19 Νοεμβρίου, 2024

Μέση Ανατολή: Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ έχει τον πλήρη έλεγχο του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ έχει υπό τον πλήρη έλεγχό του το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της περιοχής και βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιορκίας των IDF τις τελευταίες ώρες.

Ο στρατός του Ισραήλ έκανε έφοδο νωρίτερα σήμερα Τετάρτη (15.11.2023) στο Αλ Σίφα για να εντοπίσει τρομοκράτες της Χαμάς, με τις περιγραφές από τον πανικό που επικράτησε στις πτέρυγες, στους ορόφους και τους διαδρόμους του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Λωρίδας της Γάζας να είναι συγκλονιστικές.

«Θεωρούμε την ισραηλινή κατοχή πλήρως υπεύθυνη για τη ζωή και την ασφάλεια του ιατρικού προσωπικού, των τραυματιών, των ασθενών, των πρόωρων παιδιών και των εκτοπισμένων», ανέφερε το κυβερνητικό γραφείο των ελεγχόμενων από τη Χαμάς ΜΜΕ της Γάζας.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία της Γάζας για να προστατεύσει τους τρομοκράτες της από τα πυρά του. Ισχυρίζεται ότι κάτω από τις εγκαταστάσεις τους κρύβονται τα περιβόητα τούνελ και τα κέντρα επιχειρήσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης, κάτι που έχει διαψευστεί επανειλημμένα από τους ισλαμιστές.

Παράλληλα, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε – επικαλούμενο πηγές του νοσοκομείου – ότι οι IDF χτύπησαν με τανκ την καρδιολογική μονάδα του Αλ Σίφα αλλά και ότι έχουν σταματήσει εντελώς η λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων, επειδή οι Ισραηλινοί στρατιώτες απαγορεύουν τη μετακίνηση από και προς αυτές.

Η έφοδος του Ισραήλ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα ίχνος από τους 240 ομήρους της Χαμάς. Ένας δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι οι IDF αποσύρθηκαν από το Αλ Σίφα.

Ο ισραηλινός στρατός δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Ο δημοσιογράφος είπε ότι οι στρατιώτες ανέκριναν δεκάδες πολίτες, τους έγδυσαν και στη συνέχεια τους άφησαν ελεύθερους.

Αποχωρώντας από το νοσοκομείο, οι Ισραηλινοί στρατιώτες άφησαν πίσω τους φάρμακα, τρόφιμα για τα μωρά και μπουκάλια με νερό, σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή.

Το μεσημέρι, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας είπε αυτή η επιχείρηση είχε ως στόχο μια συγκεκριμένη ζώνη του νοσοκομείου Αλ Σίφα.

Η Ουάσιγκτον δεν έδωσε το «πράσινο φως» για την επιχείρηση στο Αλ Σίφα

Οι ΗΠΑ «δεν έδωσαν το πράσινο φως στις επιχειρήσεις (του ισραηλινού στρατού) γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα» στη Γάζα, ούτε το κάνουν για τις άλλες στρατιωτικές αποφάσεις του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Υπήρξαμε πάντα απολύτως ξεκάθαροι με τους Ισραηλινούς εταίρους μας σχετικά με τη σημασία να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων. Υπήρξαμε επίσης πολύ σαφείς με εκείνους σχετικά με το γεγονός ότι πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για νοσοκομεία», πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

ΠΟΥ: «Δεν υπάρχει ρεύμα, νερό, οξυγόνο, μόνο βομβαρδισμοί»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εντός του νοσοκομείου Αλ Σίφα της Γάζας.

Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν νωρίς το πρωί στο νοσοκομείο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Ισραήλ λέει ότι στις σήραγγες κάτω από το νοσηλευτικό ίδρυμα στεγάζεται ένα αρχηγείο της Χαμάς, κάτι που η οργάνωση διαψεύδει.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, ότι οι ασθενείς και το προσωπικό πρέπει να προστατεύονται, ακόμη και εάν τα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. «Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης. Η εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα στην Πόλη της Γάζας είναι εντελώς απαράδεκτη» πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ, που είναι υπηρεσία του ΟΗΕ, ανέφερε ότι εξετάζει την πιθανότητα απομάκρυνσης των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού από το νοσοκομείο. «Για να διασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ασφαλώς χρειάζεται να υπάρχει ασφαλής διέλευση αλλά και καύσιμα για τα ασθενοφόρα», εξήγησε ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο Πίπερκορν είπε επίσης ότι με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που διέθετε, 34 από τα 39 πρόωρα βρέφη που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο είναι ακόμη ζωντανά και 82 πτώματα ενταφιάστηκαν σε μαζικό τάφο στον χώρο του ιδρύματος. Άλλα 80 πτώματα παραμένουν άταφα.

Δεν υπάρχει οξυγόνο, ρεύμα ή νερό στο νοσοκομείο που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 633 ασθενείς, περισσότερους από 500 εργαζομένους και 4.000 εκτοπισμένους.

Ο Τέντρος, που νωρίτερα δήλωσε ότι ο ΠΟΥ είχε χάσει την επαφή του με το ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο, διευκρίνισε ότι δεν έχει πρόσφατες αναφορές για τους νεκρούς και τους τραυματίες στη Γάζα. Μετέφερε όμως την περιγραφή ενός μέλους του ΠΟΥ από το Αλ Σίφα: «Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ηλεκτρικό, μόνο βομβαρδισμούς, βομβαρδισμούς, βομβαρδισμούς…».

Ο νομικός σύμβουλος του ΠΟΥ Στιβ Σόλομον είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει, με βάση το διεθνές δίκαιο, να προστατεύονται πάντα.

 Πηγή: newsit.gr