14 Απριλίου, 2024

Με ποιους θα μπορούσε να συνεργαστεί η κυβέρνηση μετά την κάλπη της απλής αναλογικής

Η κυβερνητική στροφή για το τι θα κάνει ο πρωθυπουργός μετά την πρώτη κάλπη, εάν δηλαδή θα αξιοποιήσει την εντολή που θα πάρει για να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας ξάφνιασε τους πάντες, καθώς μέχρι σήμερα το σενάριο αυτό δεν υπήρχε στην ατζέντα της κυβέρνησης.

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ωστόσο χθες ανοικτό το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιχειρήσει να δημιουργήσει κυβέρνηση όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτό το θέμα.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι ένας σοβαρός, θεσμικός πολιτικός. Θα κινηθεί εντός των ορίων και των επιταγών του Συντάγματος και το τι θα κάνουμε με τη διερευνητική εντολή, θα μας το πουν οι πολίτες» ανέφερε σε σχετική ερώτηση ο Ακης Σκέρτσος αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διερευνήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας.

Η αντιπολίτευση μίλησε για αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει αυτή την αλλαγή της τακτικής της κυβέρνησης.

Όπως λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόκειται για κυβίστηση, καθώς πριν από λίγες μέρες έλεγε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρέψει αμέσως τη διερευνητική εντολή. «Θα την καταθέσουμε αμέσως (σ.σ. τη διερευνητική εντολή. Την παίρνουμε την δίνουμε. Τελείωσε. Στις πρώτες εκλογές έχουμε πει ότι δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση σχηματισμού κυβέρνησης» είχε αναφέρει συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ.

 
Οι πληροφορίες λένε ότι στην κυβέρνηση υπήρξαν δεύτερες σκέψεις, καθώς ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν να απαξιώνει την εκλογική διαδικασία. Από την άλλη, θεωρήθηκε ότι θα ήταν καλό να προκαλέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη καλώντας τον σε συνεργασία προκειμένου να τον εκθέσει στα μάτια των ψηφοφόρων στην περίπτωση που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνηθεί την συνεργασία.

Μοιραία το ερώτημα που προκύπτει είναι με ποιον θα συνεργαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης εάν τελικά κάνει χρήση της εντολής που θα πάρει, από την στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να αρνηθεί την πρόσκληση για συνεργασία με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση τον παρακολουθούσε. Ακόμα, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί για την θέση του πρωθυπουργού τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Άρα το ερώτημα που υπάρχει είναι αν τελικά ο πρωθυπουργός θα στραφεί στον Κυριάκο Βελόπουλο, τον Γιάνη Βαρουφάκη ή στους Φαήλο Κρανιδιώτη και Θάνο Τζήμερο ή ακόμα και στον Αναστάσιο Κανελλόπουλο στην περίπτωση που μπεί στην Βουλή.

Άλλωστε πολλοί υποψήφιοι του κ. Κανελλόπουλου προέρχονται από το ΛΑΟΣ προφανώς σε συνεννόηση με τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Ο κ. Αϊβαλιώτης, πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ θα είναι υποψήφιος βουλευτής Β2 – Δυτικού Τομέα και ο Αστέριος Ροντούλης, επίσης πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ στη Λάρισα. Και οι δύο, σε περίπτωση που το κόμμα «ΕΑΝ» εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή, προεξοφλείται ότι δεν θα είχαν καμία αντίρρηση να συνεργαστούν με τη ΝΔ.

Το ίδιο θα συμβεί και με την μέχρι πρότινος βουλευτή της Ελληνικής Λύσης του κ. Βελόπουλου, Αναστασία Αικατερίνη Αλεξοπούλου, η οποία θα είναι υποψήφια βουλευτής Α’ Αθηνών, τον τραγουδιστή Βασίλη Παϊτέρη, που στο παρελθόν υπήρξε υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, αλλά και ο προερχόμενος από το κόμμα του Γ. Τράγκα, Πάρις Κιουρτζίδης.

topontiki.