στις 07:00 θα ξεκινήσει η εκεχειρία και η κατάπαυση του πυρός, καθώς και η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στα νοσοκομεία και τις περιοχές της Γάζας, όπου χρειάζεται άμεσα βοήθεια.

Στη συνέχεια, στις 16:00 θα απελευθερωθούν οι πρώτοι 13 όμηροι, γυναίκες και παιδιού, που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς.

Σημειώνεται πως νωρίτερα η Χαμάς έδωσε στο Ισραήλ την λίστα με τους ομήρους που έχει στα χέρια και γνωστοποίησε ποιους θα απελευθερώσει. Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ έλαβε τη λίστα των ομήρων, τουλάχιστον 50 απαχθέντων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, και αναμένονται να αφεθούν ελεύθεροι μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες.

Η Χαμάς προτείνει η απελευθέρωση να γίνει από την πλευρά της Αιγύπτου και συγκεκριμένα από το πέρασμα της Ράφα, ενώ το Ισραήλ επιμένει οι απαχθέντες να μεταφερθούν στη χώρα μέσω του Ερυθρού Σταυρού.

Πηγή: megatv.com