2 Μαΐου, 2024

Μεγάλος εκνευρισμός στην Τουρκία για τα 12 μίλια στο Ιόνιο. Οι εξελίξεις

Έντονος είναι ο εκνευρισμός της Τουρκίας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, την ώρα που οι μεγάλες δυνάμεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για επιστροφή στον διάλογο

Αλυσιδωτές είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εντείνει την επιθετική ρητορική του, την Ελλάδα να χτίζει συνεργασίες περιμετρικά των συνόρων της χώρας και τις δυνάμεις σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. να κάνουν έκκληση για επιστροφή στον διάλογο.

Το βράδυ της Τετάρτης 26 Αυγούστου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος και ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες. Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στον Αμερικανό πρόεδρο από κρυπτογραφημένη τηλεφωνική συσκευή της αμερικανικής πρεσβείας.

Τηλεφωνική επικοινωνία, όμως, είχε και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος Τραμπ. Οι δύο τους συζήτησαν για διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της τουρκικής προεδρίας, ενώ ο Ερντογάν τόνισε στον Τραμπ πως δεν είναι η Τουρκία που προκαλεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιο απειλητικός από ποτέ ο Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι για όλα

Όλο και πιο επιθετική κάνει τη ρητορική του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς, μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ, έκανε λόγο για «ψευτόμαγκες στο Αιγαίο» και τόνισε ότι «η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα θα πάρει αυτό που δικαιούται».

«Εκείνοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σε άθλια κατάσταση την Ανατολία πριν από έναν αιώνα τώρα κάνουν ψευτομαγκιές στο Αιγαίο και δεν είναι παρά μια ψυχολογική αντίδραση ότι σφυρίζουν στο νεκροταφείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει. Τόνισε, δε, τα εξής: «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα σε πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό επίπεδο».

«Όλοι θέλουμε να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν είναι μία χώρα πλέον που μπορούν να δοκιμάζουν την υπομονή της, την αποφασιστικότητά της, τις δυνατότητές της και την τόλμη της. Αν λέμε ότι μπορούμε να το κάνουμε, το κάνουμε και πληρώνουμε το τίμημα. Όποιος θέλει να βγει μπροστά μας και να πληρώσει το τίμημα, ορίστε ας έρθει. Διαφορετικά, ας τραβηχτούν από μπροστά μας, να κοιτάξουμε τη δουλειά μας», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Συμπλήρωσε τα εξής: «Η κληρονομιά του Βυζαντίου πέρασε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή. Όσοι δεν αξίζουν να λέγονται καν κληρονόμοι του Βυζαντίου, παίρνοντας πίσω τους τους Ευρωπαίους, είναι σημάδι ότι επιδιώκουν την αδικία, την παρανομία και την πειρατεία και δεν μπορούν να πάρουν μαθήματα από την ιστορία».

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, με το βλέμμα εμφανώς στραμμένο στην Ελλάδα: «Καλούμε τους συνομιλητές μας να συνέλθουν και να ξεχωρίσουν τα λάθη που θα τους οδηγήσουν στην καταστροφή».

Ο… off the record διάλογος Μπορέλ – Κάρενμπαουερ που έγινε viral

Την ίδια ώρα και ενώ μοιάζει σαν κανείς να μην μπορεί να βάλει φρένο στον Τούρκο πρόεδρο, ένας διάλογος μεταξύ του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ – Κάρενμπαουερ, που καταγράφηκε από κάμερες και μικρόφωνα χωρίς να το γνωρίζουν (;), έγινε viral.

Ο διάλογος ανάμεσα στους δύο, είχε ως εξής:

-Μπορέλ: Πώς ήταν;
-Κάρενμπαουερ: Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά.
-Μπορέλ: Οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.
-Κάρενμπαουερ: Ναι, ναι.
-Μπορέλ: Θεωρούν ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι.
-Κάρενμπαουερ: Πιστεύω ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Άνγκελα Μέρκελ με Ερντογάν την Παρασκευή.

 

 

madata.gr